Franţa: Zi de protest a ''vestelor galbene'', presărată cu incidente sporadice (sinteză)
Mai multe zeci de mii de "veste galbene" au defilat în Franţa în a 19-a sâmbătă consecutiv, marcată de o întărire drastică a dispozitivului poliţienesc şi de incidente, fără să se ajungă totuşi la scenele de violenţă de săptămâna trecută, comentează AFP.
Circa 40.500 de "veste galbene" au manifestat în toată ţara, dintre care 5.000 la Paris, a declarat ministrul de interne Christophe Castaner. El a estimat că "consemnele de fermitate" date "au permis menţinerea ordinii şi evitarea exceselor".
Sâmbăta trecută, 32.000 de persoane au protestat în Franţa, între care 10.000 la Paris, iar ziua a fost marcată de scene de vandalism pe Champs-Elysees, antrenând o netă întărire a dispozitivului de securitate în această sâmbătă.
Pubele incendiate şi faţada de bancă vandalizată: forţele de ordine au lansat grenade lacrimogene la Paris în cursul serii pentru a dispersa ultima coloană de "veste galbene".
În regiuni, incidente sporadice au izbucnit de asemenea ca de pildă la Montpellier, în sud, La Rochelle, în vest, la Nisa, în sud-est, unde o septuagenară a fost rănită grav, căzând în timpul unei şarje a poliţiei.
Guvernul nu a făcut economie de mijloace pentru a evita o reeditare a violenţelor de săptămâna trecută şi a promis "fermitate".
Manifestaţiile fuseseră interzise în locuri simbolice din 15 oraşe şi armata - chemată să contribuie la securizarea anumitor spaţii - a eliberat astfel poliţia şi jandarmeria pentru a le permite să asigure menţinerea ordinii.
În Capitală, unde fuseseră mobilizaţi 6.000 de membri ai forţelor de ordine,bulevardul Champs-Elysees a fost securizat în special şi accesul interzis manifestanţilor.
"Vestele galbene" au defilat calm departe de artera emblematică şi au început să se risipească spre ora 16:00 GMT. Dar o coloană s-a format din nou atunci, după care a fost blocată de forţele de ordine. Acestea din urmă au lansat grenade lacrimogene pentru a dispersa coloana, în fruntea căreia se aflau mai mulţi tineri cu hanorace cu glugă şi fulare pe nas.
La Montpellier, ciocnirile au izbucnit la aproximativ două ore după plecarea unei coloane care reunea circa 4.500 de persoane, potrivit prefecturii.
La ora 16:00, forţele de ordine au emis somaţii, iar apoi au recurs la tiruri cu grenade lacrimogene în timp ce manifestanţii aruncau asupra lor cutii şi sticle de bere.
La Nisa, unde preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping sunt aşteptaţi duminică şi luni, ciocniri au izbucnit în cursul după-amiezii când câteva sute de manifestanţi au încercat să pătrundă în perimetrul interzis adunării, declanşând tiruri cu gaze lacrimogene.
În cursul dimineţii, câteva zeci de persoane sfidaseră deja interdicţia de a manifesta în centrul oraşului, între care militanta altermondialistă septuagenară rănită, care a suferit - potrivit fiicei ei - "mai multe fracturi la craniu, urechea internă şi mai multe hematoame".
Circa 64 de persoane au fost reţinute, potrivit prefecturii.
La Bordeaux, în sud-vest, punct forte al mişcării, tensinile s-au făcut simţite în centrul oraşului, unde la fel era interzis a se manifesta, odată cu sosirea "black blocks" la amiază.
În La Rochelle, poliţiştii au făcut uz de gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi care aruncau în ei cu diverse proiectile.
Radicalii de stânga, prezenţi în forţă la Paris în 16 martie, "vor să se mobilizeze favorizând manifestaţiile regionale", a indicat o sursă poliţienească.
La Toulouse, în sud-vest, au şarjat pentru a risipi câteva mii de "veste galbene" şi au relocat zeci de protestatari din piaţa în care manifestaţiile erau interzise.AGERPRES