Franța urmează 'același drum al eșecului' trasat de SUA după 11 septembrie (fost ofițer NSA)
Urmați același drum care duce spre eșec, drum trasat de SUA după atentatele din 11 septembrie: fostul ofițer al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), William Binney, prezent la Strasbourg la Forumul Mondial al Democrației, nu menajează Franța și strategia sa de luptă împotriva terorismului, notează AFP.
Extrem de critic la adresa Administrației George W.Bush, Binney a demisionat din NSA în octombrie 2001, la puțin timp după atentatele teroriste din 11 septembrie, devenind un 'avertizor de integritate' (whistleblower) mult înaintea compatriotului său Edward Snowden.
Binney a fost prezent miercuri în capitala Alsaciei pentru a susține un discurs pe tema 'Supravegherea, care este dozajul bun?', în cadrul Forumului Mondial al Democrației, organizat de Consiliul Europei în jurul dilemei 'Libertate versus control', una de o actualitate arzătoare după atentatele de la Paris.
Întrebat de AFP cu privire la eventualitatea ca libertățile publice să se numere printre 'victimele' colaterale ale acestor atentate, Binney a răspuns: 'Este foarte probabil, tocmai acest lucru s-a produs în SUA după 2001'. În SUA, 'am fi putut opta pentru o abordare rațională a metodelor de securitate (...), însă în loc de aceasta am optat pentru o strângere masivă de informații. Ceea ce vreau să subliniez este că aceasta este o rețetă garantată pentru eșec', a spus fostul ofițer al NSA.
'Dacă obiectivul vostru este acela de a găsi oameni care au comis o crimă după ce au masacrat alți oameni, să dispuneți de numeroase date cu privire la toți locuitorii de pe planetă vă va ajuta să-i găsiți, însă dacă obiectivul vostru este de a împiedica masacrul de oameni înainte ca acesta să aibă loc, atunci acesta nu este un bun mod de a proceda', și-a exprimat convingerea Binney.
În opinia sa, 'metoda adecvată constă în a analiza datele într-un mod rațional și de a concentra analizele asupra unor zone particulare și a unor persoane particulare care fac obiectul unor suspiciuni, teroriști cunoscuți, dealeri'.
În acest sens, lui William Binney îi place să facă referire la evenimentele din Garland, Texas, unde un atac armat a vizat, în mai 2015, un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed. 'Hackerii Anonymous le-au spus cu două zile înainte polițiștilor din Garland că se va întâmpla așa ceva, dar serviciile noastre de securitate, pe care noi le plătim cu circa 100 de miliarde de dolari pe an pentru a le permite să strângă date peste tot în lume, nu au făcut absolut nimic', afirmă Binney.
După cum subliniază fostul ofițer NSA, 'diferența este că hackerii Anonymous s-au concentrat asupra unui mic perimetru de informații din rețelele sociale unde au găsit datele'. 'Dacă vă veți rezuma la a livra nenumărate date analiștilor ei vor eșua, pentru că vor fi copleșiți', subliniază el.
Cu toate acestea, William Binney nu vrea să se hazardeze cu privire la posibilitatea adoptării unui 'Patriot Act a la francaise', însă preconizează o 'discuție deschisă' pe tema strângerii de informații la scară mondială, între guverne, dar și între actorii sistemelor judiciare. 'Vom putea garanta respectarea vieții private pentru aproape toți locuitorii planetei', se entuziasmează Binney.
În Franța, o lege controversată cu privire la strângerea de informații — lege apărată de guvern în numele luptei antiteroriste, dar țintă a numeroase critici în ceea ce privește riscul 'supravegherii în masă' pe care ea o implică — a fost adoptată în iunie.
AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)
Citiți mai mult: