FT: Vestul nu reuşeşte să izoleze Rusia la nivel internaţional

FT: Vestul nu reuşeşte să izoleze Rusia la nivel internaţional

Occidentul nu reuşeşte să realizeze izolarea internaţională a Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, care nu este percepută ca o ameninţare existenţială în ţările din Asia, Africa, America Latină şi Orientul Arab, arăta vineri editorialistul ziarului britanic Financial Times Edward Lewis în rezumatul săptămânal dedicat finanţelor şi politicii SUA.

Potrivit articolului, preşedintele rus Vladimir Putin a primit o invitaţie din partea autorităţilor indoneziene de a participa la summitul Grupului celor Douăzeci (G20) din noiembrie, în ciuda cererilor SUA de a nu invita Rusia, iar din 55 de lideri ai Uniunii Africane, doar patru au ascultat un mesaj video de la preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, care este perceput în Occident ca o vedetă şi un erou.

Observatorul notează că majoritatea ţărilor non-occidentale luptă pentru autonomie strategică, iar situaţia din Ucraina nu face decât să le întărească dorinţa de a vedea lumea ca fiind multipolară. Lewis se teme că politicienii americani sunt naivi în retorica lor despre bătălia dintre bine şi rău şi că se înşală singuri, susţinând că întreaga lume s-a adunat împotriva Federaţiei Ruse, în timp ce pentru majoritatea ţărilor lumii conflictul din Ucraina este doar o altă catastrofă umanitară.

Autorul materialului subliniază că China şi India ajută deja Federaţia Rusă să găsească alternative la sistemele de plată occidentale, să transporte şi să vândă materii prime ruseşti, blocând astfel încercările occidentale de a izola Moscova. Lewis consideră că Washingtonul trebuie să fie mai atent la interesele ţărilor în curs de dezvoltare, să se dovedească a fi lider mondial în lupta pentru securitatea alimentară şi să permită producţia de vaccinuri COVID-19 în întreaga lume sau să anuleze brevetele pentru a contesta influenţa tot mai mare a Chinei, doar astfel putând convinge mai multe ţări să urmeze cursul Statelor Unite în raport cu Federaţia Rusă.

Scriitoarea americană Rana Faroukhar, care este o colaboratoare obişnuită la Digest, îl contrazice pe Lewis, argumentând că politicienii americani nu sunt naivi în problemele menţionate. Potrivit acesteia, Washingtonul este conştient de faptul că lumea se îndreaptă către multipolaritate şi se pregăteşte să transforme politica comercială a SUA în noua lume multipolară. Potrivit acesteia, sloganurile despre confruntarea dintre lumină şi întuneric în Ucraina sunt destinate maselor, iar retorica publică nu trebuie confundată cu modul în care personalităţile politice cheie occidentale percep situaţia în realitate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”