Furtunile puternice au provocat șapte morți și inundații în Grecia, Turcia și Bulgaria VIDEO
Zone din Grecia au raportat 754 litri/mp de ploaie marți seara, cel mai mare nivel înregistrat din 2006 încoace.
Inundații catastrofale în Grecia FOTO Profimedia
Ploi torențiale s-au abătut asupra țărilor vecine, Grecia, Turcia și Bulgaria, provocând inundații care au cauzat cel puțin șapte decese, inclusiv al celor doi turiști care au fost luați de un torent într-un camping din nord-vestul Turciei, scrie theguardian.com.
Ali Yerlikaya, ministrul turc de interne, a declarat că alte patru persoane sunt date dispărute în urma inundațiilor fulgerătoare produse în campingul din provincia Kirklareli, în apropiere de granița cu Bulgaria. El a spus că aproximativ 12 turiști erau prezenți în momentul în care apele au lovit.
Echipele de căutare au localizat două cadavre, a spus el pe Twitter- X. "Eforturile de căutare și salvare a celor patru dispăruți continuă neîntrerupt", a adăugat el.
Imagini televizate au arătat salvatori care transportau o fetiță și un adult în siguranță din apele care ajungeau până la brâu în unele zone. De asemenea, ploile au avariat și au forțat închiderea unui drum principal, a relatat Habertürk TV.
În Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, ploile abundente au inundat străzile și casele din două cartiere, provocând cel puțin doi morți. Mai multe persoane au fost salvate după ce au rămas blocate în interiorul unei biblioteci, în timp ce unele stații de metrou au fost închise. Davut Gül, guvernatorul Istanbulului, i-a îndemnat pe motocicliști să rămână acasă.
Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos
În Grecia, poliția a interzis circulația în orașul central Volos, în regiunea muntoasă Pelion din apropiere și pe insula Skiathos, o stațiune turistică, în timp ce ploile record au provocat cel puțin un deces, torenții de până la brâu măturau mașinile.
Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos din cauză că feriboturile nu funcționează. Alți 300 de oameni așteaptă un zbor pe aeroportul din această insulă.
Departamentul de pompieri a declarat că un bărbat a fost ucis în apropiere de Volos când un zid a căzut peste el. Cinci persoane au fost date dispărute, posibil să fi fost măturate de ape.
Autoritățile au trimis alerte pe telefoanele mobile în alte câteva zone din Grecia centrală, în lanțul de insule Sporade și pe insula Evia, avertizând oamenii să își limiteze mișcările în aer liber.
Cursurile de apă au ieșit din matcă și au antrenat mașini în mare în zona Pelion, în timp ce căderile de pietre au blocat drumurile, un mic pod a fost luat de ape și multe zone au suferit întreruperi de electricitate. Autoritățile au evacuat un azil de bătrâni din Volos ca măsură de precauție.
Serviciul meteorologic al Greciei a declarat că într-un sat din regiunea Pelion a raportat 754 l/mp de ploaie marți, de departe cel mai mare nivel înregistrat cel puțin din 2006. Serviciul a precizat că media anuală a precipitațiilor în regiunea Atena este de aproximativ 400 l/mp.
Ministrul pentru criză climatică și protecție civilă din această țară, Vassilis Kikilias, a declarat că se așteaptă ca ploile abundente să se atenueze miercuri după prânz. El a sfătuit oamenii din zonele afectate să rămână în case.
Furtuna vine în urma incendiilor majore de vară care au afectat Grecia în ultimele săptămâni, unele dintre ele arzând timp de peste două săptămâni și distrugând suprafețe vaste de pădure și terenuri agricole. Peste 20 de persoane au fost ucise în aceste incendii.
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a pus atât incendiile, cât și furtunile pe seama schimbărilor climatice, recunoscând totodată că guvernul său de centru-dreapta "în mod clar nu a gestionat lucrurile atât de bine pe cât ne-am fi dorit" în ceea ce privește incendiile de vegetație.
"Mi-e teamă că verile, așa cum le știam, vor înceta să mai existe și de acum înainte verile care vor urma vor fi probabil tot mai dificile", a declarat el marți.
Nikolai Denkov, prim-ministrul Bulgariei, a declarat că două persoane au murit și alte trei sunt date dispărute după ce o furtună a provocat inundații pe coasta sudică a țării de la Marea Neagră.
Râurile revărsate au provocat pagube grave la drumuri și poduri. De asemenea, în zonă au avut loc pene de curent, iar autoritățile au avertizat locuitorii să nu bea apă de la robinet din cauza contaminării cu apă de la inundații.
Vânturile puternice au trimis valuri de 2 metri pe plajele din stațiunile turistice, pe fondul ploilor torențiale care au inundat străzile și casele.
Imagini televizate au arătat cum mașini și rulote au fost luate de valuri în mare în cel mai afectat oraș din sudul stațiunii Tsarevo. Autoritățile au declarat stare de urgență în Tsarevo și au îndemnat oamenii să se mute la etaj, deoarece parterul unor hoteluri a fost inundat.
Sursa: adevarul.ro