Fructul care aduce liniștea și echilibrul psihic. Medic: ”Nu stimulează pofta de mâncare și nu îngrașă”

Fructul care aduce liniștea și echilibrul psihic. Medic: ”Nu stimulează pofta de mâncare și nu îngrașă”

Nu întâmplător sunt cele mai consumate fructe, nu doar ca desert, ci ca fel de mâncare principal. În multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.

Bananele ajută la menținerea stării de bine FOTO Shutterstock

Bananele ajută la menținerea stării de bine FOTO Shutterstock

O banană pe zi ține psihiatrul departe, spune dr. Mihaela Bilic, nutriționist care explică faptul că acest fruct exotic are grijă de dispoziția și starea psihică.

Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea psihică.

Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru functionarea optimă a sistemului nervos și mușchilor. Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic.

Dintre fructe doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte și puneți accent pe banane- în anotimpul rece nu strică niciodată un strop de bine în plus.

Și nu, nu îngrașă!! O banană are 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și, spre deosebire de alte fructe nu stimulează pofta de mâncare”, arată medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Iată câteva beneficii bazate pe știință ale bananelor pentru sănătate.

Sunt bogate în nutrienți

Bananele conțin o cantitate suficientă de fibre și câțiva antioxidanți. O banană furnizează aproximativ 112 calorii și constă aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Conține puține proteine ​​​​și nicio grăsime.

Carbohidrații din bananele verzi, necoapte, sunt în cea mai mare parte sub formă de amidon și amidon rezistent - un tip de fibre nedigerabile.. Pe măsură ce fructul se coace, aroma lui devine mai dulce, în timp ce conținutul de fibre scade.

Pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge

Bananele sunt bogate în fibre solubile. Acestea, în timpul digestiei se dizolvă în lichid și formează un gel, ceea ce conferă bananelor textura asemănătoare unui burete.

Bananele necoapte conțin și amidon rezistent, care nu este digerat de organism. Împreună, aceste două tipuri de fibre pot modera nivelul de zahăr din sânge după mese. În plus, ele pot ajuta la reglarea apetitului , încetinind golirea stomacului.

Aceasta înseamnă că, în ciuda conținutului lor mai mare de carbohidrați, bananele nu vor provoca creșteri majore ale nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, persoanelor cu diabet nu le sunt recomandate, poate doar în porții mici.

Susțin sănătatea digestivă

Fibrele alimentare au fost asociate cu efecte de îmbunătățire a digestiei. O banană de mărime medie oferă aproximativ 3 grame de fibre. Amidonul rezistent, tipul de fibre găsite în bananele necoapte, este un prebiotic. Prebioticele nu sunt digerate și ajung în intestinul gros, unde devin hrană pentru bacteriile benefice din intestin .

În plus, pectina – o fibră care se găsește atât în​​bananele coapte, cât și în cele necoapte – poate ajuta la prevenirea constipației și la înmuierea scaunelor.

Unele studii pe eprubetă chiar sugerează că pectina poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon, deși este încă necesară cercetarea la oameni pentru a confirma acest beneficiu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…