Franţa: Prin crearea unui al 9-lea grup în Adunarea Naţională, partidul lui Macron pierde majoritatea absolută
Crearea unui al nouălea grup parlamentar politic, compus din 17 deputaţi, a fost oficializată marţi în Adunarea Naţională franceză (camera inferioară), partidul La République En Marche (LREM) al preşedintelui Emmanuel Macron pierzând astfel la limită majoritatea absolută, cel puţin temporar, potrivit AFP şi France 24.
Autointitulat "Ecologie, Democraţie, Solidaritate", acest nou grup se declară "independent", "nici în majoritate, nici în opoziţie", scriu în declaraţia lor politică deputaţii respectivi, cei mai mulţi provenind din majoritatea prezidenţială.
Printre ei figurează vechi membri ai LREM, ca Matthieu Orphelin, alţii din aripa stângă a LREM, ca Aurélien Taché şi Cédric Villani, lor alăturându-se şi fostul ministru al Partidului Socialist (PS) pentru ecologie, Delphine Batho.
Odată cu formarea acestui grup, LREM pierde şapte membri şi aliaţi, reducându-şi numărul de deputaţi la 288, exact sub pragul majorităţii absolute (289 locuri) pe care o deţinea până în prezent singur. Un simbol puternic chiar dacă grupul majoritar se poate sprijini pe cei 46 de deputaţi ai MoDem şi zece din Agir.
Grupul ar putea totuşi recupera rapid majoritatea absolută dacă viitorul înlocuitor al lui Olivier Gaillard (ex-LREM, care urmează să-şi părăsească postul de deputat pentru a deveni primar) se alătură rândurilor grupului LREM, aşa cum a anunţat deputatul.
Noul grup intenţionează să contribuie la "o ambiţie puternică de transformare socială şi ecologică".
"Să răspundem la urgenţa ecologică, la modernizarea democraţiei, la reducerea inegalităţilor sociale şi teritoriale: putem face mai mult şi mai bine în Adunarea Naţională", îşi propun aceşti deputaţi, potrivit cărora "după COVID-19 nimic nu va mai fi ca înainte".
"Vom promova şi vom susţine toate deciziile la nivelul mizelor, dar vom şti să ne opunem în toate celelalte cazuri", avertizează deputaţii, toţi aleşi în 2017 sub flamura LREM, cu excepţia Delphinei Batho. Ei se declară într-un "demers deschis" şi îi invită pe deputaţii care se regăsesc în proiectul lor "să li se asocieze".
Într-un document, deputaţii îşi anunţă "primele 15 priorităţi", de la "un plan de reindustrializare pentru o suveranitate şi o autonomie regăsite" până la o "reală transparenţă a vieţii publice", trecând prin restabilirea unui sistem de sănătate "robust" şi o refacere a "fiscalităţii capitalului şi patrimoniului".
Deputaţii îşi afişează de asemenea angajamentul în favoarea egalităţii în drepturi a bărbaţilor şi femeilor. Ei subliniază că "niciodată un grup politic francez nu a avut în componenţă o asemenea proporţie de femei" (65%). AGERPRES