Fructele-vedetă ale verii permise și diabeticilor. „O porție normală ar fi o felie“

Fructele-vedetă ale verii permise și diabeticilor. „O porție normală ar fi o felie“

Căutăm, în aceste zile toride, alimente cât mai „ușoare”, iar fructele sunt o alegere bună, spun medicii. Dacă avem însă diverse afecțiuni sau dacă ne luptăm cu kilogramele în plus, porțiile contează mult.

Fructele ne ajută în perioada caniculară FOTo: Pixabay

Fructele ne ajută în perioada caniculară FOTo: Pixabay

Fructele zemoase ne vor ajuta să ne hidratăm în zilele caniculare, având în vedere că au un conținut mare de apă, și pot chiar înlocui mese pe perioada verii. Cei care trebuie, în schimb, să le consume cu restricții sunt pacienții care suferă de diabet.

Pepenele verde este unul dintre cele mai căutate fructe. Zemos (conține 92% apă), bogat în vitamine din complexul B care dau energie și cu un conținut important de magneziu, potasiu, calciu, fier, seleniu etc., este permis și pacienților care suferă de diabet sau celor care încearcă să scape de kilogramele în plus.

„Nu are multe calorii, dar ne păcălește faptul că mâncăm mai mult decât trebuie. O porție normală ar fi o felie, adică trei pătrate micuțe. La o greutate normală o felie e suficient”, explică medicul specializat în diabet și boli de nutriție Anca Roman.

Diabeticii vor avea grijă să nu depășească, nici măcar în cazul acestui fruct, porția dintr-un fruct normal, adică aproximativ 200 grame.

„Un măr are aproximativ 100-150 grame. O banană cam la fel. Trebuie să facem echivalentul. Dacă sunt caise, la fel, cinci-șase caise, exact cât un măr. Altfel, orice fruct ne îngrașă, dacă vrem să facem o cură cu fructe nu e prea potrivit, iar la pacienții cu diabet oricum le mai cresc glicemiile dacă depășesc mai mult de două-trei fructe pe zi. Este dulce, dar nu este un fruct interzis, ci în cantități limitate”, completează medicul.

Pepenele este, în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, pe aceeași listă cu merele și caisele, de exemplu.

Acelorași pacienți le sunt însă interzise: perele foarte coapte, bananele coapte bine și strugurii, pentru că le-ar fi afectat echilibrul glicemic.

„Pe acestea le-am pus deja la interzise pentru ei, pentru că porția ar fi de jumătate de banană și decât să mănânci jumătate de banană, mai bine mănânci două mere. Apoi, depinde de echilibrul lor glicemic, toate ar trebui individualizate la pacienții diabetici în funcție de acest indice glicemic”, mai spune medicul Anca Roman.

Sucul, „o capcană dulce”

Dacă medicii recomandă consumul de fructe și legume proaspete în perioada toridă, nu la fel stă situația în privința sucului stors din fructe proaspete.

„În niciun caz sucul de fructe, mai bine fructul ca atare. La copii, porția corectă ar fi de 120 ml de suc, pentru că e o capcană dulce care nu le face prea bine, mai bine mănâncă fructul în sine. Niciun copil nu cred că bea 120 ml de suc, bea mult mai mult. Să nu mai vorbim de sucurile procesate. Preferând sucul, pierdem fibrele, pierdem vitaminele care sunt în coaja fructelor”, mai spune medicul.

Deși căldura excesivă cu care ne confruntăm deja de mai bine de o săptămână poate crea dezechilibre mari, pacienții cu diabet nu sunt mai sensibili decât alte categorii de pacienți, mai spune medicul Anca Roman, însă asta cu condiția de a-și ține glicemiile sub control.

Ce se întâmplă este că resimt nevoia de a bea mai multă apă în această perioadă și din acest motiv se sperie. Se observă însă, atunci când li se măsoară glicemia, că nu e vorba de o creștere, ci pur și simplu de faptul că organismul are nevoie de mai multă apă, pentru că transpirăm mai mult.

E o capcană când vin căldurile acestea, pentru că toți vin și ne spun că beau mai multă apă, dar glicemiile sunt bune. Ei au impresia că sunt dezechilibrați din punct de vedere al diabetului. Nu, un pacient cu diabet se deshidratează la consumul optim de lichide la fel de repede ca unul normal. Doar cei care sunt cu diabet dezechilibrat, da, se pot deshidrata mult mai sever în perioada de vară”, mai spune specialistul.

Peste semnele deshidratării severe nu se poate trece, așa că pacienții aflați într-o astfel de situație ajung la spital și primesc tratament adecvat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!