Franța și Germania, opinii divergente privind garanțiile de securitate cerute de Zelenski

Franța și Germania, opinii divergente privind garanțiile de securitate cerute de Zelenski

Germania și Franța au exprimat opinii divergente în problema tot mai intens dezbătută a garanțiilor de securitate care pot fi oferite Ucrainei înainte de a putea adera la NATO, în contextul summit-ul Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc joi la Castelul Mimi, la doar 20 de kilometri de granița cu Ucraina, relatează Politico.

Zelenski a participat joi la summit-ul CPE lângă Chișinău FOTO EPA-EFE

Zelenski a participat joi la summit-ul CPE lângă Chișinău FOTO EPA-EFE

Peste 40 de lideri ai continentului european și-au arătat solidaritatea cu Ucraina împotriva agresiunii Rusiei cu ocazia celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene de lângă Chișinău. Totodată, au ieșit la iveală părerile divergente în special ale Germaniei și Franței cu privire la cererea lui Zelenski de a primi angajamente mai concrete cu privire la aderarea țării sale la NATO.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a dat tonul miercuri, când a cerut aliaților să ofere Kievului garanții de securitate „tangibile și credibile”. Omologul său german, Olaf Scholz a adoptat însă o poziție mai prudentă, refuzând să intre în detalii și indicând că acesta este o problemă ce se pune după război.

Prezent la summit-ul din Republica Moldova, președintele Ucrainean a avut două cereri explicite: o „invitație clară” de aderare la NATO și garanții de securitate.

Zelenski a cerut un angajament clar față de aderarea la NATO la summit-ul ce va avea loc în Lituania, în iulie, dincolo de acordul convenit în 2008, care nu o oferă însă un calendar sau o cale de urmat.

Ambele probleme sunt intens dezbătute printre aliați, notează Politico.

Macron este cel care a pregătit terenul când a declarat că este în favoarea unor discuții colective privind garanții de securitate „tangibile și credibile, din două motive: Ucraina protejează azi Europa și furnizează Europei garanții de securitate”.

Totuși, cancelarul german a avut o poziție mai prudentă când a remarcat că liderii europeni își aduc contribuția la susținerea Ucrainei și sugerând că sarcina din acest moment este ajutorarea Ucrainei să se apere și că aceste garanții reprezintă o chestiune care va deveni prioritară după încheierea războiului.

„Un lucru este foarte clar: acum contribuim la sprijinirea Ucrainei. Am spus întotdeauna că trebuie să existe, de asemenea, garanții pentru pace după război. Germania va contribui la asta”, a spus el.

Scholz și Macron, opinii diferite cu privire la aderarea la NATO a Ucrainei

Cu toate acestea, atât Scholz, cât și Macron au confirmat că aliații discută în mod activ acest subiect și că lucrează pentru a-și coordona abordările înainte de summitul NATO.

„Există criterii clare de aderare. Nu poți avea conflicte la graniță, de exemplu”, a spus el - o referire evidentă la Ucraina.

Comentariile lui Scholz reflectă opinia generală că Ucraina nu poate adera la NATO atât timp cât se află în război activ cu Rusia. Dar oficialii ucraineni doresc ca liderii NATO să ofere un gest politic concret că Kievul este cel puțin pe calea aderării.

Unii aliați NATO sunt dispuși să fie mult mai tranșanți decât Scholz pe această temă, mai ales cei care reprezintă țările baltice, subliniind încă o fisură care îi separă pe aliați, notează Politico.

Singura garanție de securitate care funcționează ... este aderarea la NATO , a declarat joi premierul estonian Kaja Kallas, reluând mesajul lui Zelenski.

Dată fiind situaţia actuală, nu este vorba despre aderare... Cu toţii trebuie să ne concentrăm pe cum putem să sprijinim Ucraina individual", a declarat Scholz în cadrul conferinţei de presă de după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) de lângă Chişinău, a relatat Reuters, preluat de Agerpres

Întrebat despre posibilele garanţii de securitate care ar putea fi furnizate Ucrainei, Scholz a afirmat: „Trebuie să fie concepute într-un asemenea mod încât să asigure Ucrainei securitatea de care are nevoie în contextul pericolului de a fi atacată şi să stabilizeze ţara în acelaşi timp (...)".

Summitul de la "Vilnius trebuie să trimită un mesaj clar Ucrainei şi ucrainenilor. Sunt pentru garanţii de securitate puternice, concrete, foarte clare", a declarat Macron presei după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE). El a adăugat că va avea convorbiri cu cancelarul german Olaf Scholz pe această temă la Potsdam, pe 7 iunie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus anterior jurnaliştilor că vrea garanţii clare de securitate dacă ţara sa nu va adera la NATO pe termen scurt.

„Vrem să dăm Ucrainei o perspectivă pe termen lung. Este imperativ ca summitul de la Vilnius să acorde aceste garanţii imediate”, a mai spus Macron care a specificat doar că acestea trebuie să fie între garanţiile de securitate de care beneficiază Israelul şi calitatea de membru deplin al NATO.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...