Franța: Palatul Elysee vrea să "clarifice" rolul public al soției președintelui

Franța: Palatul Elysee vrea să "clarifice" rolul public al soției președintelui

Palatul Elysee se pregătește să clarifice "rolul public" al soției președintelui francez, Brigitte Macron, în timp ce o petiție semnată de 270.000 de persoane contestă acest proiect, informează France Presse marți.

"Brigitte Macron joacă un rol, are responsabilități. Vrem transparență și încadrarea mijloacelor de care dispune", a precizat într-un mesaj pe Twitter Christophe Castaner, purtător de cuvânt al guvernului, în timp ce o petiție împotriva acordării unui statut oficial soției președintelui a lansat o polemică asupra acestui subiect.

Într-o țară în care partenerele președintelui au cunoscut destine diferite și adesea dificile, însoțite de misiuni vagi, tânărul președinte centrist ales la 7 mai anunțase în timpul campaniei prezidențiale că dorește să creeze un "adevărat statut" al Primei Doamne pentru a pune capăt "ipocriziei" franceze.

"Ea va avea un rol și nu va fi ascuns pentru că ea împarte viața cu mine și pentru că părerea ei este importantă. Cred că este important de clarificat" acest rol. "Remunerată de Republică, nu. A avea un rol, un statut real, da", declarase în martie viitorul șef al statului, care se s-a afișat în întreaga campanie alături de soția sa, fosta sa profesoară de teatru cu 25 de ani mai în vârstă.

Dar în timp ce miniștrilor și parlamentarilor tocmai li s-a interzis să-și angajeze membri ai familiilor drept colaboratori, această voință de a oficializa rolul soției șefului statului agasează o parte a opiniei publice.

Lansată cu două săptămâni în urmă pe internet, o petiție "împotriva statutului Primei Doamne pentru Brigitte Macron" adunase marți dimineață aproape 270.000 de semnături. În cadrul opoziției, stânga radicală și extrema dreaptă au atacat deja subiectul în timpul dezbaterilor asupra proiectului de lege cu privire la asanarea vieții publice.

"La ora la care guvernul dorește să facă economii" și "într-o perioadă de asanare a vieții politice franceze, noi nu putem să cauționăm în mod decent inițiativa unui statut special soției" șefului statului, afirmă petiția lansată pe change.org de Thierry Paul Valette, care se prezintă drept "artist pictor și autor", precum și "cetățean angajat".

"Cu un astfel de statut, Prima Doamnă își va folosi rolul cum i se pare mai bine și acesta îi va recunoaște o existență juridică ce i-ar permite să beneficieze de un buget, de un rol important", denunță textul.

Drept răspuns, anturajul dnei Macron a anunțat luni că Palatul Elysee intenționează să precizeze în zilele următoare "rolul public" al acesteia într-un document. Brigitte Macron nu va fi remunerată, nicio modificare a Constituției nu este avută în vedere, asigură aceeași sursă.

În prezent, niciun text nu stabilește cadrul activității soției președintelui și nici mijloacele care îi sunt alocate. În fapt, partenerele șefilor statului francez beneficiază de mult timp de un birou, de colaboratori și de un serviciu de protecție din bugetul Palatului Elysee. De exemplu, Valerie Trierweiler, fosta parteneră a lui Francois Hollande, și asistenții ei au fost remunerați în 2013 cu aproape 400.000 de euro.

"Ideea este ca francezii să poată ști cât costă acest rol. Trebuie ca această transparență să poată exista", a afirmat marți la radio Aurore Berge, purtătoarea de cuvânt a deputaților majorității prezidențiale.

Foarte populara soție a șefului statului și-a asumat deja acest rol de trei luni: primirea împreună cu soțul său a cuplului Trump la Paris, întrevederi cu starurile pop Rihanna și Bono cu privire la subiecte umanitare. În plus, ea răspunde la circa 200 de scrisori pe care le primește zilnic.

În afară de aceste atribuții de reprezentare, Brigitte Macron ar dori în special să se consacre în viitor problemelor legate de persoanele cu handicap și de sănătate, potrivit cotidianului Le Figaro.

În alte locuri în Europa, astfel de teme nu fac obiectul unor dezbateri. În Germania, soțul puternicului cancelar Angela Merkel, fizicianul Joachim Sauer, nu are niciun statut oficial și păstrează o discreție absolută, la fel ca și soțul premierului britanic Theresa May, Philip.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...