Franţa: Exporturile de vin şi băuturi spirtoase au atins un nivel record în 2021
Exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au atins anul trecut o nouă valoare record - 15,5 miliarde de euro - o creştere de 28% faţă de 2020 şi de 11% comparativ cu 2019, a anunţat marţi Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS), transmite Reuters.
Rezultatele vin în urma renunţării de către SUA la tarifele vamale suplimentare impuse vinului şi băuturilor spirtoase din Franţa şi a redresării economiei după pandemia de COVID-19.
Vânzările de vin şi băuturi spirtoase în afara ţării, a doua mare categorie de export pentru Franţa după industria aerospaţială, au crescut şi în volum, ajungând la 203 milioane de lăzi cu 12 sticle, un avans de 11% faţă de 2020 şi de 4% comparativ cu 2019.
Livrările către SUA - cea mai mare piaţă externă pentru vinul şi şi băuturi spirtoase din Franţa - au urcat cu 34% anul trecut, la 4,1 miliarde de euro, după ce în martie au fost suspendate sancţiunile, a precizat FEVS. Comparativ cu 2019, exporturile către piaţa americană au urcat cu 10%.
Dar exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase în 2022 şi în 2023 ar putea fi afectate de producţia mai scăzută, după ce viile au fost devastate de îngheţ în primăvară, a avertizat preşedintele FEVS, Cesar Giron.
Anul trecut, producţia totală de vin a scăzut cu 23%, în condiţiile în care în celebra regiune Beaujolais s-a recoltat doar jumătate din volumul mediu iar în zona Bordeaux producţia a scăzut cu un sfert.
Alte date publicate luni arată că producătorii francezi de şampanie au înregistrat anul trecut un nou record istoric de vânzări, depăşind precedentul record stabilit în 2019, pe măsură ce relansarea restricţiilor introduse în contextul pandemiei a dus la creşterea explozivă a exporturilor, în special în SUA.
Uniunea Producătorilor de Şampanie (UMC) a anunţat că în 2021 vânzările au urcat la nivelul record de 5,7 miliarde de euro, cu 14% peste precedentul record de 5 miliarde de euro stabilit înaintea pandemiei.
Preşedintele Uniunii Producătorilor de Şampanie (UMC), Jean-Marie Barillere, a subliniat că vânzările au fost stimulate de faptul că băutul şampaniei acasă a fost mai ieftin decât la restaurant precum şi de faptul că şampania a putut fi comandată online.
Aceste vânzări record constituie o veste bună pentru producători, care în 2021 s-au confruntat cu cea mai slabă recoltă din ultimii 40 de ani, după ce viile lor au fost devastate de îngheţ şi mucegai. Diminuarea producţiei de struguri nu ar trebui însă să afecteze cantitatea de şampanie disponibilă deoarece, în mod normal, producătorii vor putea să îşi folosească stocurile.AGERPRES