Fraților, nenorociții au premeditat totul! Ciorbea a plecat din țară! Și nu și-a delegat atribuțiile! Imagini din aeroport!
Fraților, nenorociții au premeditat totul! Ciorbea a plecat din țară! Și nu și-a delegat atribuțiile! Imagini din aeroport!
UPDATE/Ciorbea a plecat în Statele Unite! Ciorbea susține că și-a programat concediul din SUA acum 6 luni, dar evită să spună dacă și-a delegat competențele
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea arată într-un comunicat de presă că perioada concediului de odihnă din SUA (17-30 octombrie 2018) a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion și serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018. Comunicatul – un răspuns la acuzele USR – nu răspunde însă la întrebarea dacă, pe durata concediului, Ciorbea și-a delegat atribuțiile
Fotografiile au fost postate de Oreste Teodorescu pe Facebook.
Victor Ciorbea a plecat in concediu pentru doua saptamani si nu doar atat: a semnat un ordin care le interzice adjunctilor sai sa sesizeze Curtea Constitutionala in locul lui. Avocatul Poporului ar fi fost singura institutie care poate ataca la CCR ordonanta de urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei.
Mai mult, parlamentarii USR care au mers astazi la sediul institutiei Avocatul Poporului pentru a-i solicita sa atace OUG 92/2018 la CCR au aflat ca ordinul respectiv a fost semnat de Victor Ciorbea chiar luni, 15 octombrie, in aceeasi zi in care Guvernul Dancila a adoptat controversata ordonanta de urgenta care ingreuneaza lupta anticoruptie.
Tot in aceeasi zi, Senatul a adoptat in calitate de for decizional proiectul de lege care ii permite lui Victor Ciorbea sa primeasca o pensie speciala si sa o cumuleze salariul, calculele facute in mass-media aratand ca acesta va ajunge la un castig lunar de circa 36.000 de lei.
Presedintele USR, deputatul Dan Barna, a dezvaluit informatia cu privire la ordinul semnat de Victor Ciorbea la iesirea de la intalnirea avuta cu adjuncti ai Avocatului Poporului, impreuna cu colegii sai parlamentari.
"Elementul cu adevarat problematic nu este faptul ca a plecat in concediu, ci faptul ca nu a delegat atributiile pentru sesizare de neconstitutionalitate, ceea ce inseamna ca timp de doua saptamani institutia Avocatul Poporului in statul roman are obloanele trase. Timp de doua saptamani, Romania nu are acest instrument constitutional de supraveghere a activitatii unui guvern iresponsabil (...)
Elementul cu adevarat ingrijorator este ca Avocatul Poporului este o institutie care functioneaza dupa programul de deplasari si concedii al domnului Victor Ciorbea, care a refuzat sa isi delege atributiile. Ba chiar exista un ordin intern dat cu putine zile inainte, pe 15, in care in mod explicit spune ca atributul de atac la CCR ii revine lui si ca nu este delegat intern, astfel incat, chiar utilizand prevederile explicite din Constitutie, adjunctii domniei sale sa nu aiba aceasta posibilitate.
Vorbim de o confiscare a institutiei Avocatul Poporului de catre persoana care indeplineste pe moment acest rol", a declarat presedintele USR, Dan Barna.
La randul sau, deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, a reamintit si ca "Guvernul a trimis catre CSM acest proiect vineri, catre finalul programului de lucru, astfel incat CSM nu a apucat sa dea un aviz, cum ar fi fost obligatoriu, asadar, s-a sarit peste aceasta etapa".
"Astazi am fost primiti de adjuncti ai Avocatului Poporului, care ne-au explicat aceasta chestiune: ca dl Victor Ciorbea nu si-a delegat aceste atributii. Noi le-am solicitat in mod expres sa ia legatura cu domnia sa si sa dea un alt ordin prin care sa delege in mod expres aceasta atributie, pentru ca legea Avocatului Poporului il obliga ca, atunci cand e in imposibilitatea de a-si exercita functia, sa-si delege aceste atributii. Nu este o chestiune optionala, legea il obliga si trebuie sa faca acest lucru.
O sa lasam sa treaca o zi-doua si o sa luam din nou legatura cu adjunctii de aici, sa vedem daca s-a facut delegarea", a adaugat Stelian Ion.
Și Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului în cazul ordonanței de modificare a legilor justiției
Parchetul General a sesizat, miercuri, Avocatul Poporului în cazul ordonanței de modificare a legilor Justiției, cerându-i sesizarea Curții Constituționale.
Documentul:
„În considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituţia României, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetățenilor, prin prezenta, am onoarea de a vă supune, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituţia României şi art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului VII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiției”, se arată în preambulul actului normativ.
„Se observă că în preambulul actului normativ, urgența şi situația extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată nu sunt motivate de Guvern în ceea ce privește soluția legislativă de la art.VII. Totodată, se poate observa că nu a fost exprimată nicio justificare pentru majorarea condițiilor de vechime printr-o procedură legislativă de urgență și extraordinară, în contextul în care, de altfel, o asemenea chestiune nu a format obiect al vreuneia din recomandările cuprinse în avizul preliminar al Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi de modificare a legilor justiției”, se arată în sesizarea Parchetului.