Franţa şi Italia îşi aprofundează cooperarea bilaterală

Franţa şi Italia îşi aprofundează cooperarea bilaterală

Franţa şi Italia au semnat vineri la Roma cu mare fast un tratat bilateral de cooperare aprofundată, menit să întărească relaţiile dintre cele două ţări vecine, puse la încercare în ultimii ani de o dispută diplomatică şi în contextul tranziţiei din Europa de după încheierea epocii Merkel, relatează AFP.

Tratatul a fost parafat vineri dimineaţa la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi, în prezenţa preşedintelui italian Sergio Mattarella.

Cei trei oameni de stat au urmărit împreună spectacolul oferit de avioanele franceze şi italiene care survolau capitala desenând pe cer culorile celor două ţări.

Tratatul "pentru o cooperare bilaterală întărită", sau tratatul de la Quirinale, este unul extrem de rar în Europa, fiind doar al doilea astfel de pact semnat de Franţa după cel de la Elysee din 1963 cu Germania, care a fost completat de tratatul de la Aix-la-Chapelle (Aachen) din 2019.

Foto: (c) PAOLO GIANDOTTI QUIRINALE PALACE / EPA



Tratatul de la Quirinale a fost anunţat în 2017, fiind îngheţat după formarea, în 2018, în Italia a unui guvern populist condus de Mişcarea 5 Stele alături de Liga (extrema dreaptă) a lui Matteo Salvini.

Criza a culminat la începutul lui 2019, când vicepreşedintele Consiliului italian, Luigi di Maio, s-a întâlnit în Franţa cu un lider al mişcării de contestare "vestele galbene", după ce cu puţin timp înainte ministrul de interne italian, pe atunci Salvini, ceruse demisia preşedintelui francez.

Parisul şi-a rechemat atunci temporar ambasadorul în Italia, Christian Masset, în semn de protest, fiind vorba de cea mai gravă criză diplomatică dintre cei doi vecini din 1945.

Tratatul semnat vineri prevede concret axe de cooperare întărită în materie de diplomaţie şi apărare, în tranziţia digitală şi ecologică, în domeniile culturii şi educaţiei, în plan economic şi industrial, precum şi în spaţiu.

Conţinutul exact al pactului nu a fost făcut public deocamdată, dar el ar urma să stabilească şi un serviciu civil comun pentru tineri.

De asemenea, potrivit unor diplomaţi, acesta prevede şi invitarea reciprocă de miniştri la şedinţele guvernamentale ale celor două state, după modelul Tratatului de la Aachen.

Franţa şi Italia sunt a 2-a, respectiv a 3-a economie din zona euro, după Germania, iar împreună ele reprezintă aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi a PIB-ului Uniunii. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…