Fraza cheie din scrisoarea avocatului Rudolph Giuliani: amnistia pentru marii corupți

Fraza cheie din scrisoarea avocatului Rudolph Giuliani: amnistia pentru marii corupți

”O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”. Asta e tot. Pentru fraza asta simplă s-au cheltuit niște bani frumoși cu un avocat de pe lângă Trump, care să-și pună semnătura pe o scrisoare concepută parcă de Puiu Popoviciu, Dan Adamescu și Liviu Dragnea la un loc, scrie Dan Tăpălagă într-un editorial pe G4Media .

Au găsit un vehicul perfect pentru a vinde discursul borfașilor sub aparența că este însușit de administrația Trump: avocatul președintelui SUA, Rudolph Giuliani, fost procuror care a curățat New Yorkul de marile familii mafiote, fost primar cu imagine de erou după atentatele teroriste din 9/11.

Sunt convins că liderii PSD discută între ei că acum este cel mai bun moment să acționeze cu un eventual OUG pe amnistie și grațiere. Dacă nu acum, atunci când? Liviu Dragnea chiar lasă să se înțeleagă asta, în comentariul său de pe Facebook pe marginea scrisorii, chiar dacă nu se referă în clar la amnistia cerută de ”avocatul lui Trump”:

”O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale. Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție”, scrie Dragnea pe Facebook.

De notat că ideea unei comisii de judecători internaționali nu este nouă și a fost împinsă prima dată în spațiul public nu doar de Giuliani, care vorbește parcă pe limba lui Puiu Popoviciu, ci și de alt fugar celebru din Londra, Dan Adamescu, prin Louis Freeh, fostul șef al biroului FBI. Într-un interviu pentru Forbes, Freeh propunea exact ce solicită Giuliani în scrisoarea lui: ”Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete”.

Este cel puțin un indiciu că Giuliani și Freeh au acționat la comanda aceluiași client. Mai avem apoi o urmă lăsată recent, de data asta în Europa, de lobby-isti care lucrează în aceste zile intens pentru infractorii din România. Un articol publicat pe 23 august într-o revistă londoneză, The Parliament Magazine, semnat de Willy Fautre, personaj din anturajul lui Alexander Adamescu, susține la rândul său că este nevoie de o largă amnistie pentru ca România să poată prelua fără probleme președinția UE din 2019: ”A state-wide political amnesty could be exactly what is needed to wipe the slate clean and enter into 2019 with fresh thinking and renewed focus”.

Știm bine că tot pregătesc arma nucleară împotriva justiției, amnistia. G4Media.ro a dezvăluit la jumătatea lunii iulie cum Liviu Dragnea a presat Guvernul Dăncilă pentru adoptarea OUG-ului, evitat la limită, și că Darius Vâlcov, întrebat despre o eventuală amnistie și grațiere, a răspuns la vremea respectivă: ”Un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea”.

Strategia marilor corupți de a apela la voci din afara României pentru a-și legitima în acest fel cu ajutorul lor acțiunile împotriva justiției nu este nouă. Liviu Dragnea a făcut eforturi disperate să convingă administrația Trump să tempereze discursul pro-justiție și pro stat de drept, dar tot ce a obținut după violențele de la mitingul din 10 august a fost să atragă atenția presei americane, care cere acum sancțiuni împotriva oficialilor corupți, pe baza Matnitsky Act.

De această dată, însă, lobby-ul extern nu mai are ca obiectiv convingerea administrației americane sau a oficialilor europeni că anchetele anti-corupție din România s-au realizat cu nerespectarea legii. Afară oricum nu-i mai crede nimeni. Apoi, aici, în Europa avem CEDO, nu e nevoie de nicio comisie de judecători internaționali. N-au decât să se judece acolo dacă li se pare că au avut parte de anchete abuzive și un proces incorect. Nu o fac pentru că știu că n-au nici o șansă.

Tot acest efort disperat de a exporta discursul anti-justiție este de uz intern. Giuliani, Freeh și alții particulari activați în aceste zile au rolul de a credibiliza viitoarele acțiuni împotriva justiției și de a oferi argumente suplimentare pentru emiterea unui OUG pe amnistie și grațiere. Aceste voci nu reprezintă nicio secundă poziția oficială a Statelor Unite, dar, cu ajutorul lor, este manipulat fără scrupule publicul intern, ca și cum amnistia n-ar fi exclusiv dorința borfașilor, ci soluția propusă de americani la o problemă care, în realitate, nu există.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…