Pentru criticii săi, în special pentru cei din partidele reformiste și anticorupție, magnatul media și deputatul Delian Peevski a ajuns să personifice statul capturat, în care oligarhi, spioni și bande criminale și-au înfășurat, din umbră, tentaculele în jurul instituțiilor-cheie ale acestei țări membre UE și NATO.

Nikolai Denkov, prim-ministru până luna trecută, îl descrie pe Peevski – aflat pe listele de sancțiuni ale SUA și Marii Britanii – drept „cel mai mare rău” care s-a abătut asupra Bulgariei.

Nu este de mirare, așadar, că una dintre principalele bătălii politice din jurul alegerilor din 9 iunie se bazează pe influența lui Peevski asupra tribunalelor și a serviciului de securitate. Hristo Ivanov, liderul partidului „Da, Bulgaria”, își dorește ca alegerile să pună capăt controlului lui Peevski, avertizând că este în joc „funcționarea republicii”. Înfrângerea lui Peevski nu este însă o chestiune ușoară.

Fostul prim-ministru Kiril Petkov, membru al partidului anticorupție „Noi continuăm schimbarea”, a dat peste un obstacol întins pesemne de Peevski chiar în timpul unui interviu acordat pentru POLITICO în ziua lansării campaniei sale la Sofia.

Gesticulând lângă fereastra biroului său de campanie, Petkov încerca să îl convingă la telefon pe un reprezentant al unei companii de panouri publicitare să monteze afișele electorale pe care tocmai le comandase: „Cum adică nu puteți? V-am plătit pentru 500 de afișe”.

Pe afișe, Peevski este caricaturizat într-un fotbalist cu alură de porc ce-și ține piciorul drept pe un dovleac. Caricatura este însoțită de un mesaj: „Iată cine va câștiga dacă nu veți ieși la vot”.

„Dovleacul” este porecla fostului prim-ministru Boiko Borisov, al cărui partid de centru-dreapta, GERB, conduce confortabil în sondaje. Sugestia este clară, și anume că Borisov se află sub papucul lui Peevski.

Problema lui Petkov este că nimeni nu vrea să supere un sforar din culisele puterii a cărui influență este omniprezentă în mass-media, inclusiv în sectorul publicitar.

Sensibilitatea legată de afișe a reapărut marți, când GERB a făcut lobby cu succes pe lângă comisia electorală pentru a forța scoaterea celor plasate de „Noi continuăm schimbarea”, care conțin fotografii cu Borisov și Peevski prezentați ca fiind una și aceeași alegere pentru funcția de prim-ministru.

Boiko Borisov, pe cale să se întoarcă la putere

În prezent, GERB-ul lui Borisov este clasat pe primul loc în sondaje, cu 27% în intențiile de vot. Peevski – deși nu este musulman – conduce la rândul său partidul etnicilor turci din Bulgaria, DPS, creditat cu 15% în intențiile de vot. Cei doi bărbați sunt văzuți în general ca fiind aliniați politic în campania electorală, dar marea întrebare este care dintre ei va fi cu adevărat la conducere în cazul unui succes în alegeri.

„Statul mafiot împinge democrația bulgară pe marginea prăpastiei.” Personajul controversat care conduce în sondaje înaintea alegerilor din 9 iunie Boiko Borisov Foto: Hepta

Potrivit lui Kiril Petkov, Borisov și Peevski au o înțelegere subînțeleasă: primul aduce voturi și îl propulsează spre putere pe al doilea, iar al doilea își folosește influența asupra sistemului judiciar și îl salvează de „vechile păcate” pe primul.

Frustrarea publică față de corupție este profundă, iar furia față de Borisov și Peevski a dus la manifestații masive împotriva mafiei politice în 2020. Cu toate acestea, provocarea pentru reformatori este că atât GERB, cât și DPS se pot baza pe un electorat stabil din cauza pungilor cu cadouri pentru alegători, rețelelor de patronaj și fiefurilor regionale, unde oamenii simt că locurile lor de muncă depind de primari și alți politicieni.

Atât Borisov, cât și Peevski sunt prudenți și se feresc să se afișeze împreună în campanie, dar contururile unei înțelegeri între ei sunt în curs de trasare. Departamentul de presă al DPS a emis un comunicat hazliu – cu titlul „Promis și îndeplinit!” – despre felul în care cei doi au cooperat cu succes pentru a garanta locuri de muncă pentru mineri și în sectorul energetic. La rândul lui, Borisov i-a luat apărarea lui Peevski când Denkov l-a catalogat drept „cel mai mare rău” pentru Bulgaria.

De altfel, Borisov nu exclude o colaborare postelectorală. „Am lucrat întotdeauna cu DPS de-a lungul anilor, pentru că ei fac parte din sistem”, a declarat fostul premier bulgar, citat de BTA.

Și totuși, într-un joc clasic de fumigene politice, Peevski susține că nu este un adept al reinstalării lui Borisov în postul de prim-ministru. „Cine a spus că Borisov trebuie neapărat să guverneze?”, a spus mogulul media într-o încercare de a induce ideea că el este „șeful”, cu gheata pe dovleac, așa cum apare pe afișul lui Petkov.

Contactat de POLITICO pentru a-și prezenta punctele de vedere, GERB nu a răspuns până la publicarea materialului.

Lista Magnițki

Într-o lovitură de propagandă, Peevski, care încearcă să scape de stigmatul sancțiunilor americane și britanice, s-a întâlnit luna aceasta cu ambasadorii UE. DPS a evocat o întâlnire „cordială”.

Washingtonul îl acuză direct pe Peevski că a pus în aplicare scheme de mită și că și-a exercitat „controlul asupra unor instituții și sectoare-cheie din societatea bulgară”. Londra a făcut acuzații similare.

„Statul mafiot împinge democrația bulgară pe marginea prăpastiei.” Personajul controversat care conduce în sondaje înaintea alegerilor din 9 iunie Delian Peevski Foto: Profimedia

Peevski constestă includerea sa pe Lista Magnițki și insistă că nu există nicio dovadă pentru acuzațiile aduse lui.

Salvarea sistemului judiciar este esențială pentru viitorul democrației bulgare. O nemulțumire de lungă durată a activiștilor anticorupție este că instanțele și serviciile de securitate sunt folosite pentru șantaj și că niciun mafiot de frunte nu a fost condamnat până acum. Denkov spune că bulgarii sunt chemați la alegeri pentru a șasea oară în doar trei ani din cauza lui Peeksvki, care subminează încercările reformatorilor de a stopa corupția.

„Multe dintre problemele pe care le vedem sunt tocmai din cauza faptului că el a început să comande procesele. A început să comande GERB. De fapt, a vrut alegeri și mergem la alegeri din cauza lui”, a deplâns Denkov, potrivit BTA.

Într-o încercare de a răsturna această narațiune, Peevski se prezintă ca fiind omul care va salva instituțiile bulgare de reformatorii băgăcioși: „Cu siguranță nu le voi permite să distrugă serviciile (secrete – n.r.) bulgare, să distrugă sistemul judiciar bulgar. Iată, anunț acest lucru pentru că mereu spuneți că există ceva în spatele scenei. Nu! Nu le voi permite să distrugă statul. Nu eu, Delian Peevski!”.

Dezbină și stăpânește

Pe măsură ce cursa electorală intră în linie dreaptă, Borisov încearcă să învrăjbească cele două partide principale care pledează pentru reforme, sugerând că ar lucra mai degrabă cu „Da, Bulgaria” a lui Ivanov decât cu „Noi continuăm schimbarea” a lui Petkov.

Aruncând cât de mult noroi politic poate, Borisov caută să inducă ideea că partidul lui Petkov este apropiat de partidul de extremă dreapta pro-Kremlin „Renașterea”. Este o acuzație nebunească, deoarece guvernul lui Petkov a jucat un rol important în sprijinul militar obținut de Ucraina la începutul invaziei ruse la scară largă, notează POLITICO.

La rândul lui, Ivanov și-a exprimat în mod clar obiecțiile referitoare la Peevski, precizând că nu vrea să guverneze alături de el.

Boiko Borisov se încruntă la sugestia că va îmbrățișa pur și simplu cultura mafiotă. „Sunt un politician de tip european, nu vreau să ne întoarcem în anii dominați de mafie”, a spus el, citat de Mediapool.

La mitingul GERB de la Haskovo, pe o coloană sonoră a piesei Thunderstruck a lui AC/DC, Alben Mandjukov, 64 de ani, fost director al unei companii energetice, a declarat că el crede că există speranță pentru viitorul Bulgariei, chiar dacă oamenii sunt amărâți și mai divizați ca niciodată.

„Această sală debordantă demonstrează că lucrurile vor începe cu adevărat să meargă în direcția bună”, a spus Mandjukov pentru POLITICO. „În urmă cu trei ani, lucrurile au luat o întorsătură… Unde sunt dovezile că GERB era împotmolit în corupție? Dacă nimeni nu este acuzat, de ce să cred?”.

Adversarii GERB subliniază că există motive evidente din cauza cărora lipsesc condamnările pentru corupție.