Franţa: Val de indignare după noi convocări de jurnalişti de către serviciile secrete
Numeroase voci au denunţat miercuri în Franţa noile convocări de jurnalişti de către serviciile secrete în chestiuni ce vizează îndeaproape regimul preşedintelui Emmanuel Macron, relatează AFP.
Ultima dată, o jurnalistă a emisiunii ''Quotidien'', de la canalul de televiziune TCM, a dezvăluit miercuri seara că a fost convocată în februarie de către poliţişti ai Direcţiei generale de securitate internă (DGSI) pentru o anchetă privind vânzările de arme către Arabia Saudită.
Aceasta ridică la opt numărul jurnaliştilor interogaţi sau urmând să fie interogaţi de către DGSI în patru luni pentru dezvăluirile lor în două dosare sensibile din punct de vedere politic: cel privind importante vânzări de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), dintre care unele sunt folosite în războiul din Yemen, şi scandalul Benalla, după numele lui Alexandre Benalla, un colaborator al preşedintelui francez pus în cauză mai întâi pentru violenţe împotriva manifestanţilor antiguvernamentali, apoi pentru alte nereguli ce afectează preşedinţia din vara trecută.
''Era pe 15 februarie, la sediul DGSI din Levallois-Perret, deoarece lucrez în chestiuni privind vânzările de arme'', a explicat Valentine Oberti în ''Quotidien''. Ea a adăugat că inginerul de sunet şi jurnalista pentru imagini cu care lucra au fost de asemenea convocaţi, pe 11 şi 15 aprilie, şi a denunţat o procedură ''de intimidare'' vizând identificarea surselor lor.
Mai târziu în cursul zilei, site-ul Disclose a anunţat că unul dintre colaboratorii săi - al treilea - este convocat pe 28 mai la DGSI în dosarul armelor şi ziarul Le Monde a semnalat că reportera sa Ariane Chemin, care a dezvăluit afacerea Benalla, este aşteptată a doua zi pe 29 mai, tot la DGSI.
''Această anchetă vizează articole privind scandalul Benalla, îndeosebi informaţiile privind profilul unui subofiţer al armatei aerului, Chokri Wakrim, prietenul fostei şefe a serviciului care se ocupa cu securitatea'' premierului francez Edouard Philippe, a scris directorul redacţiei Le Monde, Luc Bronner, într-un editorial. Chokri Wakrim era legat de un contract privind paza de corp cu un om de afaceri rus, ceea ce a dus la deschiderea unei anchete pentru corupţie.
Potrivit unor surse concordante, Ariane Chemin este convocată pentru o anchetă deschisă pentru ''dezvăluirea identităţii unui membru al unităţilor forţelor speciale'', ca urmare a unei plângeri depuse la jumătatea lui aprilie de către Chokri Wakrim.
La jumătatea lui aprilie, alţi trei jurnalişti anchetaţi în legătură cu exporturile de arme franceze folosite în Yemen - cei doi fondatori ai site-ului Disclose şi un jurnalist de la Radio France - au fost convocaţi de serviciile secrete franceze, toţi trei denunţând ''o tentativă de intimidare''.
Miercuri, site-ul Disclose a denunţat ''o nouă tentativă a parchetului din Paris de a ocoli legea din 1881 privind libertatea presei şi protecţia surselor'', anunţând noua convocare a unuia dintre aceşti jurnalişti pe 28 mai.
''Ca martor, jurnalistul nostru nu va putea fi asistat de către un avocat. El nu va mai putea invoca 'dreptul la tăcere'. Dar, ca jurnalist, el va putea invoca secretul surselor'', precizează site-ul.
Aceste anunţuri au provocat o avalanşă de reacţii din partea unor jurnalişti şi personalităţi politice, subiectul plasându-se în fruntea celor mai discutate pe Twitter în Franţa.
''Secretul privind apărarea nu ar trebui să fie opus dreptului la informare, indispensabil unei dezbateri publice demne de acest nume, nici să servească drept sabie a lui Damocles pentru a-i descuraja pe jurnalişti să facă anchete'', a reacţionat o asociaţie a circa treizeci de jurnalişti (SDJ), inclusiv cea de la AFP.
Sindicatul SNJ-CGT a denunţat ''o nouă lovitură de cuţit insuportabilă împotriva jurnalismului şi a libertăţii de informare''. La rândul său, organizaţia CFDT-Journalistes a criticat ''o procedură al cărei scop abscons este de a-i face pe jurnalişti să tacă în exercitarea misiunii lor de a informa''.
Boris Vallaud, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, s-a declarat ''foarte preocupat în legătură cu înmulţirea acestui tip de convocări pentru libertatea presei şi secretul surselor, esenţiale pentru dezvăluirea afacerilor şi a scandalurilor'', caracterizând aceasta drept ''o derivă neliniştitoare a practicilor puterii''.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, a apărat ''ataşamentul guvernului faţă de libertatea presei'', dar a adăugat că ''nici un justiţiabil în Franţa nu este în afara legii''. AGERPRES