Fructul minune care vă ferește de boli de inimă, previne Alzheimer-ul și poate ajuta la tratarea diferitelor forme de cancer
Rodiile sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți benefici pentru organism. Unele studii arată că aceste fructe reduc riscul de boli cardiace, ameliorează osteoartrita, îmbunătățesc memoria, dar pot ajuta și la prevenirea cancerului.
Rodica, un fruct bogat în vitamine și nutrienți FOTO: Arhivă
Potrivit mountsinai.org , în cadrul studiilor de laborator s-a observat că, în eprubete, extractele de rodie făcute din suc, coajă și ulei încetinesc reproducerea celulelor canceroase și pot grăbi moartea acestora. Unele extracte ajută, de asemenea, la reducerea alimentării cu sânge a tumorilor, înfometându-le și făcându-le mai mici.
Cele mai multe studii s-au concentrat pe celulele canceroase de sân, prostată și colon. Într-un alt studiu, extractul de suc de rodie dat șoarecilor a încetinit creșterea tumorilor pulmonare. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii au fost în eprubete sau pe animale, nu pe oameni.
Rodia-efecte benefice pentru inimă
Conținutul ridicat de antioxidanți al rodiei a făcut, de asemenea, cercetătorii să se întrebe dacă ar putea trata bolile de inimă.
Sucul de rodie pare să protejeze colesterolul LDL (rău) de deteriorare. Unii oameni de știință cred că deteriorarea colesterolului LDL cauzează acumularea de plăci în artere, astfel încât stoparea deteriorării ar putea ajuta la menținerea arterelor curată.
Un studiu efectuat pe șoareci cu ateroscleroză a arătat că sucul de rodie încetinește creșterea formării plăcilor. Câteva studii mici pe oameni au arătat că sucul de rodie îmbunătățește fluxul sanguin și împiedică îngroșarea și rigidizarea arterelor. Sunt necesare studii mai multe și mai bune pentru a vedea exact ce beneficii ar putea oferi sucul de rodie.
Dovezile preliminare sugerează că un consum zilnic de suc de rodie poate contribui la scăderea tensiunii arteriale sistolice, dar nu și a tensiunii arteriale diastolice.
Alte studii sugerează că un consum prelungit de suc de rodie îmbunătățește factorii de risc cardiovascular, încetinind progresia acumulării de plăci pe artere și îmbunătățind imunitatea.
Rodia vă poate feri de osteoartrita
Flavonolii (un tip de antioxidant) similari cu cei care se găsesc în rodii au fost sugerați ca tratamente pentru osteoartrită. Osteoartrita apare atunci când cartilajul din articulații se uzează și provoacă durere și rigiditate.
Cercetătorii cred că flavonolii pot ajuta la blocarea inflamației care contribuie la distrugerea cartilajului. În eprubete, extractul de rodie a blocat producția unei enzime care distruge cartilajul în organism. Într-o analiză a literaturii științifice, cercetătorii au concluzionat că toate studiile au raportat efecte pozitive ale sucului sau extractului de rodie asupra osteoporozei, osteoartritei și artritei reumatoide. Rezultatele au fost promițătoare; cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii și studii care să analizeze efectele la om.
Rodia are efecte antiinflamatoare pentru creier
Studiile preliminare arată că rodia dietetică produce efecte antiinflamatorii la nivelul creierului care pot ajuta la stoparea progresiei bolii Alzheimer.
Alte studii sugerează că a bea zilnic 230 ml de suc de rodie ajută la îmbunătățirea performanțelor în sarcinile legate de învățare și memorie.
Rodia are, de asemenea, efecte antidiabetice și antiinflamatorii în tractul gastrointestinal.
Nu există o doză standard recomandată pentru rodie. Consumul de fructe și consumul de suc ca parte a unei diete sănătoase sunt considerate sigure.
Există și o serie de contraindicații. Dacă aveți diaree, nu beți suc de rodie sau nu luați extract de rodie. Femeile însărcinate nu trebuie să ia extract de rodie deoarece poate conține coajă de fructe. Sucul, cu toate acestea, este considerat sigur.
Rodia este cultivată pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din sud-estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale şi Africa tropicală. Introdusă în California, este acum cultivată mai ales în zonele uscate din California şi Arizona.
Sursa: adevarul.ro