Francois Hollande se temea în 2012 de o ieșire a Greciei din zona euro (WikiLeaks)
Președintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune secretă a cabinetului său pentru a discuta potențialele consecințe ale ieșirii Greciei din zona euro în luna mai a anului 2012, a dezvăluit marți WikiLeaks, citând rapoarte secrete ale Agenției Naționale de Securitate a SUA, relatează Reuters.
Documentele publicate mai relevă că socialistul Hollande, care era în acel moment în funcție de doar câteva zile, a fost dezamăgit de o primă întrevedere cu cancelarul conservator german Angela Merkel și a solicitat convorbiri cu liderii Partidului Social-Democrat (SPD), formațiune angrenată acum în coaliția de guvernare de la Berlin.
Dezvăluirile apar într-o serie de interceptări intrate în posesia WikiLeaks și care au fost făcute publice de cotidianul Liberation și de site-ul de investigații Mediapart.
"Hollande a subliniat că întrevederea va fi secretă", se menționează într-o notă a NSA din 22 mai, precizând că președintele a chemat la convorbiri "miniștrii adecvați" din cabinetul său pentru a discuta posibilele efecte asupra economiei și băncilor franceze ale unei ieșiri a Greciei din zona euro.
"Președintele francez pare îngrijorat că dacă se va afla că Parisul ia serios în calcul posiblitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro, acest lucru ar adânci criza", mai menționează documentul NSA prezentat de WikiLeaks.
În notă se mai menționează că Hollande s-a plâns că Merkel pare să fi "abandonat" Grecia, impresie pe care aceasta i-o făcuse la întâlnirea din săptămâna precedentă, de la Berlin.
"Acest lucru l-a făcut pe Hollande să fie foarte îngrijorat pentru Grecia și poporul grec, care ar putea reacționa votând un partid extremist", mai precizează raportul, adăugând că ulterior Francois Hollande l-a invitat la discuții la Paris pe președintele SPD, Sigmar Gabriel.
Gabriel și alți oficiali SPD s-au întâlnit cu Hollande la Paris pe 13 iunie și au declarat că în urma convorbirilor a reieșit un consens larg cu privire la necesitatea unor politici orientate mai mult spre creștere în zona euro.
Conform documentelor puse la dispoziția Liberation și Mediapart de WikiLeaks, SUA i-au spionat, cel puțin în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Francois Hollande. AGERPRES