Furie și disperare în China: locuitorii izolați în case din cauza COVID s-au revoltat VIDEO

Furie și disperare în China: locuitorii izolați în case din cauza COVID s-au revoltat VIDEO

Locuitorii aflați în izolare din cauza Covid-19 din centrul de producție din sudul Chinei, Guangzhou, au dărâmat barierele menite să-i țină în casele lor, ieșind în stradă și sfidând ordinele locale strict aplicate, relatează CNN .

În unele videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare sunt văzute mulțimi mari de oameni care aplaudă și trec peste bariere dărâmate și umplu străzile după lăsarea întunericului în cartierul Haizhu al orașului, care se află într-o izolare din ce în ce mai restrictivă din 5 noiembrie, fiind epicentru al focarului de Covid al orașului.

Videoclipurile, pe fundalul cărora poate fi auzit sunetul zgomotos al barierelor metalice care cădeau în cartier, ar fi fost înregistrate luni seara, potrivit utilizatorilor de pe rețelele sociale care le-au distribuit.

Într-un videoclip, lucrători în echipamente medicale pot fi văzuți stând pe margine în timp ce barierele cad, și încearcă să vorbească cu oamenii de pe străzi. „Sunt revoltați”, se aude vocea unei femei spunând în fundalul unuia dintre videoclipuri. CNN a geolocalizat imaginile în districtul Haizhu, dar nu le-a putut confirma în mod independent.

Nu este clar câți oameni au fost implicați în protest sau cât a durat. Postările au fost eliminate rapid de pe internetul chinez de către cenzori.

Potrivit biroului guvernamental Haizhu District, contactat de CNN, zona este încă „în mare parte închisă”, fără să fi confirmat protestele.

Protestul public – un eveniment extrem de rar în China, unde autoritățile păstrează un control strâns asupra disidenței – pare un alt semn al furiei și disperării publice în creștere față de politica zero-Covid a guvernului

Scenele din Guangzhou, oraș care a raportat marți peste 5.100 de cazuri noi de Covid - marea majoritate asimptomatice - vin în contextul în care efortul neîncetat al Beijingului de a elimina răspândirea virusului se confruntă cu probleme de durabilitate, pe fondul noilor variante care se răspândesc rapid.

De altfel, China se confruntă cu o creștere a numărului de infecții la nivel național, de data aceasta alimentată de focare simultane în mai multe orașe, unde măsurile de control îi împing pe rezidenți și autoritățile locale la ultimul prag.

Marți, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat peste 17.772 de cazuri noi de Covid în toată țara, cel mai mare total din aprilie 2021, Guangzhou, un oraș cu 19 milioane, reprezentând mai mult de un sfert dintre acestea.

Săptămâna trecută, orașul a plasat trei districte, inclusiv Haizhu, sub lockdown, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, impunând o serie de restricții privind deplasarea rezidenților și unele afaceri. Aceasta a fost urmată în ultimele zile de măsuri suplimentare privind cartierele cu „risc ridicat”.

Zhang Yi, director adjunct al comisiei municipale de sănătate din Guangzhou, a declarat luni într-o conferință de presă că „măsurile de izolare a pandemiei” vor fi „îmbunătățite” – o referință voalată pentru lockdown – în întregul Liwan și Panyu, precum și în părți din Haizhu. și raioanele Yuexiu.

Înalți oficiali de la Beijing, inclusiv liderul chinez Xi Jinping, au promis că măsurile ar trebui echilibrate cu interesele economice și sociale. Autoritățile au revizuit săptămâna trecută politica, descurajând testele în masă inutile și clasificarea excesiv de zelosă a zonelor cu „risc ridicat” restricționate.

De asemenea, au anulat în mare măsură punerea în carantină a contactelor apropiate secundare și au redus timpul pe care trebuie să-l petreacă contactele apropiate în carantină centrală - toate schimbările insistă oficialii că nu sunt o relaxare, ci o rafinare a politicii.

Aceste măsuri au venit în timp ce Xi se pregătea pentru o săptămână de diplomație, participând la summiturile din Asia de Sud-Est, un semnal că China este gata să revină pe scena mondială, Xi întâlnindu-se în persoană cu lideri cheie occidentali luna aceasta, pentru prima dată de la începutul pandemiei.

Dar pentru cetățenii de acasă care sunt în lockdown, problemele recurente, cum ar fi accesul la îngrijire medicală promptă sau suficiente alimente și rechizite, sau pierderea muncii și a veniturilor - au dus din nou la tragedii, inclusiv numeroase decese despre care se crede că sunt legate de accesul întârziat la îngrijirea medicală.

În mesajele distribuite pe rețelele de socializare, observatorii au remarcat că au auzit rezidenți Haizhu originari din afara Guangzhou, cerând ajutor oficialilor, cum ar fi compensații pentru chirie și bunuri gratuite.

Într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, se aude un bărbat țipând „Noi, cei din Hubei, vrem să mâncăm! Noi, oamenii din Hubei, vrem să fim eliberați!” referindu-se la o altă provincie din China, de unde provin mulți muncitori migranți din district.

Într-un clip, un alt bărbat îi întreabă pe muncitori: „Dacă părinții tăi s-ar fi îmbolnăvit, cum te-ai simți? Dacă copiii tăi au febră și nu pot pleca (la spital), cum te-ai simți?

Într-o conferință de presă un oficial din districtul Haizhu a recunoscut luni criticile conform cărora restricțiile ar fi putut fi anunțate mai devreme și cu mai multă claritate asupra zonelor afectate de măsuri.

De asemenea, ne-am dat seama de multe dintre deficiențele noastre”, a spus Su Mingqing, șef adjunct al districtului Haizhu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”