Fugarii stau liniștiți peste hotare, iar prejudiciile uriașe sunt nerecuperate. O nouă amânare la CCR pe Legea fugarilor

Fugarii stau liniștiți peste hotare, iar prejudiciile uriașe sunt nerecuperate. O nouă amânare la CCR pe Legea fugarilor

Curtea Constituțională a amânat, ieri, din nou, o decizie la contestația Curții Supreme privind legea „fugarilor”, în timp ce numeroși fugari cunoscuți care au prejudiciat statul român cu sume importante stau peste hotare de ani de zile fără să pățească ceva.

Paul de România, fugar de patru ani FOTO arhiva Adevărul

Paul de România, fugar de patru ani FOTO arhiva Adevărul

La finalul lui 2023, instanţa supremă a decis să atace la Curtea Constituţională a României Legea adoptată de Camera Deputaţilor în noiembrie 2023, ce prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

În timp ce magistraţii Înaltei Curţi consideră că prin această lege s-ar încălca dreptul constituţional la un proces echitabil şi cel la libertate individuală, cazurile privind persoane cunoscute care au plecat din ţară pentru a scăpa de pedepse sunt numeroase, în frunte cu Paul al României, Alina Bica și Mario Iorgulescu.

În ultimii ani, zeci de oameni politici, oameni de afaceri sau proxeneți notorii condamnați de instanțele românești au reușit să scape de închisoare fugind peste hotare.

Proxeneții care au traficat o tânără ucisă cu bestialitate în Elveția, liberi peste hotare de șase luni

Deși erau sub control judiciar și le era interzis să părăsească România, liderii clanului Boceanu din Câmpulung Muscel, lideri ce au traficat peste hotare zeci de fete, au fugit din România de peste șase luni. Culmea e că frații Lucian, Dafinel și Ion Boceanu au fugit peste hotare înainte ca magistrații de la Curtea de Apel Pitești să dea, pe 29 noiembrie 2023, sentința finală în cazul lor. Lucian Boceanu, liderul rețelei, a fost condamnat la 12 ani și 10 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani. Pentru aceleași infracțiuni grave au fost condamnați și frații săi Dafinel Boceanu (9 ani și 8 luni) și Ion Boceanu (9 ani și 4 luni). Iar cei trei au fost adăugați pe site-ul Poliției Române la persoane urmărite la mai multe săptămâni după ce au fugit din țară.

Frații Boceanu, peste hotare de șase luni FOTO Poliția Română

Frații Boceanu, peste hotare de șase luni FOTO Poliția Română

Culmea e că frații Boceanu au fost judecați în libertate în România, deși au obținut profituri de milioane din euro din proxenetism și după ce au pus zeci de fete să se prostitueze în Europa de Vest. Trebuie spus că Dafinel, Ion și Lucian Boceanu sunt proxeneții din Câmpulung care au traficat-o pe Mihaela Miloiu, tânăra prostituată de 18 ani din comuna Godeni ucisă cu bestialitate acum peste șapte ani și jumătate în Elveția. Mihaela Miloiu avea oasele faciale şi dinţii rupţi și nu mai putea fi recunoscută.

Și un alt detaliu revoltător. Frații Boceanu au apărut pe lista de urmăriți internaționali a Poliției Române la mai multe săptămâni după ce au fugit din țară.

Paul de România, fugar de patru ani

Paul-Philippe Lambrino, condamnat la aproape trei ani și jumătate pentru corupție în România în legătură cu restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare, a fugit din țară în anul 2020. A fost prins în capitala Franței în 2022, dar o Curte de Apel din Paris a refuzat în 2023 să îl extrădeze în România.

În aprilie 2024, a fost arestat, în baza unui mandat european, în Malta când participa la o conferință organizată de Cavalerii de la Malta la Valletta. Avocatul său spunea la vremea respectivă că a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”.

După ce o instanță din Malta a respins în luna mai cererea României privind extrădarea prințului fugar, Paul al României, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat luni, 10 iunie, că predarea „se va rejudeca”.

Anunțul făcut de ministrul Justiției vine la aproape o lună după ce magistrații maltezi au considerat că există un „risc real” ca drepturile fundamentale ale prințului Paul al României să fie încălcate, așa că au respins cererea de predare în România.

Alina Bica, liberă și liniștită în Italia

Alina Bica a „deschis” drumul exilului liniștit pentru o serie întreagă de penali. După ce a fugit din România înainte să fie condamnată la 4 de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, Alina Bica s-a plimbat prin trei țări: Costa Rica, Spania și Italia. Iar fosta șefă DIICOT și-a găsit refugiu în Italia: pe 16 decembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a refuzat să o extrădeze în România pe Alina Bica și i-a permis să execut condamnarea în Italia, sub supraveghere, nu după gratii. Numai că pedeapsa a fost suspendată până se fac o serie de clarificări juridice privind infracțiunea pentru care a fost condamnată, conform dreptului italian.

Aceeași instanță din Italia a luat o decizie similară pe numele fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat în România, în iunie 2020, la 3 ani și 10 luni cu executare. Daniel Dragomir s-a predat autorităților italiene în februarie 2021 și a ajuns în penitenciar, de unde a început demersurile în justiție pentru a scăpa de condamnare. Asta deoarece Italia are o prevedere legislativă ce le permite și celor care sunt rezidenți în peninsulă să nu fie predați statelor solicitante.

Fostul baron PSD Ionel Arsene, fugar tot în Italia

Fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, condamnat în martie 2023 la șase ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție, a fugit și el tot în Italia. În luna aprilie 2023, o instanță din Bari a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile din România în cazul lui Arsene.

Avocații lui Ionel Arsene încearcă să îl scape de extrădarea în România, unde are de executat o pedeapsă de peste 6 ani primită în 2023, invocând starea de sănătatre psihică precară a fostului șef de Consiliu Județean și tendințe de suicid. Potrivit unor surse judiciare italiene, un raport psihologic depus de avocații acestuia la dosar invocă faptul că fostul șef de CJ „experimentează o stare accentuată de disconfort”.

Pe 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat definitiv, pentru fapte de corupţie, magistraţii de la Curtea de Apel Braşov hotărând o sentinţă de 6 ani şi 8 luni de detenţie. Mandatul trebuia pus în executare de poliţişti, dar Arsene nu a fost găsit la domiciliul din Târgu Neamţ.

Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, este urmărit internațional în vederea executării unei pedepse de 3 ani închisoare la care a fost condamnat de către Judecătoria Sectorului 3 București, mandatul european de arestare fiind de către Tribunalul București. Autoritățile italiene au refuzat predarea întrucât, după realizarea unor expertize medico-legale dispuse în cauză, au concluzionat că starea mentală îl împiedică pe Mario Iorgulescu în mod ireversibil să participe conștient la procedură.

În august 2020, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2019, fiul lui Gino Iorgulescu a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. Procurorii Tribunalului București precizează că Mario Iorgulescu era băut şi sub influenţa cocainei. După accident, Iorgulescu jr. a fost transferat de familie în Italia, de unde nu a mai revenit.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”