Franța: A murit al patrulea pacient care a primit o grefă de inimă, organ produs de firma Carmat
Al patrulea pacient care primise o proteză de inimă artificială produsă de firma Carmat a murit din cauza unor complicații medicale, legate de starea sa pre- și post-operatorie critică. Proteza nu a fost implicată în decesul său, a anunțat în noaptea de miercuri spre joi compania franceză, citată de AFP.
"Am făcut un implant unui pacient aflat în faza terminală a insuficienței sale cardiace. Transplantul s-a desfășurat satisfăcător, iar proteza a funcționat bine. Pacientul a murit din cauza unor complicații medicale, care nu au legătură cu proteza", a spus profesorul Pascal Leprince, șeful secției de cardiologie a spitalului Pitie-Salpetriere, într-un comunicat al firmei franceze.
Pacientul de 58 de ani suferea de insuficiență bi-ventriculară severă și a fost operat în 22 decembrie de echipa de la spitalul menționat. Nu s-a precizat data la care a murit. "După acest test, sistemul Carmat a acumulat o experiență clinică de 21 de luni de funcționare. Carmat pregătește testul clinic pivot", subliniază firma.
"Contribuția pe care a adus-o acest pacient la tratarea insuficienței cardiace în fază terminală reprezintă un plus de experiență pentru echipele medicale și tehnice", afirmă într-un comunicat Marcello Conviti, director general al Carmat.
Primul pacient căruia i-a fost transplantată în decembrie 2013 o inimă bioproteică produsă de firma Carmat a murit la 76 de ani, la 74 de zile după operația desfășurată la Paris. Al doilea, în vârstă de 69 de ani, a murit în luna mai a anului trecut, după ce primise o grefă la Nantes și la patru luni după ce se întorsese acasă. Cele două decese au survenit ca urmare a unei "micro-scurgeri din zona de sânge spre lichidul de acționare a protezei", care a dus la "o perturbare a elementelor electronice de pilotare a motoarelor" inimii artificiale, conform analizelor desfășurate de Carmat. Al treilea pacient a murit subit în urma unui stop cardiac, în 18 decembrie. Proteza nu este implicată în decesul său, legat de o insuficiență renală cronică, după cum a anunțat societatea. Bărbatul de 74 de ani era la domiciliu din luna august, după ce primise inima artificială în 8 aprilie, la Strasbourg.
Inima Carmat este căptușită în interior cu un strat din materiale bio extrase din țesuturi de bovine pentru evitarea cheagurilor sanguine, ceea ce o distinge de alte modele de inimi artificiale totale, care se află în stadii de dezvoltare mai puțin avansate. "Suntem încrezători în capacitatea Carmat de a fi o reală alternativă de transplant pentru pacienții care suferă de insuficiență cardiacă în fază terminală", subliniază Marcello Conviti, citat de AFP.
AGERPRES