Fukuyama: „Putin a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina”

Fukuyama: „Putin a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina”

Cunoscutul sociolog și politolog Francis Fukuyama, specializat în politica externă a URSS, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate Europa Liberă/Current Time , și publicat vineri,2 septembrie, că Vladimir Putin a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina.

Expertul este de părere că ucrainenii trebuie să negocieze cu Rusia doar după ce forțele armate ruse vor fi împinse în zona pe care o ocupau înainte de 23 februarie (cu o zi înaintea ordinului de invadare).

Orice discuții de pace ruso-ucrainene ar fi inadecvate înainte de eliberarea Hersonului - mai important și decât Donbasul, tocmai pentru că oferă deschidere la mare - și alungarea rușilor din teritoriile ocupate, spune politologul.

„Este mai important să eliberăm coasta Mării Negre, pentru că Ucraina este complet dependentă de acele porturi, evident, Odesa în special, dar de porturile de la Marea Neagră, pentru exportul de cereale, pentru viabilitatea sa economică pe termen lung. Obiectivul imediat este cel de a expulza armata rusă din teritoriul pe care l-a ocupat după 23 februarie. Acesta este obiectivul pe termen scurt (...). Odată ce se va întâmpla asta, atunci ar putea începe o negociere cu Rusia (...). Cred că orice în afară de asta ar fi o greșeală“, a subliniat politologul.

„Cred că obiectivul imediat este cel de a expulza armata rusă din teritoriul pe care l-a ocupat după 23 februarie. Acesta este obiectivul pe termen scurt. Și cred că asta este în întregime în domeniul posibilităților. Odată ce se va întâmpla asta, cred că atunci ar putea începe o negociere cu Rusia, deoarece Rusia va fi eșuat complet în obiectivele sale inițiale și, în acel moment, armata lor ar fi atât de grav afectată încât ar putea fi gata pentru un acord de pace pe termen mai lung. Cred că orice în afară de asta ar fi o greșeală. Pentru că rușii vor reveni ulterior, în momentul în care își vor recupera capacitatea militară, odată ce economia lor se va stabiliza, iar asta nu va aduce pace. Prin urmare, cel puțin revenirea la situația din februarie este o cerință minimă“, spune Fukuyama.

Umilirea lui Putin

El speră ca înfrângerea lui Putin și a Rusiei în Ucraina să fie percepută peste ani ca o mare umilire națională, pe care rușii să nu o mai repete niciodată.

El spune că speră, totodată, că rușii vor înțelege că trebuie să accepte ordinea europeană de după destrămarea URSS.

„Tot ce pot exprima sunt speranțele mele, pentru că nu pot face nicio predicție. Aș spera că în 10 - 15 ani, Ucraina va fi o țară independentă, democratică și liberă, suverană asupra propriului teritoriu recunoscut. Și aș spera că acest lucru va avea un impact în Rusia, unde înfrângerea în această acțiune a lui Putin va fi recunoscută ca o mare umilire națională, una pe care nu ar trebui să o mai repete niciodată în viitor, și că rușii înșiși vor accepta ordinea europeană de după 1991 destrămarea URSS, în care democrația s-a extins de fapt printr-o mulțime de teritorii care la un moment dat fuseseră controlate de fosta Uniune Sovietică“, a precizat politologul.

Întrebat dacă este posibil ca unele în unele momente, de exemplu, Statele Unite și alte țări occidentale să obosească să mai susțină Ucraina și să facă concesii Rusiei, Fukuyama a răspuns: „ Cred că această posibilitate există, atâta timp cât pare să existe un impas în război. Cred că Europa poate supraviețui iernii care vine, fiind tăiată de la energia rusă, dacă există o percepție în Europa că acest conflict nu va dura pentru totdeauna. Dar dacă acesta pare încă un conflict înghețat, în care niciuna dintre părți nu poate face niciun progres, atunci cred că vom avea o presiune crescută în Germania și în alte țări europene pentru a spune:Bine, trebuie să rezolvăm asta, doar pentru a permite economiilor noastre să se recupereze. De aceea, consider că un avans militar al Ucrainei în acest conflict este extrem de important. Și de aceea această ofensivă de acum, de la Herson, este cu adevărat definitorie în menținerea sprijinului occidental pentru sancțiuni și pentru un sprijin continuu pentru Ucraina“.

„Putin este în centrul unei rețele de forțe antidemocratice“

Politologul a mai precizat că Putin, împreună cu Xi Jinping și China, au susținut că modelul lor autoritar este superior celui democratic occidental, pentru că pot realiza lucrurile rapid și decisiv. Și cred că este important să arătăm că nu este corect, că, de fapt, a făcut una dintre cele mai mari gafe strategice din istorie invadând Ucraina.

Putin este, de asemenea, în centrul unei rețele de forțe antidemocratice. El a susținut regimuri precum cel din Iran, Siria, Venezuela, multe locuri din întreaga lume, a căror singură temă comună este antidemocrația. Și aceasta este o luptă globală care ar trebui să ne afecteze pe toți. De asemenea, a ajuns în Statele Unite și i-a oferit sprijin lui Donald Trump și tipului de forțe populiste pe care Trump le reprezintă. Și, așadar, cred că este o amenințare pentru fiecare democrație din lume.

Cât despre schimbarea de regim din Rusia, despre Putin și putinism, Fukuyama spune că probabil că există o mulțime de oameni în serviciile secrete, din armată și din Rusia care recunosc că Putin a făcut o greșeală uriașă și nu sunt mulțumiți de asta. Dar fervoarea naționalistă este foarte mare acum. Dacă asta va duce la o scindare deschisă în cadrul conducerii nu cred că vreunul dintre noi poate prezice.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”