Franța: MoDem, partid aliat al președintelui Macron, vizat de o anchetă privind remunerații ilicite cu bani de la bugetul UE
Justiția franceză a anunțat vineri deschiderea unei anchete pentru a afla dacă partidul de centru MoDem, aliat al noului președinte al Franței, Emmanuel Macron, ar fi remunerat într-o manieră ilicită unii dintre angajații săi cu bani de la bugetul UE, informează AFP.
Lansată cu două zile înaintea primului tur al scrutinului legislativ din Franța, această anchetă pentru 'abuz de încredere' vizează partidul condus de actualul ministru al justiției, François Bayrou, care a prezentat recent un proiect de moralizare a vieții politice.
Investigația urmează mărturiei depuse miercuri de un fost colaborator al formațiunii MoDem. Acesta a declarat justiției că în decembrie 2010 conducerea partidului respectiv l-a făcut să semneze 'un contract de muncă cu normă întreagă pentru angajarea sa în calitate de responsabil web și rețele de socializare', dar și o anexă la acest contract pentru a exercita 'funcții de colaborator' pe lângă fostul eurodeputat francez Jean-Luc Bennahmias.
Respectivul colaborator a precizat că a fost remunerat, între decembrie 2010 și noiembrie 2011, parțial de către partid, cealaltă parte a salariului fiind asigurată de Asociația pentru o Europă a cetățenilor, structură prezidată de Bennahmias, în contextul în care el susține că nu a lucrat niciodată pentru fostul eurodeputat, nici pentru asociația respectivă, ci doar pentru sediul partidului — a explicat Parchetul din Paris.
Suspiciunile privind angajările fictive a unor asistenți de către eurodeputați francezi fac deja obiectul a două proceduri judiciare în Franța. În 22 martie, a fost lansată o anchetă preliminară privind 19 actuali sau foști eurodeputați francezi, printre care ministrul afacerilor europene Marielle de Sarnez — de asemenea membră a MoDem — în urma unei sesizări depuse de către un europarlamentar din Frontul Național.
Frontul Național este la rândul său vizat de o anchetă pentru fapte similare.
Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenții europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfășoare o activitate plătită pentru un partid politic național și că asistenții part-time trebuie să aibă și un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles și în țara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.
AGERPRES