Frățiorilor, voi vedeți ce CUMPĂRĂTURI fac CHINEZII în Germania și Europa?

Frățiorilor, voi vedeți ce CUMPĂRĂTURI fac CHINEZII în Germania și Europa?

Chinezii dau din nou lovitura la cumparaturi in Germania. Fondul de stat China Investment Corporation (CIC) a cumparat 16.000 de locuinte de la BGP Holdings, relateaza Reuters, citată de HotNews.ro . Fostul proprietar al locuintelor ar fi analizat anterior si posibilitatea scoaterii pe bursa a tranzactiei. Portofoliul in valoare de 1,2 miliarde de euro cuprinde locuinte situate in Berlin, Koln, Kiel si Rendburg.

Daca socotim dupa volum, chinezii au cumparat, practic, un intreg oras german. Asta, dupa ce au dat iama la cumparaturi in fabrici, mai ales cele producatoare de tehnologie avansata.

CIC a surclasat oferta depusa de alte mari companii imobiliare, notate la bursa, care s-ar fi interesat de achizitia de la BGP Holdings. Este vorba de Vonovia si Deutsche Wohnen, care, contactate de Reuters, nu au oferit un punct de vedere in acest sens. La fel s-a intamplat si cu CIC, cel mai mare investitor din cadrul unui fond urias al bancii de investitii americane Morgan Stanley.

CIC a luat fiinta la 29 septembrie 2007 cu scopul de a deveni ¬un vehicul in diversificarea rezervelor de devize straine ale Chinei si de a tinti profituri maxime pentru actionarii sai cu o toleranta de risc acceptabil¬, potrivit informatiilor de pe homepage-ul corporatiei.

CIC detinea in 2015 capital in valoare de aproape 814 miliarde USD (potrivit Wikipedia), la un venit net de 74 mld. USD si sub 500 de angajati.

"Acesta este primul mare Deal al chinezilor pe piata imobiliara germana¬, a declarat Ulf van Lengerich, analist la banca Solventis, pentru Spiegel online. Potrivit aprecierilor sale, prezenta investitorilor chinezi pe piata imobiliara se va intensifica, acestia luand treptat locul investitorilor anglo-saxoni. ¬Renditele actuale de sub 5% nu sunt atractive pentru investitorii de pana acum", a argumentat el.

Faptul ca Republica China este un mare fan al shopping-ului in Germania nu e nou. In luna august a acestui an, scriam despre Kuka, o companie germana de varf in robotica, care a fost cumparata cu 4,5 miliarde de euro de chinezi.

Cateva zile mai tarziu, shopping-tour-ul ducea si la vecini. ChemChina, companie de stat a Republicii Populare China, primea unda verde de la CFIUS, institutia de reglementare anti-monopol din SUA, pentru achizitionarea concernului agrar elvetian Syngenta, un deal in valoare de 43 de miliarde USD.

Multe alte firme relevante din Germania se afla in intregime sau cu participatii majoritare, in proprietate chineza: Putzmeister (betoniere), Kiekert (sisteme de inchidere auto), Schwing (betoniere), Kion (stivuitoare), Solibro (celule solare), Sunways (fotovoltaica), Tailored Blanks (metalurgie, firma-fiica a Thyssen Krupp), Koki Technik Transmission Systems (componente auto), Hilite (piese auto), Krauss-Maffei (masini si instalatii speciale), EEW (instalatii de procesare a gunoiului), Manz (constructor de masini).

In 21 octombrie a trecut si termenul fixat pentru preluarea actiunilor Aixtron de catre investitorul chinez Fujian Grand Chip Investment (FGC). Producatorul german de echipamente electronice inregistreaza, de cativa ani, pierderi de zeci de milioane de euro. Desi investitorul chinez Zhedong Liu, caruia ii apartine fondul de investitii FGC, a coborat pragul preluarii la 50,1%, saptamana trecuta aproape 60% dintre actionarii Aixtron au consimtit la vanzarea actiunilor lor catre FGC.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”