Franța va trimite 78 de obuziere Caesar Ucrainei
Franța va putea livra în curând 78 de obuziere Caesar Ucrainei și își va spori stocurile de obuze pentru a satisface nevoile urgente de muniție ale Kievului pentru a putea ține piept invaziei la scară largă a Rusiei, a declarat marți ministru francez al apărării, relatează AP.
Ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă Franța, Ucraina și Danemarca au ajuns la un acord pentru finanțarea obuzierelor autopropulsate Caesar de 155 mm, ceea ce va permite Franței să le „livreze rapid”.
Totodată, Franța și-a propus să livreze Ucrainei 80.000 de obuze pentru tunurile de 155 mm în acest an - față de 30.000 livrate de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, a precizat el.
În plus, Franța ia parte la eforturile identificare a stocurilor disponibile de praf de pușcă și muniție care pot fi cumpărate din țări din afara Uniunii Europene, un plan inițiat de Republica Cehă pentru a sprijini suplimentar Kievul.
În cadrul acestui plan, cehii vor să achiziționeze 800.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina. Liderii cehi au declarat că primele obuze ar trebui să fie livrate Ucrainei cel târziu în luna iunie. Cel puțin 18 țări s-au alăturat inițiativei, potrivit oficialilor de la Praga.
La începutul acestei luni, Germania, Franța și Polonia au promis că vor procura mai multe arme pentru Kiev și vor intensifica producția de echipamente militare, promițând că Ucraina se poate baza pe trioul de puteri europene în timp ce încearcă să depășească deficitul resurselor militare.
Lecornu a subliniat că țările europene ar trebui să își reducă dependența de SUA în scopul de a asigura securitatea continentului. El a precizat că se așteaptă ca această problemă să fie un subiect de campanie înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie.
„Știm că o parte din agenda de securitate a Europei ar trebui să revină de acum încolo europenilor. Este o necesitate absolută”, a subliniat Lecornu.
„Din punctul meu de vedere... nu este corect ca contribuabilul american să fie nevoit să plătească atât de mult pentru securitatea europenilor", a spus el.
Franţa ar putea rechiziţiona capacităţi astfel încât să crească producţia militară pentru Ucraina
Guvernul francez face presiuni asupra industriei de apărare să producă mai mult şi mai repede pentru a asigura un sprijin durabil pentru Ucraina în războiul cu Rusia, dar şi pentru a asigura nevoile armatei franceze şi a onora comenzile externe, a relatat Agerpres preluând AFP și Reuters.
Astfel, ministrul francez al apărării a transmis că ar putea rechiziţiona capacităţi sau să le impună companiilor să dea prioritate anumitor comenzi.
„Pentru prima dată, nu exclud folosirea a ceea ce legea îi permite ministrului şi delegatului general pentru armament să facă, adică, dacă nu se realizează cadenţa şi termenele de producţie, să facem rechiziţionări sau să aplicăm dreptul de prioritizare", a spus Lecornu la o conferinţă de presă în prezenţa tuturor şefilor de Stat Major, adăugând că stocurile şi liniile de producţie sunt insuficiente în special în ce priveşte rachetele antiaeriene şi obuzele de artilerie.
Rechiziţionările, în baza legii de programare militară adoptată în toamnă, pot viza „personal, stocuri sau instrumente de producţie" pentru a le dedica producţiei de echipamente militare, a amintit el.
El are în vedere ca „în următoarele săptămâni” să impună anumitor companii constituirea unor niveluri minime ale stocurilor, pentru a produce mai rapid sau pentru a da prioritate comenzilor militare în faţa celor civile.
El a dat ca posibil exemplu pentru o măsură de prioritizare a comenzilor rachetele antiaeriene Aster fabricate de compania MBDA, ale căror termene de livrare sunt prea lungi.
„Ideea de a prioritiza la subcontractorii MBDA comanda militară în faţa celei civile este ceva evident avut în vedere", a explicat el.
Armata franceză a comandat în ianuarie anul trecut 200 de rachete Aster în valoare de 900 de milioane de euro, dar livrarea se va efectua abia în 2026. Or, rachete de acest tip au fost oferite Ucrainei şi, în plus, nave ale armatei franceze desfăşurate în Marea Roşie le-au folosit de 22 de ori împotriva dronelor şi rachetelor lansate de rebelii houthi.
Sursa: adevarul.ro