Francois Hollande face dezvăluiri privind structura arsenalului nuclear francez
Președintele Francois Hollande a dezvăluit joi pentru prima dată, în numele 'transparenței', compoziția arsenalului nuclear francez, confirmând că Franța dispune în total de 'mai puțin de 300' de focoase nucleare, relatează AFP.
Afirmând că vrea 'să meargă mai departe în transparență, fie că este vorba despre doctrină, arsenal sau eforturi concrete de dezarmare', șeful statului și al armatei a spus că 'Franța dispune de trei loturi de 16 rachete transportate de submarine și de 54 de vectori ASMPA' care echipează avioane de luptă.
'Îmi doresc ca toate statele care dispun de arma nucleară să facă același efort de transparență pentru toate categoriile de arme din arsenalul lor nuclear', a subliniat François Hollande într-un discurs susținut la baza aeriană de la Istres.
Franța, a adăugat el, a fost deja 'exemplară' prin dezvăluirea 'volumului total al stocului său de arme, respectiv mai puțin de 300'.
Această informație a fost dezvăluită de fostul președinte Nicolas Sarkozy în martie 2008, renunțând la secretul absolut care proteja până atunci această cifră, estimată în acea perioadă de un colectiv de oameni de știință americani la 348.
Francois Hollande a reamintit și 'prioritatea' acordată de Franța 'stopării definitive a producției de materii fisionabile' destinate armelor nucleare, dezvăluind că 'negocierea nu a putut începe, în lipsa unui acord al principalelor state implicate'.
'De aceea fac apel astăzi la toate statele dotate cu arma nucleară să angajeze fără întârziere această discuție', a mai spus el, anunțând că 'Franța va propune în săptămânile viitoare un proiect de tratat ambițios, realist și verificabil'.
Șeful statului a dat asigurări că nu se poate pune problema ca țara să 'să coboare garda' în materie de disuasiune nucleară, afirmând că 'contextul internațional nu lasă loc niciunei slăbiciuni'.
'Într-o lume periculoasă, și este astfel, Franța nu vrea să coboare garda', a subliniat șeful statului, observând că 'posibilitatea unor conflicte statale viitoare care ne privesc direct sau indirect nu poate fi exclusă'.
'În domeniul nuclear militar, au apărut noi puteri în ultimii 20 de ani' și 'altele încearcă încă să apară', a mai spus Hollande, identificând în această 'creștere a numărului statelor care dețin arma nucleară un risc major pentru pace în regiunile implicate, dar și pentru securitatea internațională'.
'Este sensul poziției pe care o avem deja de mai multe luni, dacă nu de ani, în negocierile cu Iranul: da nuclearului civil, nu armei nucleare', a subliniat Hollande.
'Problema este că pentru moment Iranul nu a demonstrat încă că vrea să renunțe la bombă însă imediat ce o va face se va ajunge la un acord', a mai spus el. AGERPRES