Gabi Luncă a trăit cu povara pierderii primei fiice. „A murit pentru că n-am putut să-mi ţin jurământul făcut”

Gabi Luncă a trăit cu povara pierderii primei fiice. „A murit pentru că n-am putut să-mi ţin jurământul făcut”

Se împlinesc doi ani de la moartea „marii doamne a muzicii lăutăreşti“, Gabi Luncă, artista pe cât de iubită, pe atât de încercată de necazuri.

Data de 2 aprilie 2021 a însemnat o zi tristă pentru muzica lăutărească românească: Gabi Luncă a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani, în aceeași zi în care a murit și Nelu Ploieșteanu, amândoi răpuși de COVID-19.

A luptat cu cancerul

Artista trecuse, în 2009, când a fost diagnosticată cu cancer la sân, printr-o mare cumpănă, dar atunci a reuşit să învingă boala.

„M-am operat, am făcut tratament, tot ce au spus medicii, şi am scăpat. Dumnezeu m-a scăpat. Vreau să le sfătuiesc pe toate femeile să meargă la un control, măcar o dată pe an”, mărturisea artista.

Dacă peste cancer a reușit să treacă, peste cea mai mare durere a vieții ei n-a izbutit niciodată: moartea primei sale fiice, la doar două luni de la naștere, nenorocire pe care a purtat-o ca pe o povară întreaga sa viață.

Gabi Luncă, în tinerețe. FOTO arhivă

Gabi Luncă, în tinerețe. FOTO arhivă

„Era desfigurată”

În cartea sa „Povestea vieţii noastre” artista a dezvăluit că şi-a dorit enorm să devină mamă, și i-a promis lui Dumnezeu că se va pocăi, dacă va rămâne însărcinată. Minunea maternității s-a transformat repede în cel mai negru coșmar al său.

La numai două luni de la naştere, copila a murit, diagnosticată cu encefalită:

Era neagră la faţă, cum e pământul, era desfigurată. A murit pentru că n-am putut să-mi ţin jurământul făcut”.

Viața i-a adus însă și alte tristeți, dar artista supranumită „Țiganca de mătase” a reușit să-și urmeze destinul pe care și l-a construit de mică.

Fiică de violonist

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.

A început să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 a început colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu. La 17 ani, a fost angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti, iar ulterior, invitată de casa de discuri Electrecord să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese.

Au urmat multe alte înregistrări la Electrecord după 1960.

În 1964 s-a căsătorit cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care a început să înregistreze din 1970. A colaborat cu instrumentişti de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vişan, Nicolae Crăciunescu şi Marcel Budală.

A făcut-o pe Elena Ceauşescu să plângă

Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei au fost realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu.

Gabi Luncă a fost invitată special de preşedintele României, Nicolae Ceauşescu, să-i cânte în timpul unei vacanţă la Comorova, iar melodiile tulburătoare ei au făcut-o pe Elena Ceauşescu să plângă.

Repere

- Data şi locul naşterii: 16 octombrie 1938, comuna Vărbilău, judeţul Prahova.

- 1951. Debutează pe scenă alături de tatăl ei, violonistul Dumitru Luncă, în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.

- 1956. Îşi face debutul la radio.

- 1964. Se căsătoreşte cu Ion Onoriu, cu care are patru copii: Emanuel, Estera, Sara şi Rebeca.

- 1964-1992. Scoate pe piaţă numeroase discuri, printre cele mai apreciate melodii lăutăreşti numărându-se „Cirip Cirip", „Un părinte poate crește", „Cobzar bătrân", „Dă mamă cu biciu-n mine".

- 1992. Decide să cânte doar muzică religioasă.

- 1998. Soţul se stinge din viaţă.

- 2 aprilie 2021 a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”