Frontul ucrainean rezistă după retragerea din Vuhledar. Ce alte orașe și sectoare din prima linie sunt în vizorul rușilor

Frontul ucrainean rezistă după retragerea din Vuhledar. Ce alte orașe și sectoare din prima linie sunt în vizorul rușilor

Forțele ruse din regiunea Donețk nu s-au oprit după ce au cucerit orașul Vuhledar și continuă să forțeze înaintarea în alte secțiuni ale frontului. Kurahove și Pokrovsk sunt țintele principale, dar inamicul are în vedere și direcțiile secundare, relatează RBC Ucraina , care analizează ce alte orașe de pe frontul estic și nu numai ar putea fi amenințate de înaintarea rușilor.

Soldați ucraineni lângă Povrosk FOTO PROFIMEDIA

Soldați ucraineni lângă Povrosk FOTO PROFIMEDIA

„Fortăreața” Vuhledar, cum a fost supranumită, a căzut pe 1 octombrie, forțele ucrainene retrăgându-se pentru a evita să fie încercuite, dar în cei peste doi ani au opus o rezistență îndârjită, iar trupele rusești au suferit pierderi considerabile.

De altfel, una dintre cele mai devastatoare înfrângeri pentru forțele lui Putin a avut loc chiar lângă Vuhledar. În februarie 2023, Brigada Marină Separată Gărzi 155 – o unitate de elită a Flotei Pacificului – a suferit o lovitură dură. O vreme, atacurile la scară largă au încetat, după care rușii au început să lanseze bombe aeriene ghidate.

Asta a schimbat situația în favoarea Rusiei, astfel că în august ocupanții înaintau deja pe flancuri. În câteva săptămâni, au cucerit teritoriile la vest și la est de Vuhledar, ca la sfârșitul lunii septembrie orașul să fie aproape înconjurat. Forțele ucrainene mai aveau la dispoziție un singur drum spre nord, iar distanța dintre mișcările de învăluire rusești s-a redus la doar doi kilometri.

image

Vuhledar era o platformă valoroasă pentru perturbarea logisticii feroviare prin Volnovaha (care leagă porțiunile de sud ale regiunilor Donețk și Zaporojie).

Oleksandr Musiienko, șeful Centrului de Cercetare Militaro-Juridică, retragerea a fost bine coordonată, în pofida superiorității forțelor inamice.

„Frontul nu s-a prăbușit și nu cred că se va prăbuși. Singurul lucru de reținut este că, dacă inamicul menține această presiune, ar putea fi nevoie să ne întoarcem mai aproape de Kurahove pentru a ține noi poziții și a încerca să oprim înaintarea Rusiei. Kurahove va fi o reduta defensivă puternică. Situația este sub control și nu se poate spune că, odată cu ocuparea Vuhledar, inamicul a dobândit un avantaj strategic astfel încât să poată accelera rapid ofensiva”, a explicat el pentru RBC-Ucraina.

Unde s-ar putea deplasa rușii în continuare

Cucerirea orașului Vuhledar nu oferă forțelor de ocupație niciun avantaj decisiv, este de părere și analistul politico-militar Oleksandr Kovalenko de la grupul de Rezistență Informațională.

În opinia acestuia, obiectivele principale pe care și le propune Rusia până la sfârșitul anului constau în cucerirea orașelor Kurahove, Pokrovsk, Torețk și Ceasiv Iar. Alte obiective, secundare, ar fi eliminarea intrândului Robotîne, avansarea de-a lungul axei Orihiv, intensificarea presiunii către Huliaipole și Vremivka, ajungând la malul stâng al râului Oskil și tăind axa Lîman-Kupiansk.

Totuși, Rusiei îi lipsesc forțele și resursele necesare pentru a atinge aceste obiective, dar și încrederea în menținerea unui avantaj în luptă anul viitor, așa cum reiese din decretele lui Putin privind mărirea armatei, adaugă expertul.

Serviciile secrete britanice constată, de asemenea, că Vuhledar se află la intersecția fronturilor cheie Donețk și Zaporojie, de aceea poate fi prevăzută o ofensivă spre vest, spre Velika Novosilka (de-a lungul autostrăzii T0509) și spre nord, spre satul Bohoiavlenka.

Kovalenko estimează că, după Vuhledar, rușii vor încerca să avanseze spre Bohoiavlenka și Novoukrainka, însă că aceasta va fi o „etapă a bătăliilor pe termen lung”. În viziunea lui Musiienko, obiectivul cheie pe acest front este orașul Kurahove – pe care vor căuta să-l încercuiască și să-l izoleze.

„Dacă avansează spre Velika Novosilka, va fi pentru a ne devia forțele, dar accentul va rămâne pe operațiunile de învăluire în preajma Kurahove ", a explicat el pentru RBC-Ucraina.

Torețk

În partea de nord a orașului Donețk, bătăliile pentru Torețk au loc în condiții mai dificile pentru Rusia, comparativ cu primele etape ale ofensivei. În prezent, forțele ucrainene operează din zonele industriale, iar terenul și alte obstacole afectează deopotrivă avansurile rusești.

Un alt punct sensibil pentru apărarea ucraineană este Ceasiv Iar, unde au lansat un atac în octombrie 2023. Până acum, ocupanții nu au reușit să traverseze canalul Siverski Doneț–Donbas și pierd până la o companie pe zi, spune Kovalenko.

Cele mai fierbinți zone ale frontului din est

Potrivit rapoartelor Statului Major al Ucrainei, fronturile Kurahove și Pokrovsk rămân cele mai fierbinți puncte ale câmpului de luptă. Acolo sunt înregistrate zilnic câteva zeci de ciocniri, ceea ce indică faptul că aceste orașe sunt sub o reală amenințare.

„Acestea sunt cele două puncte principale în care rușii își concentrează activitatea ofensivă. Scopul este clar: să efectueze operațiuni de flancare pentru a le împrejmui și a crea perspectiva unei încercuiri operaționale”, subliniază Musiienko.

image

Inamicul va ataca probabil Kurahove dinspre sud (de la Vuhledar) și dinspre est (de la Maryinka). Nordul este blocat de obstacole naturale.

„Asta nu înseamnă că vor intra în Kurahove. Scopul principal este să creeze amenințarea încercuirii și să pună presiune dinspre sud și est", a spus el.

Pokrovsk

Aici, o operațiune de învăluire este în desfășurare de ceva timp. Rușii încearcă să forțeze spre nord prin Mirnohrad și înaintează spre sud, către Selidove.

„De ce fac asta? Pentru că, potrivit comandamentului rus, chiar dacă nu pot intra direct în aceste orașe, ei încearcă să le înconjoare și să exercite presiune de pe flancuri. Așa s-a întâmplat la Avdiivka, care s-a aflat într-o amplă semi-încercuire înainte ca Rusia să adune suficiente forțe pentru a intra în oraș”, a adăugat Musiienko.

Kovalenko apreciază că armata rusă dorește să obțină victorii rapide, doar că flancul lor sudic nu este încă pregătit pentru un asalt asupra Pokrovsk. În plus, orașul Selidove a devenit un „ghimpe în spate”, astfel că probabil bătăliile pentru acesta vor fi la fel de istovitoare pentru inamic ca și cele pentru Vuhledar.

Sunt și alte fronturi amenințate?

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Sud, Vladislav Voloșin, a menționat posibilitatea unor atacuri reînnoite, mai concentrate, în regiunea Zaporojie. Potrivit rapoartelor de informații, rușii redistribuie personal și se pregătesc să avanseze lângă Orihiv și Robotîne.

Dacă ar reuși să facă o străpungere, ar obține controlul asupra rutelor logistice din Zaporojie către porțiunile sudice ale regiunilor Zaporojie și Donețk.

Amenințările în direcția regiunii sudice sunt cât se poate de reale, estimează Oleksandr Musiienko, care e de părere că s-a ajuns în această situație după ce rușii au acumulat forțe și au făcut pregătiri pentru a relua operațiunile ofensive, în contextul redistribuirii, anterior, a unor unități în regiunea Kursk.

„Acum că au sosit întăriri, probabil că vor intensifica operațiunile și aici. Cu toate acestea, scopul nu este atât acela de a cuceri teritorii mari, cât de a ne întinde liniile și a distrage atenția de la zonele cheie de atac din regiunea Donețk”, a subliniat expertul.

Direcția Kupiansk reprezintă amenințări semnificativ mai mari, mai ales având în vedere faptul că rușii continuă să atace poziții din apropierea acestui centru districtual din regiunea Harkov, în timp ce, puțin mai la sud, încearcă să avanseze spre malul estic al râului Oskil, cu scopul de a scinda bastionul ucrainean.

image

Spre exemplu, săptămâna trecută, numărul de atacuri în această zonă a ajuns la 22 pe zi, depășindu-le pe cele de lângă Pokrovsk.

Șeful administrației militare din Kupiansk, Andrii Besiedin, subliniază că orașul este lovit de bombe aeriene ghidate, care distrug totul pe o rază de un kilometru. Porțiunea malului stâng este aproape complet distrusă, la fel și infrastructura critică și civilă, inclusiv întreprinderile.

În ceea ce privește încercările rușilor de a pătrunde spre râul Oskil, aici sunt desfășurate cantități mari de vehicule blindate, în contrast puternic cu alte sectoare din prima linie.

„Unitățile noastre distrug aceste vehicule, dar rușii obțin totuși unele succese tactice. Cred că vor încerca să avanseze cât de mult posibil, în scopul de a ajunge la râu, unde să amenințe gruparea noastră din Kupiansk. În plus, vor să provoace comandamentul nostru să procedeze la redistribuirea forțelor din regiunea Kursk în regiunea Harkov”, a spus el.

Potrivit mai multor estimări, Rusia a concentrat peste 500.000 de militari de-a lungul liniei frontului, de câteva ori mai mult decât la începutul invaziei la scară largă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Poarta zeilor din Naupa Huaca și tehnologia inexplicabilă, mâna unei civilizații superioare?

2 Foarte interesant amănunt!

3 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

4 ULTIMA ORĂ Un judecător sindic a dispus astăzi intrarea în insolvență a Nordis Management și a numit un administrator judiciar provizoriu

5 Așa o fi?