Francis Fukuyama: Războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei este un atac împotriva valorilor liberale
Valorile liberalismului sunt „amenințate” de politicieni precum liderul de la Kremlin Vladimir Putin, afirmă politologul american Francis Fukuyama în cel mai recent eseu al său.
Francis Fukuyama FOTO EPA-EFE
Potrivit lui Fukuyama, războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este „un atac direct nu doar împotriva acestei ţări, ci şi împotriva valorilor liberale de pretutindeni”.
„În 2019, Putin a declarat într-un interviu că liberalismul este o doctrină desuetă. Rusia şi China, de exemplu, se îndreaptă în aceste direcţii similare în care se vorbeşte despre faptul că liberalismul este în declin şi că nu este o doctrină capabilă să facă faţă provocărilor actuale”, a declarat Francis Fukuyama într-un interviu acordat pentru EFE de la Madrid, unde și-a prezentat ultimul său eseu: „Liberalismul şi dezamăgirile sale. Cum să ne apărăm şi să ne protejăm democraţiile liberale”.
În ceea ce privește războiului din Ucraina, Fukuyama crede că „marea lecţie finală” este că „nu va fi posibil să avem un mod de viaţă democratic fără să facem sacrificii”.
„Chiar acum ne aflăm în faţa unei ierni grele, cu tăieri de gaz şi petrol de către Rusia, cu inflaţia care vine, şi probabil că vom ajunge la închideri de firme şi la un anumit grad de dificultăţi economice, dar ar fi cu totul imposibil să menţinem acest tip de viaţă, al valorilor liberale, fără să facem acest tip de sacrificii”, apreciază politologul american.
În eseu, Fukuyama enumeră şi „alte ameninţări” la adresa liberalismului, provenite atât „din partea dreptei, cu un populism naţionalist”, dar şi din partea „stângii”, cu a sa „cancel culture care ameninţă libertatea de exprimare”.
În opinia lui Fukuyama, este „o luptă pe termen lung de la care nu ne putem abate dacă dorim să continuăm să trăim în societăţi deschise şi libere”.
Unul dintre elementele centrale ale eseului lui Fukuyama este scena politică din SUA de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă în 2017, cu un Partid Republican care deja nu mai este „democrat conservator cum a fost din punct de vedere istoric”, ci s-a transformat „într-un partid antidemocratic” care alege oficiali „a căror misiune este să se menţină la putere, indiferent de nivelul de manipulare la care trebuie să recurgă în acest scop”.
„Toată lumea spera că, odată cu (sosirea la putere a lui, n. red.) Joe Biden, vom vedea o revenire la normalitate a Statelor Unite. Dar din păcate nu a fost aşa. Trump susţine că el a fost câştigătorul legitim al acelor alegeri (scrutinul prezidenţial din 2020, n. red.) şi a reuşit să convingă o treime dintre alegătorii americani că are dreptate. Şi-a folosit influenţa, a folosit-o şi la 6 ianuarie (2021, n. red.) , pentru a încerca să câştige ilegitim puterea, prin asaltul asupra Capitoliului, despre care se ştie acum că a fost un complot pus la cale de Trump”, spune el.
Fukuyama face diferenţa între termenii „liberalism” şi „neoliberalism”. În opinia sa, cel din urmă termen „denigrează statul”, ceea ce a dus la „inegalităţi economice uriaşe” cu contratimpi deopotrivă „în politica populistă de stânga şi de dreapta”, transmite EFE, potrivit Agerpres .
Sursa: adevarul.ro