Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus în România și depus la Peleș și la Palatul Regal

Funeraliile Regelui Mihai: Sicriul cu trupul fostului suveran, adus în România și depus la Peleș și la Palatul Regal

Ceremoniile dedicate Regelui Mihai I au început miercuri, odată cu aducerea în țară a sicriului cu trupul neînsuflețit al fostului suveran și depunerea sa, pentru un ultim omagiu, la Castelul Peleș și la Palatul Regal.

* Sicriul cu corpul neînsuflețit al regelui Mihai a fost adus la ora 11,00, la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române. Evenimentul s-a desfășurat în prezența șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, a principelui Radu și a membrilor Familiei Regale — Irina Walker, principesa Maria, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Karina de Roumanie.

La aeroport au fost prezenți miniștrii Afacerilor Eterne și Apărării Naționale, Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Andrei Muraru, președintele PNL, Ludovic Orban, reprezentantul Patriarhului Daniel, mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, însoțit de un sobor de preoți și diaconi.

Totodată, alături de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la București, au fost prezenți principesele Elena și Sofia și Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei României, membri ai Casei Majestății Sale și mitropolitul Iosif, care s-au alăturat reprezentanților Familiei Regale și oficialităților venite la aeroport.

Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă au scos sicriul acoperit cu stindardul regal din aeronavă, iar un detașament al Regimentului 30 Gardă a prezentat onorul. În acordurile imnului funebru intonat de Muzica Militară cei opt militari au pornit spre catafalc. Unul dintre militari, purtând crucea de lemn, urmat de un altul care a dus o coroană de flori au mers în fața sicriului. După ce sicriul a fost așezat pe catafalc și după un lung semnal de trompetă, au fost intonate Imnul Național și Imnul Regal.

Ceremonia a continuat cu o scurtă slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, și mitropolitul Iosif al Europei Occidentale. Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de Corul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale. La finalul ceremoniei religioase a fost prezentat onorul și sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai I a fost așezat în mașina mortuară, pentru a fi transportat la Sinaia.

* Sicriul cu corpul neînsuflețit al regelui Mihai I a ajuns miercuri după prânz la Castelul Peleș din Sinaia, fiind însoțit de șeful Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, principele Radu și membri ai Familiei Regale.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de garda de onoare, formată din vânători de munte de la o unitate militară din Bușteni, precum și de un sobor format din nouă preoți. Acoperit cu drapelul tricolor, sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" și apoi a fost așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

La Castelul Peleș au venit președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, însoțit de vicepremierii Marcel Ciolacu și Paul Stănescu și de mai mulți membri ai Guvernului, care au depus coroane de flori, au aprins lumânări și au prezentat condoleanțe principesei Margareta și principelui Radu.

Printre cei care au mers la Castelul Peleș pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui Mihai s-au numărat și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, o delegație a PNL condusă de președintele Ludovic Orban, și fostul președinte al României Emil Constantinescu.

De asemenea, la Castelul Peleș, au mers reprezentanți diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveției, Canadei, Spaniei, Vaticanului și Marocului. Printre cei care au ținut să prezinte personal condoleanțe s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat și ei, personal, condoleanțe Familiei Regale. La Castelul Peleș au mai fost prezenți reprezentanți ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Național al Audiovizualului și Jandarmeriei Române.

* Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seară, în jurul orei 20,20, la Palatul Regal din București, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu. Cortegiul funerar a fost însoțit, de la Castelul Peleș la Palatul Regal, de Custodele Coroanei Române, Margareta, de principele Radu și de membri ai Familiei Regale.

La plecarea de la Castelul Peleș, cei 90 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Batalionului 21 Vânători de Munte "Leonard Mociulschi", ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" și ai Muzicii militare a Academiei Forțelor Aeriene au prezentat onorul. Sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul''.

Pe drumul spre București, oameni de toate vârstele au așteptat trecerea cortegiului funerar, purtând în mâini flori și lumânări.

În drumul spre Palatul Regal, cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf. Câteva sute de oameni au fost prezenți la Arcul de Triumf cu portrete ale fostului suveran, flori și steaguri cu însemnele regale ale României.

La Palatul Regal, sute de oameni au întâmpinat cortegiul funerar cu aplauze. S-a scandat minute în șir: "Regele Mihai!" și "Monarhia salvează România!".

Toți cei care doresc să depună flori și să se închine la catafalcul regelui pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 și 24,00, joi, între orele 8,00 și 22,00 și vineri, între orele 8,00 și 22,00.

* Sâmbătă, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară.

La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal — Calea Victoriei — Splaiul Independenței — Piața Unirii — Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.

La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii — Piața Universității — Piața Romană — Arcul de Triumf — Șos. Kiseleff — Șos. București-Ploiești. La ora 14,40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai și în care vor călători Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Regală Băneasa. Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeș. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală.

La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40. Aceasta va fi o ceremonie privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment.

* Ministerul Apărării Naționale participă cu forțe și mijloace la funeraliile Regelui Mihai. Marți și miercuri, la Geneva, au fost prezenți 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la ceremonia de repatriere de la Aeroportul "Henri Coandă" — aproximativ 130 de militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" au asigurat Garda de Onoare.

La Castelul Peleș din Sinaia, la ceremonia militară pentru primirea cortegiului funerar au participat circa 90 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Batalionului 21 Vânători de Munte "Leonard Mociulschi", ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" și ai Muzicii militare a Academiei Forțelor Aeriene care au asigurat Garda de Onoare.

De asemenea, pe drumul de la Castelul Peleș la Palatul Regal din București, la ceremonia de depunere a sicriului pe catafalc și prezentarea de condoleanțe vor fi prezenți aproximativ 30 de militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Aceștia vor asigura prin rotație, până sâmbătă, garda permanentă la catafalc. Sâmbătă, la Palatul Regal din București, la ceremonia religioasă și militară și la deplasarea la Palatul Patriarhiei și la Gara Băneasa vor fi prezenți aproximativ 300 de militari (trei detașamente de onoare, reprezentând Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale și un detașament de onoare format din elevi ai Colegiului Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza), militari din Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" și Muzica Reprezentativă a MApN, care vor asigura garda la catafalc, Garda de Onoare și muzica militară.

La Mănăstirea Curtea de Argeș vor fi aproximativ 200 de militari ai Forțelor Terestre (Batalionul 33 Vânători de Munte și Brigada 2 Vânători de Munte) și ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" care vor asigura Garda de Onoare și muzica militară, iar 50 de militari cu cinci tunuri de calibrul 76 mm vor trage 21 de salve de tun.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”