Franţa spune că Macron are în vedere schimbări în guvern după alegeri

Franţa spune că Macron are în vedere schimbări în guvern după alegeri

Preşedintele francez Emmanuel Macron ia în calcul formarea unui guvern de unitate naţională, având în vedere schimbarea raportului de putere în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului) după alegeri. Acest lucru a fost declarat marţi de şeful Partidului Comunist Francez (PCF), Fabien Roussel, la postul de televiziune LCI .

"El [Macron] m-a întrebat dacă suntem pregătiţi să lucrăm într-un guvern de unitate naţională şi ce părere avem despre guvern şi prim-ministru. I-am spus că nu este vorba despre persoană, ci despre ce direcţie va da", Roussel. a spus.. El a menţionat că întâlnirea a durat aproximativ o oră şi au avut multe subiecte de discuţie.

Potrivit acestuia, Macron „ia în considerare posibilitatea creării unui guvern de unitate naţională” la care să participe reprezentanţi ai diferitelor partide. Preşedintele admite şi posibilitatea de a obţine sprijinul deputaţilor pe bază individuală, în funcţie de ce măsuri decide să implementeze pe parcursul mandatului său de cinci ani. „Cred că toate aceste scenarii sunt acum pe masă”, a spus Roussel.

Politicianul a menţionat că participarea la guvernul de coaliţie „nu va fi ceva şocant” pentru FKP. Şi-a amintit că acest lucru s-a întâmplat în 1945. Generalul Charles de Gaulle, care era atunci la conducerea ţării, a trebuit să dea cinci portofolii ministeriale comuniştilor, care au câştigat majoritatea mandatelor în parlament după alegeri.

"Cu toate acestea, participarea la guvernul de unitate naţională din iniţiativa sa pare dificilă, deoarece nivelul de neîncredere faţă de el este cu adevărat puternic. <...> Prin urmare, va trebui să facă promisiuni", a continuat deputatul. "Cred că caută ieşiri din această situaţie politică şi probabil că a auzit părerea francezilor, care nu i-au acordat majoritatea absolută în parlament, în legătură cu care va trebui acum să coopereze cu toate forţele politice.

Schimbarea raportului de putere
Al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Naţională Franceză s-a încheiat pe 19 iunie. Blocul prezidenţial „Împreună!” a luat 245 din 577 de locuri, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a obţine majoritatea absolută pe care o avea alianţa de guvernământ înainte de aceste alegeri. A doua cea mai mare alianţă de stânga a fost Noua Uniune Ecologică şi Socială a Poporului (131 de locuri), în timp ce partidul Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen, care şi-a mărit prezenţa la 89 de locuri, a devenit principala forţă de opoziţie pe flancul drept.

După victoria lui Macron la alegerile prezidenţiale din aprilie, noua componenţă a guvernului a fost anunţată pe 20 mai. Acesta a inclus 27 de persoane, dintre care 17 au primit portofolii ministeriale. Mai mulţi miniştri au rămas în funcţiile lor, inclusiv ministrul Economiei Bruno Le Maire, ministrul de Interne Gerald Darmanin şi ministrul Justiţiei Eric Dupont-Moretti. Elisabeth Borne, care a ocupat anterior funcţia de ministru al Muncii, a fost numită prim-ministru.

După ce au fost anunţate rezultatele alegerilor parlamentare, reprezentanţi ai Alianţei Ecologice şi Sociale a Poporului Nou s-au pronunţat în repetate rânduri în favoarea demisiei lui Borne. Jean-Luc Melenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă, care a iniţiat crearea unei alianţe cu comuniştii, socialiştii şi Verzii, şi-a declarat de mai multe ori disponibilitatea să conducă guvernul în locul ei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”