Frate, ce țară e asta?/Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii
Cum invazia Rusiei din Ucraina se apropie de trei ani, plățile armatei pentru cei care mor pe câmpul de luptă împing familiile la calcule reci. Economistul rus Vladislav Inozemțev a estimat că familia unui bărbat în vârstă de 35 de ani, care a fost înrolat timp de un an și a fost omorât în misiune, ar primi aproximativ 14,5 milioane ruble (150 de mii de dolari) sub forma salariului și a despăgubirilor datorate decesului, potrivit estimărilor sale apărute în The Wall Street Journal. Această sumă nu include primele și plata asigurărilor.
Această “deceseconomie”, așa cum a numit-o el, a făcut valuri printre unii ruși. Practic, rata sărăciei a ajuns să fie cea mai scăzută începând din anul 1995, când Rusia a început să înregistreze asemenea cifre.
Potrivit WSJ, în luna iunie, plățile datorate deceselor de anul trecut s-au ridicat la 30 miliarde de dolari, iar de exemplu, în provinciile Tuva și Buriana, depozitele bancare au crescut cu 151% și, respectiv, 81% începând din ianuarie 2022, cu o lună înainte ca Vladimir Putin să își lanseze invazia totală.
Asemenea stimulente sunt necesare pentru a-I putea alimenta în continuare mașinăria de război, având în vedere că o mobilizare generală, care ar include și concentrarea, s-ar putea dovedi politic inacceptabilă.
În același timp, în privința personalului, armata e în competiție și cu sectorul privat din Rusia, un sector care le oferă angajaților salarii substanțiale pentru a-și susține afacerile, inclusiv în fabricile care produc armament pentru războiul din Ucraina.
Asta a dus și la o creștere a inflației. În luna septembrie, statisticile oficiale o puneau aproape de 10%, iar banca centrală și-a mărit rata de referință la 21%. Prețul alimentelor s-a majorat, numai cel al cartofilor crescând cu 73% de la începutul anului.
Deși, deocamdată, creșterea PIB-ului pare să se mențină, sprijinită fiind de masivele cheltuieli din sectorul militar, evidentele perturbări din sectorul economic și sancțiunile în curs i-au făcut pe unii experți să estimeze că s-ar putea ca Rusia să nu-și mai poată continua războiul din Ucraina și după 2025.
Sursa: FORTUNE / Rador Radio România / Traducerea: Alexandru Danga