Franța cere o convocare de urgență a Consiliului de Securitate a ONU după intervenția azeră în Nagorno-Karabah

Franța cere o convocare de urgență a Consiliului de Securitate a ONU după intervenția azeră în Nagorno-Karabah

Conflicul dintre Armenia și Azerbaidjan s-au resimțit în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, Franța a solicitat o reuniune "de urgenţă" a Consiliului de Securitate pentru a lua act de ofensiva "ilegală" şi "nejustificată" lansată de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, informează AFP, scrie Agerpres.

Hartă Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock

Hartă Nagorno-Karabah FOTO: Shutterstock

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie după prăbușirea URSS pentru controlul acestui teritoriu cu populație majoritar armeană, dar recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului.

La trei ani de la ultima confruntare militară, Azerbaidjanul a lansat o puternică operațiune militară în această enclavă și a cerut predarea adversarului.

"Solicităm o întâlnire de urgenţă având în vedere gravitatea responsabilităţii pe care tocmai şi-a asumat-o Azerbaidjan", a spus ministrul francez de externe Catherine Colonna la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru Nagorno-Karabah ar putea avea loc în următoarele zile, au declarat pentru AFP două surse diplomatice, menționând ziua de joi. Franța speră să obțină cu această ocazie condamnare pentru această intervenție.

Armenia a acuzat de mai multe luni de zile Azerbaidjanul de provocări care ar putea ajunge la izbucnirea unui război, europenii au fost reticenți în a impune sancțiuni, mai ales Azerbaidjanul are support din partea Turciei și a încheiat un acord cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de gaze.

Armenia a câștigat primul război în 1994, iar Azerbaidjanul a câștigat pe cel din 2020, cu o încetare a focului negociată de Rusia, însă nu s-a ajuns și la semnarea unui tratat de pace.

Statele Unite, Franța și Uniunea Europeană sperau la o soluție pașnică. Statele Unite au salutat chiar "un pas important înainte", azerii au autorizat trecerea convoaielor umanitare prin Lachin, dar și pe drumul Aghdam, o propunere a diplomației americane. SUA a considerat autorizarea trecerii convoaielor drept un gest de bunăvoință din partea Azerbaidjanului.

Statele Unite și-au schimbat poziția după ofensiva azeră pe care o consideră inacceptabilă și care subminează șansele de pace între cele două state. Intervenția este considerată periculoasă și s-au orbanizat întâlniri între șeful diplomației americane Antony Blinken și omologii săi armean și azer.

Șeful diplomației italiene Antonio Tajani, care a cerut Azerbaidjanului să să "înceteze imediat acţiunile militare", a vorbit separat la New York cu omologii săi azer Jeyhun Bayramov şi armean Ararat Mirzoyan, cărora le-a propus medierea Romei, precizează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”