FRF: Cazurile Pecanha şi Alibec sunt de competenţa Comisiei de Disciplină
FRF a răspuns cererii de clarificare venite din partea LPF, pe marginea dreptului de joc al unor fotbalişti care au evoluat în prima etapă a Ligii I, forul de la Casa Fotbalului precizând că fiecare caz este de competenţa Comisiei de Disciplină, care judecă pe baza regulamentelor FRF, FIFA şi UEFA.
Pecanha (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
"Considerăm că organismul abilitat cu soluţionarea, de la caz la caz, a fiecărei chestiuni legate de sancţiunile disciplinare şi modul lor de executare este Comisia de Disciplină. Desigur, comisia competentă se întemeiază, în demersul ei judiciar, atât de dispoziţiile regulamentelor interne ale FRF, cât şi pe cele obligatorii ale FIFA şi UEFA. Astfel, ne exprimăm încrederea în competenţa decizională a organelor abilitate cu soluţionarea fiecărui caz de natură disciplinară şi ne declarăm, în continuare, deschişi la propuneri de modificare constructivă a regulamentelor", se arată în scrisoarea de răspuns a FRF, semnată de secretarul general al federaţiei, Gheorghe Chivorchian.
Acesta le reaminteşte oficialilor LPF că au fost reprezentaţi de secretarul general al ligii, Justin Ştefan, la discuţiile privind modificarea regulamentelor şi la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 11 iulie 2014, când a fost adoptată forma finală a ROAF şi RD, având astfel cunoştinţă de prevederile care au fost analizate cu acele prilejuri, cât şi de efectele lor.
"În cadrul şedinţelor de lucru asupra modificărilor regulamentelor FRF, respectiv ROAF, RD şi RSTJF, Liga Profesionistă de Fotbal a fost reprezentată prin secretarul său general. Mai mult, dvs. aţi participat în mod activ atât la şedinţele de lucru, cât şi la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din data de 11 iulie 2014, ocazie cu care s-au pus din nou în discuţie ROAF şi RD, persoanele prezente convenind asupra formei finalea a acestora. Prin urmare, aveţi cunoştinţă atât de prevederile regulamentare care au fost analizate cu acele prilejuri, cât şi de efectele acestora", arată secretarul general al FRF.
Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat, luni, FRF clarificări privind modul de aplicare al articolului 41 din Regulamentul Disciplinar, după ce dreptul de joc al portarului echipei Petrolul Peterson Pecanha şi cel al atacantului formaţiei Astra Giurgiu Denis Alibec la meciurile din etapa I a Ligii I au fost contestate.
După înfrângerea cu Petrolul Ploieşti, scor 0-1, conducerea FC Braşov a contestat dreptul de joc al portarului echipei prahovene, Peterson Pecanha. Preşedintele Constantin Zotta susţine că FC Braşov trebuie să câştige meciul la masa verde deoarece Pecanha era în stare de suspendare la momentul jocului. El afirmă că partidele din Cupa Ligii-Adeplast, competiţie nou înfiinţată de LPF, nu sunt luate în calcul în executarea suspendărilor.
Portarul Pecanha a fost suspendat pentru două meciuri în penultima etapă a sezonului 2013-2014 a Ligii I. El nu a fost folosit de Petrolul Ploieşti în ultima etapă a sezonului şi în optimile de finală ale Cupei Ligii-Adeplast.
În aceeaşi situaţie cu Pecanha se află şi atacantul formaţiei Astra Giurgiu Denis Alibec. Eliminat în finala Cupei României-Timişoreana, Alibec nu a fost folosit în următoarele două meciuri ale echipei sale, cel din Supercupa României şi cel din optimile de finală ale Cupei Ligii-Adeplast. El a jucat însă pentru Astra Giurgiu în ultimele 20 de minute ale partidei din etapa I cu Concordia Chiajna.
Articolul 41 (Executarea suspendărilor) din Regulamentul Disciplinar nu enumeră Supercupa României şi Cupa Ligii printre competiţiile oficiale: "Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât şi cele din cadrul Cupei României".
Conducerea LPF susţine într-un comunicat publicat, luni după-amiază, pe site-ul lpf.ro, că partidele din Cupa Ligii şi din Supercupa României trebuie să fie luate în calculul suspendării unui jucător, deoarece acestea sunt jocuri oficiale.
"Cupa Ligii-Adeplast este o competitţie oficială prevazută de regulament şi aprobată de FRF, iar jocurile din această competiţie intră în calculul suspendării unui jucător sancţionat cu eliminare, la fel ca şi cele din Cupa României, Supercupa României şi Campionatul Naţional Liga I. Prevederea disciplinară instituie această regulă generală, însă pentru a evita orice alte discuţii pe viitor, am solicitat şi o decizie de clarificare din partea FRF", se menţionează pe site-ul citat.
În adresa transmisă secretarului general al FRF, Gheorghe Chivorchian, oficialii LPF solicită emiterea unei circulare prin care să se clarifice articolul 41 din Regulamentul Disciplinar. "Chestiunea supusă analizei şi deciziei dvs. se referă la executarea în Cupa Ligii a etapelor de suspendare pentru cartonaşele roşii aplicate jucătorilor în meciurile din Campionat, Cupa României şi Super Cupa României. Întrebarea adresată de cluburi a fost dacă în calculul executării sancţiunii de suspendare ca urmare a unei eliminări în Campionat, Cupa României sau Super Cupa României, intră şi jocurile din Cupa Ligii. În opinia noastră, art. 41 din RD este lacunar în sensul că trasează regula generală, aplicabilă şi în cazul nostru, însă în acelaşi timp lasă loc şi interpretărilor. Pentru acest motiv vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi în sensul clarificării acestei chestiuni prin emiterea unei decizii/circulare de interpretare a dispoziţiilor art. 41 din Regulamentul Disciplinar", se precizează în adresa LPF.
Sursa: mediafax.ro