FUFELE CORUPŢIEI: Udrea, Bica, Topoliceanu şi Crinuţa Dumitrean
Elena Udrea, Alina Bica, Anamaria Topoliceanu şi Crinuţa Dumitrean. Zeci de milioane de euro delapidate din conturile statului. Un grup de crimă organizată care o include pe şefa instituţiei care ar trebui să combată crima organizată. Vă daţi seama ce vremuri trăim? Şefa partidului patronat de Băsescu, Elena Udrea este prietena şi protectoarea Alinei Bica. Prietena şi protectoarea Anamariei Topoliceanu. Tinere şi frumoase. Unele chiar focoase. Cum este cazul fugitei Crinuţa Dumitrean. Plecată, ca şi Codruţ Marta, din România.
Crinuţa Dumitrean, cea care a devalizat statul cu peste 2 miliarde de euro, a fugit din tara în 2012
Crinuţa Nicoleta Dumitrean are patru terenuri în judeţul Ilfov, un apartament şi o garsonieră în Bucureşti, iar ca preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor a avut venituri de aproape 50.000 de lei.
În 2012, Agenţia Naţională de Integritate a cerut comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să controleze averea Crinuţei Nicoleta Dumitrean, după ce a constatat că nu poate justifica peste 150.000 de euro, venituri realizate în perioada în care a fost preşedintele ANRP, director adjunct la INA şi director în cadrul APIA.
Fostul presedinte al ANRP, Crinuta Dumitrean, a fugit din Romania, in Statele Unite ale Americii. Aceasta este acuzata de implicare activa in afacerile necurate desfasurate de PDL. Conform declaratiilor senatorului Valer Marian, Crinuta Dumitrean a prejudiciat statul cu aproape doua miliarde de euro prin efectuarea de plati preferentiale sau necuvenite, potrivit site-ului ZIUAnews. Fosta "Miss Bistrita" a fost propulsata chiar de catre Ioan Oltean, deputatul de la care a "mostenit" pasiunea pentru terenuri.
Dupa ce autoritatile statului au fost avertizate cu privire la posibilitatea ca fosta sefa de la ANRP sa paraseasca Romania, site-ul ZIUAnews a aflat, pe surse, nu doar ca banuielile s-au confirmat, ci si locatia unde aceasta se ascunde. Gestul Crinutei Dumitrean vine la doar cateva zile dupa disparitia lui Codrut Marta, fosta mana dreapta a lui Sorin Blejnar.
Desi locatarii responsabili cu administratia blocului unde Crinuta Dumitrean a fost vazuta in repetate randuri alaturi de Ioan Oltean, au declarat pentru ZIUAnews ca aceasta s-ar afla la Bistrita, sursele noastre ne-au precizat ca fosta sefa ANRP a fugit, de fapt, in Statele Unite ale Americii.
Senatorul satmarean a solicitat recent autoritatilor statului, prin institutiile abilitate, sa ia masurile legale pentru a preveni parasirea Romaniei de catre ex-presedintele ANRP, Crinuta Dumitrean, precum si pentru a preveni distrugerea dosarelor din arhiva acestei institutii. Acesta a semnalat institutiilor abilitate ale statului, indeosebi DNA si SRI, ca se pregateste o noua disparitie (dupa cea a lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar) a unei persoane implicate in afacerile veroase si tenebroase ale PDL. Este vorba de Crinuta Dumitrean, care a detinut functia de presedinte al ANRP din 2009, pana in toamna anului 2011, cand a demisionat subit in urma scandalului declansat prin arestarea vicepresedintelui Remus Baciu, acuzat de DNA de trafic de influenta pentru ca a pretins si a primit aproape 1.800.000 lei de la patru persoane indreptatite la despagubiri.
"In timpul mandatului Crinutei Dumitrean la ANRP, a fost creat un prejudiciu de aproape doua miliarde de euro prin efectuarea de plati preferentiale sau necuvenite, din care s-au perceput comisioane intre 15 - 82% din valoarea despagubirilor acordate. In aceeasi perioada, ANRP a achitat suma de 800 milioane euro pentru contracte de consultanta, a caror beneficiare au fost firme apropiate de PDL, cum ar fi firma sotului fostului consilier al primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass. Desi au trecut aproape 10 luni de la arestarea mainii drepte a Crinutei Dumitrean si desi DNA a avut un investigator sub acoperire infiltrat in ANRP, impotriva fostei presedinte a ANRP nu a fost inceputa urmarirea penala si exista indicii ca i se sugereaza sa paraseasca Romania. In plus, mi s-a semnalat ca este posibil ca anumite dosare din arhiva ANRP sa fi fost ori sa fie distruse, pentru a se elimina principalele probe materiale", a precizat sursa citata, potrivit ZIUAnews.
"Ex-presedinta ANRP, Crinuta Dumitrean, fosta Miss Bistrita, este cunoscuta drept pupila deputatului de Bistrita Nasaud, Ioan Oltean, secretarul general al PDL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Conform declaratiei de avere, ex-presedinta ANRP este o adevarata latifundiara, detinand terenuri de 43.000 mp in localitatea Dascalu, 25.000 mp in Afumati, 5.000 mp in Tunari, 1.000 mp in Voluntari, precum si un apartament si o garsoniera in centrul Bucurestiului si o masina BMW", se incheie in nota adresata autoritatilor statului.
Ana Maria Topoliceanu
Ana Maria Topoliceanu a fost numita presedintele CNI in martie 2010, prin ordin de ministru al Elenei Udrea. Topoliceanu si Udrea au fost in anii 2000 partenere de afaceri, potrivit Hotnews. 'Ana Maria Topoliceanu a fondat, in 2002, cu Elena Udrea compania Elan Grup, iar dupa ce PDL a ajuns la guvernare, in 2004, a fost numita membru in Consiliul de Administratie al Regiei Administratiei Protocolului de Stat, pe cand aceasta regie se afla sub influenta cuplului Udrea-Cocos', se arata in analiza.
Imediat dupa ce a preluat fotoliul de ministru al Turismului, Udrea si-a angajat-o consilier personal pe Ana Maria Topoliceanu, numind-o si in mai multe Consilii de Administratie ale unor companii de stat. Directoarea CNI este membra a PDL Sector 6, organizatie condusa politic de Elena Udrea.
'Intrucat nu am avut posibilitatea sa raspund interesului dumneavoastra fata de numirea doamnei Ana Maria Topoliceanu in functia de director general al CNI, va spun acum ca aceasta numire a fost facuta constient si asumat, dupa o analiza atenta a posibililor candidati si a modului in care acestia pot raspunde cerintelor unui asemenea post. Ana Maria Topoliceanu, de profesie avocat, a aratat de-a lungul timpului ca are calitatile profesionale necesare pentru a face performanta intr-o functie de management, functie in care studiile juridice au o mare importanta', spunea Elena Udrea, la scurt timp dupa numirea prietenei sale la conducerea CNI.
Udrea i-a dedicat chiar un post pe blogul personal, confirmand legatura stransa dintre ele. Beneficiind de o asa incredere, Topoliceanu a ajuns sa conduca compania din subordinea MDRT cu cel mai mare buget, deruland proiecte-mamut, care de multe ori au facut obiectul unor scandaluri. De exemplu, patinoarul de la Brasov, pentru care statul a platit triplu fata de o constructie similara din Ungaria.
'Un patinoar olimpic din Romania costa 12 milioane de euro. Un patinoar din Ungaria, echivalent ca dimensiuni si numar de locuri, este de trei ori mai ieftin. Vecinii nostri de la vest au reusit sa construiasca, in localitatea Miskolc, un patinoar olimpic acoperit cu doar 4 milioane de euro, in vreme ce Ministerul Dezvoltarii si Primaria Brasovului au platit pentru arena sportiva din orasul de sub Tampa 12 milioane de euro', potrivit GSP.
Printre programele derulate de CNI se numara constructia de sali de sport, consolidarea si reabilitare sali de sport construite inainte de 2000, patinoare artificiale, bazine de inot si lucrari pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa, reabilitarea termica pentru cladiri din domeniul public etc.
Elena Udrea anunta anul trecut in luna mai ca vrea sa desfiinteze CNI, insa nu a dus la bun sfarsit aceasta dorinta. 'Am decis sa solicit in Guvern desfiintarea CNI, din nevoia de a elimina orice suspiciune legata de cheltuirea banului public si am decis sa cer acelor politicieni care ocupa functii publice sa renunte la contractele cu CNI, in caz contrar le voi desfiinta personal, asumandu-mi orice risc', declara Udrea in luna mai 2010.
O prietena de valoare
Ana Maria Topoliceanu detine un teren in suprafata de 31.400 de metri patrati in judetul Dambovita, un apartament in Bucuresti si conduce un BMW X6 din anul 2009. Aceasta nu are datorii si nici bani in banca, insa are bijuterii si ceasuri in valoare de 40.000 de euro, potrivit ultimei declaratii de avere de pe site-ul CNI. Topoliceanu a obtinut venituri in valoare de 53.500 de lei din functia de director al CNI si 3.730 de lei din functia de consilier personal al Elenei Udrea.
In afara de asta, Topoliceanu a mai obtinut venituri in valoare de 552 de lei, fiind membru in CA al Mamaia SA, deoarece este presedinte CA al Litoral SA a mai obtinut 90 de lei, functia de membru CA la Neptun-Olimp i-a adus venituri de 4.255 de lei, iar din cea de presedinte CA al Carmen-Silva 2000 a obtinut venituri de 1.842 de lei. Pentru conducerea termporara a companiei, Udrea a numit-o pe Adriana Margareta Luchian, actualul sef al Serviciului Promovare Investitii din CNI. Luchian, numita temporar la conducerea CNI, a obtinut venituri in valoare de 87.663 de lei, potrivit declaratiei de avere din data de 07.06.2011.
Cum a ajuns Alina Bica pe prima pagina a ziarelor in timpul campaniei electorale
La sfarsitul lunii octombrie, pe site-ul joscenzura2014.wordpress.com, care a devenit inactiv ulterior, au aparut mai multe fotografii cu Elena Udrea si Alina Bica, procurorul sef DIICOT. Textul care insoteste aceste imagini sustine ca Udrea si Bica au fost suprinse in februarie 2014, la Paris, intr-o vizita privata. Alaturi de cele doua apare inca o figura prezentata drept Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii.
Procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a sustinut ulterior, intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, ca se afla in concediu la Paris, cand a fost fotografiata, in feburarie 2014, alaturi de politicianul Elena Udrea. Intr-o conferinta de presa, presedinta PMP afirmase, cu putin timp inainte ca Bica sa trimita raspunsul la Hotnews, ca magistratul s-a oprit la Paris in timp ce era in drum spre Haga, in interes de serviciu.
In aceeasi seara, presedintele Traian Basescu a afirmat ca servciile secrete sunt "categoric" implicate in acest caz. "In 10 septembrie am chemat sefii SRI si SIE si adjunctii lor si i-am atentionat sa nu se implice in campania electorala. Implicarea lui Melescanu cred ca nu mai are nevoie de demonstratie", a declarat Traian Basescu. Seful statului sustine ca este vorba despre o "operatiune pe care un serviciu romanesc si unu francez si le-au facut intre ele".
Dan Tapalaga a afirmat, in momentul trocului politic dintre presedintele Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi, ca numirea Alinei Bica la DIICOT s-a datorat in primul rand bunelor relatii cu Elena Udrea, protejata presedintelui.
"Faptul ca Udrea dispunea de o influenta atat de mare asupra presedintelui incat sa-i impuna numirea unui procuror sef mi s-a parut periculos, de neacceptat, de combatut energic. Am subliniat la vremea respectiva ca Bica ii datoreaza bunei sale prietenei saltul in cariera.
Prietenia Udrea - Bica dateaza inca din timpul guvernarii Boc, cand Udrea era ministru la dezvoltare regionala si turism, iar Alina Bica ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Justitiei. Insasi Udrea a admis-o azi. HotNews.ro a criticat atunci fara menajamente trocul dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe numirea procurorilor sefi si promovarea unor procurori in functii cheie, ca Alina Bica la DIICOT, gratie sustinerilor politice", afirma Dan Tapalaga.
In septembrie 2012, numele ei era vehiculat pentru functia de procuror general. Tot atunci, in presa a fost publicata o convorbire telefonica interceptata pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, discutie in care Bica se interesa de functia pe care urma sa o ocupe la ANAF o cunostinta a ei.