Franţa: Dezbateri aprinse în parlament pe marginea paşaportului de vaccinare; 'Nu vom ceda' ameninţărilor, spun deputaţi LREM
Parlamentul francez a început luni dezbaterea pe marginea proiectului de lege ce va face obligatorie dovada vaccinării pentru accesul în restaurante, săli de cinema sau trenuri, deputaţi din partidul prezidenţial (La Republique en Marche, LREM) declarând că nu se vor lăsa intimidaţi de ameninţările cu moartea primite de zeci de politicieni, informează Reuters.
Proiectul, care elimină opţiunea de a prezenta un test negativ în locul dovezii de vaccinare, beneficiază de susţinerea mai multor partide şi este aproape cert că va fi adoptat de Adunarea Naţională (camera inferioară) luni seară sau în cursul nopţii.
Însă dezbaterea aprinsă din parlament a evidenţiat ceea ce atât guvernul, cât şi opoziţia au descris ca oboseală generalizată faţă de pandemie şi măsurile de combatere a ei.
Măsurile mai aspre propuse i-au înfuriat pe activişti anti-vaccinare şi unii parlamentari au spus că au fost supuşi unor acte de vandalism şi ameninţări cu violenţa.
'Nu vom ceda', a declarat deputata Yael Braun-Pivet (LREM), făcând referire la ameninţările cu moartea pe care, a afirmat ea, le-au primit politicieni de toate culorile. 'Democraţia noastră este cea care este în joc', a subliniat deputata.
Criticând ceea ce el a numit 'egoismul' celor care se opun vaccinării, ministrul sănătăţii, Olivier Veran a arătat că 'scopul legii nu este să reducă libertăţile (...), este să salveze vieţi'.
Săptămâna trecută, garajul unei deputat al LREM a fost incendiat, iar pe un perete adiacent presupuşi protestatari anti-vaccinare au lăsat un mesaj în graffiti.
Ministrul de interne Gerald Darmanin a spus că poliţia va întări dispozitivul de protecţie a parlamentarilor după ce unii dintre ei, printre care Barbara Bessot Ballot (LREM), au făcut publice ameninţările primite.
Barbara Bessot Ballot a afirmat că 52 de parlamentari au primit mesaje în care erau ameninţaţi că vor fi ucişi pentru că, spuneau autorii, 'ne-au atacat libertatea'. 'Aceste ameninţări cu moartea sunt inacceptabile', a transmis ea pe Twitter.
Franţa are în mod tradiţional mai mulţi sceptici faţă de vaccinuri decât ţările vecine, dar se numără printre statele cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19, de aproape 90% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani.
După ce, timp de mai multe luni, francezii au putut prezenta fie dovada de vaccinare, fie un test negativ pentru a avea acces în multe locuri publice, guvernul a decis, odată cu creşterea infectărilor cu variantele virale Delta şi Omicron, să renunţe la opţiunea testării.
Intenţia sa este ca paşaportul de vaccinare să intre în vigoare la mijlocul lunii ianuarie, după aprobarea de către ambele camere ale parlamentului.
În timpul dezbaterii de luni, ce anunţa să se prelungească până târziu, deputatul Jean-Luc Melenchon (La France Insoumise - Franţa nesupusă, LFI, stânga radicală) a acuzat că proiectul legislativ, ce va autoriza ca verificarea documentelor de identitate să fie făcută şi de alte persoane decât poliţiştii, va institui o 'societate totalitară, autoritaristă'.
În combaterea pandemiei, 'aţi greşit în toate privinţele', a transmis el guvernului.
Un protest urma să aibă loc în afara parlamentului la ora 17.00.
În ţară au avut loc mari manifestaţii împotriva paşaportului sanitar atunci când acesta a fost introdus în vară, dar participarea la protestele de weekend s-a redus pe măsură ce a crescut conformarea la vaccinare.AGERPRES