FRJ MediaSind: Radio România a cheltuit aproape 110.000 lei cu case de avocatură, deși legea interzice asta
Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a plătit aproape 110.000 lei pe diverse case de avocatură, în condițiile în care prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2012 interzic autorităților și instituțiilor publice să contracteze servicii juridice, dacă au în componență un compartiment juridic, informează, joi, FRJ MediaSind.
'În urma acțiunii formulate în instanță de FRJ MediaSind pentru a obliga conducerea Societății Române de Radiodifuziune — SRR — să respecte Legea nr. 544/2001 și să furnizeze informații de interes public, în baza Sentinței Curții de Apel București pronunțată în data de 9 iunie 2016, administrația condusă de Ovidiu Miculescu, președinte-director general, a transmis astăzi, 14.07.2016, informațiile privind sumele cheltuite cu casele de avocatură în anul 2013. Conform adresei primite din partea SRR, instituția publică a plătit 109.949 lei pe diverse case de avocatură (de exemplu, doar Societatea Civilă de Avocați Udangiu Mustăciosu a încasat 55.128 lei), 74.859,28 lei cheltuieli juridice, altele decât casele de avocatură, și 1.098.311 lei cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică, în condițiile în care prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2012 interzic autorităților și instituțiilor publice să contracteze servicii juridice, dacă au în componență un compartiment juridic', se arată într-un comunicat al organizației sindicale, remis AGERPRES.
Potrivit FRJ MediaSind, acest răspuns confirmă ceea ce sindicatele afiliate din SRR au susținut și anume că, în ultimii ani, administrația a cheltuit abuziv bani cu case de avocatură, în procese îndreptate împotriva propriilor angajați.
'De exemplu, numai în cazul concedierii președintelui Sindicatului Unit al Salariaților Radio România, Adrian Moise, SRR a cheltuit peste 10.000 de euro. Acesta nu este singurul proces în care este implicată administrația SRR pentru nerespectarea Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public. Există mai multe sentințe, rămase definitive, prin care conducerea SRR a fost obligată să pună la dispoziție informațiile solicitate. Iar aceste procese produc importante pagube pentru instituție, sume plătite din bani publici și pentru care nimeni nu răspunde civil sau penal", afirmă FRJ MediaSind.
Potrivit sursei citate, o situație similară se află și la Societatea Română de Televiziune — SRTV.
"Și în această instituție se cheltuiește în mod discreționar și netransparent banul public. Conducerea SRTV se află în proces cu FRJ MediaSind, întrucât a refuzat să facă publice sumele cheltuite cu casele de avocatură contractate în procesele demarate împotriva propriilor salariați', atrage atenția organizația sindicală.
AGERPRES