Franța: Un raport al Senatului denunță 'eșecul' politicii de deradicalizare a jihadiștilor
Politica de 'deradicalizare' a jihadiștilor în Franța este 'un eșec', acest 'fiasco total' impunând regândirea întregii politici, potrivit unui raport intermediar redactat de o misiune de informare a Senatului, dat publicității miercuri, transmite AFP.
Misiunea de informare privind 'dez-îndoctrinarea și reinserția jihadiștilor în Europa' a fost creată în contextul valului de atentate jihadiste fără precedent care a lovit Franța în 2015 și 2016, și care s-a soldat cu 238 de victime.
'Este un fiasco total, totul trebuie regândit, totul trebuie reconstruit', a comentat președintele comisiei juridice din Senat, Philippe Bas, într-o conferință de presă.
El s-a referit la unicul centru de deradicalizare funcțional în Franța, deschis doar pentru voluntari, la Pontourny (centru), care a provocat nemulțumirea locuitorilor din zonă și care în prezent este gol.
Potrivit însă Ministerului de Interne, deradicalizarea este un fenomen real: la sfârșitul lui 2016, au fost înregistrate aproape 12.000 de semnalări prin intermediul unui număr de telefon gratuit și al serviciilor de securitate. De asemenea, 2.200 de persoane sunt monitorizate de o asociație neguvernamentală. În închisori, guvernul a decis să înființeze 'secții pentru deținuții violenți', pe lângă șase 'secții de evaluare a radicalizării'.
În aceeași conferință de presă, senatoarea ecologistă Esther Benbassa, co-raportor al misiunii, a criticat politica de repartizare în celule a deținuților radicalizați și 'graba' cu care programele de deradicalizare au fost concepute.
Ea a denunțat mai ales un 'business al deradicalizării', explicând că, 'în pofida bunăvoinței lor, mai multe asociații, în căutare de finanțări publice în perioadă de criză de fonduri, s-au îndreptat, fără a avea mare experiență, spre sectorul deradicalizării'. Senatoarea a cerut autorităților să 'schimbe concepția' în acest domeniu, punând accentul pe socializare, reinserție și urmărirea fiecărui caz în parte.
Raportul definitiv al misiunii de informare a Senatului urmează să fie făcut public în luna iulie.
AGERPRES