Funeraliile Regelui Mihai/Oraşul Curtea de Argeş, blocat de miile de oameni care au participat la funeraliile Regelui Mihai
Regele Mihai a fost înmormântat, sâmbătă seara, cu salve de tun, în aplauzele câtorva mii de oameni care au umplut curtea mănăstirii Curtea de Argeş, dar şi spaţiul din faţa noii catedrale.
Curtea de Argeş, un orăşel de liniştit de munte, a devenit neîncăpător în după-amiaza şi seara de sâmbătă pentru miile de oameni veniţi să asiste la funeraliile ultimului monarh al României, numărul celor prezenţi fiind, după unele estimări, la gară şi la biserică, de aproximativ 16.000 de persoane.
Circulaţia rutieră a fost restricţionată, dar, pe străzile pe care traficul auto era permis, aglomeraţia a fost aşa de mare încât unii au preferat să coboare din maşini şi să-şi continue drumul pe jos.
După intrarea cortegiului funerar în curtea mănăstirii, accesul în zona adiacentă a fost practic blocat de miile de oameni veniţi cu candele, torţe, steaguri tricolore şi flori să-şi ia adio de la Regele Mihai.
Ceremoniile funerare din oraşul care găzduieşte Necropola Regală au avut un caracter privat. Au fost prezenţi în vechea şi în noua catedrală, la slujba de îngropare, respectiv la ceremonia religioasă a înhumării, doar membrii Familiei Regale şi rude ale fostului suveran. Cei aflaţi afară, oficialităţi locale, personalităţi prezente la ceremonie şi oameni simpli au putut să urmărească slujba transmisă în direct pe un ecran imens, amplasat în imediata apropiere a lăcaşului de cult. Ceremonia de înhumare, care s-a desfăşurat în noua catedrală aflată la câteva sute de metri de cea veche, a avut un caracter strict privat, în prezenţa membrilor familiei, fără posibilitatea de a fi urmărită video.
Sicriul regelui a fost scos din biserică în aplauzele mulţimii şi purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul". Deplasarea cortegiului funerar de la vechea catedrală, construită în secolul al XVI-lea de domnitorul Neagoe Basarab, la cea nouă, aflată încă în construcţie, s-a făcut printre două cordoane formate din preoţi şi militari cu torţe.
Caracterul privat al ceremoniei de înhumare a Regelui Mihai nu a ştirbit cu nimic din emoţia momentului.
Salvele de tun trase în onoarea ultimului suveran al României, intonarea Imnului Naţional, a Imnului Regal, dar mai ales a Marşului Funebru de către fanfara militară, aplauzele miilor de oameni care au scandat numele regelui - toate acestea în momentul înhumării -, au generat o emoţie puternică, vizibilă pe feţele şi în gesturile celor prezenţi. AGERPRES