Fundația Nobel a retras invitațiile adresate Rusiei, Belarusului și Iranului de a participa la decernarea premiilor

Fundația Nobel a retras invitațiile adresate Rusiei, Belarusului și Iranului de a participa la decernarea premiilor

Fundația Nobel a retras invitațiile adresate Rusiei , Belarusului și Iranului de a participa la prestigioasa gală a Premiilor Nobel, care va avea loc la Stockholm. Decizia a venit ca răspuns la criticile vehemente din partea comunității internaționale, pe fondul războiului din Ucraina.

Comitetul Nobel a retras invitațiile țărilor implicate în atacarea Ucrainei. FOTO Shutterstock

Comitetul Nobel a retras invitațiile țărilor implicate în atacarea Ucrainei. FOTO Shutterstock

Anunțul inițial al Fundației Nobel de a include reprezentanți din aceste națiuni a declanșat un val de proteste și boicoturi. Mai mulți parlamentari suedezi, exprimându-și dezaprobarea, au promis că vor boicota evenimentul, având în vedere invitațiile controversate. Acest lucru a marcat o abatere de la practica anterioară a fundației, care se abținuse de la invitarea anumitor națiuni din cauza acțiunilor și politicilor acestora.

Un purtător de cuvânt al Fundației Nobel a recunoscut reacțiile intense pe care le-a provocat decizia lor inițială și a declarat: „Decizia Fundației Nobel de a invita toți ambasadorii la ceremonia de decernare a Premiului Nobel, în conformitate cu practica anterioară, a provocat reacții puternice”. Fundația și-a apărat intenția de a împărtăși valorile și mesajele întruchipate de Premiul Nobel ca fiind rațiunea care stă la baza invitațiilor.

Invitația din partea Comitetului Nobel norvegian rămâne valabilă

Răsturnarea de situație în privința invitațiilor poate fi atribuită îngrijorărilor tot mai mari ridicate de diverse părți, scriu jurnaliștii Al Jazeera . Mulți dintre parlamentarii care au protestat au indicat implicarea militară continuă a Rusiei în Ucraina și încălcările drepturilor omului din Iran drept principalele motive pentru boicotarea evenimentului. În special, Rusia fusese exclusă de la ceremonia de anul trecut din cauza incursiunii sale militare în Ucraina.

Sviatlana Tsikhanouskaya, o figură proeminentă a opoziției din Belarus, a cerut comitetelor Nobel suedez și norvegian să se abțină de la invitarea reprezentanților regimului președintelui belarus Alexander Lukașenko. Președinția lui Lukașenko a fost împotmolită în controverse după alegerile prezidențiale contestate din 2020, marcate de acuzații de represiune împotriva opoziției politice și a criticilor.

Spre deosebire de decizia privind ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm, Institutul Nobel norvegian a afirmat că toți ambasadorii vor fi în continuare invitați la ceremonia de decernare a Premiului pentru Pace de la Oslo, menținându-și practica din trecut.

„O victorie pentru umanism”

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a salutat răsturnarea situației ca pe o „victorie pentru umanism”. Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al ministerului, și-a exprimat recunoștința față de cei care au apărat dreptatea și a pledat pentru o reconsiderare similară la Oslo în ceea ce privește ambasadorii rus și belarus.

Premierul suedez Ulf Kristersson a intrat pe rețelele de socializare pentru a-și împărtăși sprijinul pentru această decizie. Într-o declarație pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, Kristersson a remarcat: „Numeroasele și puternicele reacții arată că întreaga Suedie se află fără echivoc de partea Ucrainei împotriva războiului de agresiune îngrozitor al Rusiei”. Acest sentiment a evidențiat poziția colectivă a Suediei în solidaritate cu Ucraina.

În timp ce controversa imediată se concentrează pe invitațiile anulate, atenția se va îndrepta în curând spre anunțarea viitorilor laureați ai Premiului Nobel, programată pentru începutul lunii octombrie. După anunțarea laureaților, laureații vor fi invitați să își primească prestigioasele premii la 10 decembrie, comemorând trecerea în neființă a fondatorului Premiului Nobel, Alfred Nobel, în 1896.

Saga în curs de desfășurare a invitațiilor Fundației Nobel a atras atenția nu numai asupra semnificației Premiului Nobel, ci și asupra dinamicii complicate a politicii internaționale și a preocupărilor legate de drepturile omului. În timp ce lumea așteaptă dezvăluirea laureaților și a realizărilor lor, dezbaterea din jurul invitațiilor a subliniat importanța angajării în discuții semnificative privind problemele și valorile globale.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…