Fraudă electorală la Ciorani/Procurorii obţin ca dosarul să nu ajungă la Judecătoria Mizil, de unde s-au furat buletine de vot
Procurorii care instrumentează cauza fraudei electorale de la alegerile locale organizate în septembrie anul trecut în comuna prahoveană Ciorani au cerut şi obţinut în instanţă ca, la momentul trimiterii în judecată, acest dosar să nu ajungă pe rolul Judecătoriei Mizil, din arhiva căreia au fost furate buletine de vot.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care a solicitat desemnarea altei instanţe pentru judecarea acestei cauze.
"Desemnează Judecătoria Buzău ca instanţă ce urmează a fi sesizată, în cazul în care se va emite rechizitoriul, cu judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 31/P/2021 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti", precizează sursa citată.
Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că solicitarea procurorilor a fost făcută în condiţiile în care Judecătoria Mizil nu ar putea fi imparţială în judecarea acestui dosar, deoarece din arhiva acestei instanţe au fost furate buletine de vot de la alegerile din Ciorani.
"După încheierea activităţilor desfăşurate de comisiile secţiilor de votare (după numărarea şi întocmirea înscrisurilor electoarale), buletinele de vot sortate au fost depuse în saci de către membrii comisiilor şi legaţi, fără a fi însă sigilaţi. Sacii cu buletinele de vot au fost transportaţi iniţial la Biroul Electoral de Circumscripţie Ciorani, organizat în sediul Primăriei Ciorani, de unde au fost ulterior transportaţi la Judecătoria Mizil, unde au fost depozitaţi într-o anexă a acesteia. (...) În data de 19.02.2021, organele de poliţie s-au deplasat la Judecătoria Mizil pentru a pune în aplicare ordonanţa procurorului de ridicare a sacilor cu buletine de vot şi depunere în camera de corpuri delicte. Cu această ocazie, s-a constatat faptul că uşa de acces în anexa Judecătoriei prezenta urme de forţare, iar sacii cu buletine de vot erau desfăcuţi. La data de 23.02.2021, Poliţia Mizil a fost sesizată de Judecătoria Mizil cu privire la faptul că, la data de 08.02.2021, ora 19.40, o persoană necunoscută a pătruns, fără drept, în arhiva acestei institutii, în urma verificărilor efectuate stabilindu-se că au fost sustrase o parte din buletinele de vot de la alegerile din data de 27.09.2020", se arată în motivarea Tribunalului Prahova a deciziei de arestare preventivă a 16 inculpaţi în acest dosar.
Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, şi alţi 15 inculpaţi din dosarul fraudării alegerilor locale din septembrie 2020 au fost arestaţi preventiv, iar în cazul celui de-al 17-lea inculpat, Tribunalul Prahova a dispus măsura arestului la domiciliu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova - Serviciul investigaţii criminale, au efectuat, anterior, 18 percheziţii domiciliare într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
În urma descinderilor, 17 persoane, inclusiv primarul Marin Voicu, au fost duse la audieri, fiind ulterior reţinute.
"Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice", preciza Parchetul într-un comunicat. AGERPRES / (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)