Fragmentele de maxilar descoperite în 2016 în Anglia provin de la o reptilă gigantică din Mezozoic (studiu)
Fragmentele dintr-un maxilar vechi de 205 milioane de ani descoperite în 2016 în Anglia provin de la una dintre cele mai mari reptile marine din istorie, cunoscută sub numele de ihtiozaur, au anunţat luni cercetătorii britanici, citaţi de AFP.
Fragmentele de os ale acestui prădător marin, dispărut de multă vreme, au fost descoperite pe o plajă din Lilstock, în Somerset (sud-vestul Angliei) în mai 2016, indică un studiu publicat în revista ştiinţifică PLOS ONE, care precizează că acestea au o lungime de circa 96 de centimetri.
Oamenii de ştiinţă au comparat aceste oseminte cu altele similare care i-au aparţinut lui Shastasaurus Shonisaurus sikanniensis, de 21 de metri lungime, considerat până acum cel mai mare ihtiozaur din istorie. Concluzia lor a fost că fragmentele descoperite în Marea Britanie ar proveni de la un ihtiozaur de aproape 26 de metri, lungimea aproximativă a unei balene albastre.
"Cum specimenul este reprezentat numai de o bucată mare de maxilar, este dificil de furnizat o estimare a mărimii" animalului, a declarat Dean Lomax, un expert în ihtiozauri al Universităţii din Manchester. "Dar folosind o extrapolare la scară şi comparându-l cu acelaşi os al S. sikanniensis, specimenul de la Lilstock ar fi fost cu circa 25% mai mare", a adăugat el.
Rămăşiţele fosile ale ihtiozaurilor sugerează că ei au trăit de-a lungul Mezozoicului, din urmă cu 251 de milioane de ani şi până în urmă cu 65 de milioane de ani. Ei nu erau totuşi consideraţi dinozauri ci reptile marine, verişori ai şopârlelor şi şerpilor de astăzi, care aveau nevoie de aer pentru a respira dar nu era dotaţi cu branhii.
Descoperirea acestui fragment de maxilar în 2016 i-a determinat, de asemenea, pe oamenii de ştiinţă, să reexamineze oseminte vechi de 208 milioane de ani descoperite în 1850 la Aust Cliff, Gloucestershire (vestul Marii Britanii). Până acum se credea că ar fi vorba de membre de la mai mulţi dinozauri şi reptile diferite. Totuşi, oamenii de ştiinţă cred acum că osemintele provin de la un alt ihtiozaur, care este posibil să fi fost mai mare decât specimenul din Lilstock.
"Estimările de mărime sugerează că ihtiozaurii de la Lilstock şi Aust sunt cei mai mari cunoscuţi până în prezent", dă asigurări studiul.
Totuşi, paleontologii nu vor şti cu certitudine cum arăta cu adevărat un ihtiozaur gigant din Marea Britanie până când nu vor fi descoperite mai multe rămăşiţe fosile, notează AFP.AGERPRES