Fructul de sezon prietenos cu silueta. Mihaela Bilic „are puține calorii și indice glicemic mic”
Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă este gutuia, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic, care a explicat online care sunt beneficiile consumului acestui aliment recomandat și diabeticilor și cât de prietenos este cu silueta.
„<<Galbenă gutuie, dulce-amăruie, lampă la fereastră, toată iarna noastră>>. Așa da, ca lumină la fereastră sau parfum pentru cameră, să tot folosești fructele! Nu sunt o fană a fructelor, nu pentru că n-ar fi bune, ci pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Sigur, totul ține de cantitate, dar eu n-am reușit încă să mănânc cireșele sau boabele de strugure numărate, doar cât încap într-un pumn”, a mărturisit Mihaela Bilic pe Facebook.
Se știe că parfumatele și gustoasele fructe furnizează vitamine organismului, având proprietăți antioxidante , tonice și antihemoragice și au un conținut bogat de fibre, dar au un gust astringent și sunt mai greu de înghițit, ceea ce nu e neapărat un lucru rău.
„Sigurul fruct în fața căruia lăcomia se recunoaște învinsă, este gutuia: pe ea nu o poți mânca nici repede, nici în cantitate mare, dacă nu vrei să sfârșești înecat! Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc! Din cauza asta și se înnegrește imediat ce e tăiată, vitamina C care se oxidează la contactul cu aerul. Apoi gutuia are fibre solubile (pectine) din belșug, fibre ce se umflă și se transformă în gel la contactul cu apa. Nu întâmplător gutuia e folosită ca agent de gelifiere, dar are și avantajul că ține stomacul plin și alungă foamea”, a explicat medicul.
Dincolo de aceste calități, merită subliniat faptul că gutuile nu reprezintă o amenințare pentru siluetă și nici pentru dieta celor care suferă de diabet.
„Gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet. Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea…. Să nu uitați de ea, e un desert dietetic de sezon. Iar dacă aveți în cămară gem de gutui, vă fac o recomandare: merge de minune cu câteva bucățele de telemea sărată, combinația dulce-sărat e cu adevărat delicioasă”, încheie Mihaela Bilic.
Sursa: adevarul.ro