Franţa: Propunerile preşedintelui Macron ''Pentru o renaştere europeană'' (presă)

Franţa: Propunerile preşedintelui Macron ''Pentru o renaştere europeană'' (presă)

Crearea unei "preferinţe europene" în materie de concurenţă, protejarea vieţii politice de ingerinţe externe şi atacuri cibernetice, un Consiliu de securitate european care să includă Marea Britanie sau revizuirea Acordului Schengen se numără printre principalele propuneri prezentate de preşedintele Emmanuel Macron într-un articol-platformă, intitulat "Pentru o renaştere europeană", publicat luni seară în media din statele membre ale UE, transmite AFP.

"Nicicând după cel de-al doilea război mondial nu a fost mai necesară Europa şi, cu toate acestea, nicicând nu a fost Europa atât de mult în pericol", consideră preşedintele francez.

"Replierea naţionalistă nu propune nimic. Este o respingere fără proiect, iar această capcană ameninţă întreaga Europă. Dar mai este o capcană. Aceea a status quo-ului şi a resemnării. Cei care nu ar vrea să schimbe nimic se înşală la rândul lor pentru că neagă fricile pe care le trăiesc popoarele noastre, îndoielile care ne subminează democraţiile", susţine Macron.

Şeful statului francez propune ca până la sfârşitul anului, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai statelor membre, să se organizeze o Conferinţă pentru Europa, "pentru a propune toate schimbările necesare proiectului nostru politic, fără tabu-uri sau revizuirea tratatelor. Această conferinţă ar trebui să permită participarea cetăţenilor şi consultarea mediului universitar, a partenerilor sociali, a reprezentanţilor religioşi şi spirituali".

Referitor la Brexit, capcana nu este reprezentată de apartenenţa la UE, fiind vorba, în opinia sa, de minciuni şi iresponsabilitate care pot distruge proiectul european."Cine a spus britanicilor adevărul despre viitorul lor post-Brexit? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piaţa europeană? Cine a menţionat riscurile pentru pace în Irlanda prin revenirea la frontiera trecutului?", se întreabă şeful statului francez. Răspunsul său este o Europă în care popoarele îşi vor fi reluat controlul asupra destinului lor, o Europă în care preşedintele Franţei îşi exprimă certitudinea că Marea Britanie îşi va găsi pe deplin locul.

Abordând problematica manipulării, Macron menţionează că cei care exploatează mânia cetăţenilor cu informaţii false fac promisiuni contradictorii şi consideră că trebuie rezistat în faţa acestor încercări. În acest context, el propune crearea unei Agenţii europene pentru protecţia democraţiilor, care să furnizeze experţi europeni fiecărui stat membru pentru protejarea proceselor electorale împotriva atacurilor cibernetice şi a manipulărilor. În acest spirit de independenţă, consideră că trebuie interzisă finanţarea partidelor politice europene de către puterile străine, precum şi interzicerea, prin reguli europene, a tuturor discursurilor pe internet care incită la ură şi la violenţă.

În chestiunea imigraţiei este de părere că "frontiera înseamnă libertate în securitate" şi susţine că Acordul Schengen trebuie revizuit."Cred, în privinţa migraţiei, într-o Europă care îşi protejează în acelaşi timp valorile şi frontierele", scrie Emmanuel Macron, precizând că "nicio comunitate nu creează un sentiment de apartenţă în absenţa unor limite pe care să le protejeze".

În domeniul apărării europene, preşedintele francez susţine un tratat de apărare şi securitate care să îndeplinească obligaţiile europene indispensabile în relaţia cu NATO şi cu aliaţii europeni: creşterea cheltuielilor militare, operaţionalizarea clauzei de apărare reciprocă, un Consiliul de securitate european la care să participe Marea Britanie "pentru pregătirea deciziilor noastre colective".

Estimează, de asemenea, că este necesară reformarea politicii europene referitoare la concurenţă, o revizuire a politicii comerciale care să sancţioneze sau să interzică în Europa companiile care aduc atingere intereselor strategice şi valorilor esenţiale europene şi asumarea unei "preferinţe europene" în industriile strategice şi pe pieţele publice, după modelul concurenţilor americani sau chinezi ai Europei.

În planul protecţie sociale, viziunea sa europeană vizează crearea pentru fiecare persoană care munceşte,"fie ea din est, vest, nord sau sud", a unui "scut social" care să garanteze un câştig similar pentru acelaşi loc de muncă şi un salariu minim european, adaptat fiecărei ţări şi discutat anual la nivel european.

În privinţa creării de noi locuri de muncă, Macron consideră că Europa trebuie să fie capabilă să anticipeze. De aceea UE " trebuie nu doar să reglementeze activitatea giganţilor din domeniul digital prin crearea unui mecanism de supraveghere la nivel european, dar şi să finanţeze inovaţia".

Pentru combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Franţei susţine pentru UE nivelul de ambiţie de zero emisii de carbon pentru 2050, reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor până în 2025 şi adaptarea politicilor la aceste exigenţe asumate, care să fie sprijinite de o Bancă europeană pentru finanţarea tranziţiei ecologice. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”