Franţa: Ediţia din 2022 a dicţionarului Le Robert propune scrierea cuvântului ''covid'' cu litere mici
Cuvântul ''covid'' se scrie cu litere mici şi are mai degrabă genul masculin, potrivit ediţiei din 2022 a Le Robert, unul dintre cele două dicţionare comerciale importante din Franţa, informează AFP luni.
Pentru a descrie maladia virală care s-a răspândit în întreaga lume, Le Robert distinge termenul generic de ''covid'', ca în exemplul ''suspect de covid'', de cel specific, ''Covid-19'', scris cu o majusculă.
Definiţia oferită este: ''Boală infecţioasă şi contagioasă cauzată de un coronavirus''.
Concurentul său, Larousse, utilizează în mod sistematic o majusculă, oferind mai multe variante de grafie, ''COVID-19 sau Covid-19''.
COVID-19 este un acronim creat din limba engleză de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV) şi adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în luna februarie 2020. Acesta semnifică boala provocată de coronavirus din 2019.
Genul său gramatical face obiectul ezitării în franceză.
Pentru Le Robert, este ''masculin sau feminin'', aşadar mai frecvent masculin, în timp ce pentru Larousse, este ''feminin sau masculin'' - mai corect la feminin, însă la masculin la numeroşi vorbitori.
În prezentarea ediţiei din 2022 a dicţionarului, Le Robert estimează că modul în care utilizat acest cuvânt ''face legea''. Dacă genul feminin este adoptat în Canada francofonă, genul masculin este pentru moment majoritar în Franţa.
Potrivit raportului OMS din data de 11 februarie 2020, boala infecţioasă asociată cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) a fost numită ''COVID-19''. AGERPRES