Un inel de metal carbonizat, cu diametru de circa cinci metri, a fost găsit, duminică, în Kalimantan, Indonezia.
Jonathan McDowell de la Centrul Harvard – Smithsonian pentru Astrofizică, a afirmat că fragmentul de metal ar avea dimensiuni care să se potrivească unor părţi din rachetă. Nu am nicio îndoială că e de la racheta respectivă, a afirmat el.
La începutul acestei săptămâni, China a comunicat că va verifica cu atenţie unde s-au prăbuşit rămăşiţele rachetei.
Totodată, presa locală a scris, duminică, că două familii au fost evacuate din locuinţele lor din Sarawak, Malaezia, din pricina preocupărilor legate de nivelul de radioactivitate, după ce în vecinătate au fost descoperite resturi care ar aparţine rachetei. De asemenea, a fost raportat că o bucată de metal a rămas înfiptă în pământ.
Agenţia spaţială din Malaezia alături de Consiliul pentru Energie Atomică efectuează investigaţii împreună cu poliţia locală.
Mai mult decât atât, astrofizicianul McDowell a mai afirmat că, deşi este greu de spus din imagini dacă este vorba despre rămăşiţe ale rachetei, consideră că mai multe părţi ale acesteia au ajuns lângă graniţa cu Indonezia şi Malaezia, ţinând cont de faptul că au existat numeroase rapoarte din presa locală despre oameni care au descoperit obiecte de metal.
Locuitorii din Sarawak au publicat imagini cu rămăşiţe care luminau cerul noaptea. „La început am crezut că este o stea căzătoare”, a afirmat Aizul Sidek, care a surprins momentul.
Conform The Guardian, un alt localnic a spus în presa locală că a fost uimit în jurul orei 12.40 de un zgomot puternic.
NASA a învinovăţit China de lipsă de responsabilitate, duminică, după ce o rachetă spaţială lansată în urmă cu o săptămână, a reintrat în atmosfera terestră şi s-a dezintegrat deaspura Oceanului Indian.
Agenţia spaţială chineză a dezvăluit, pe contul său de pe platforma online WeChat, coordonatele zonei în care a avut loc impactul: în Marea Sulu, la circa 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan.
Agenţia spaţială malaeziană a menţionat că a identificat mai multe fragmente desprinse din racheta chinezească în timp ce ardeau în atmosferă înainte să se prăbuşească în Marea Sulu, la nord-est de Insula Borneo.
„Deşeurile desprinse din rachetă au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian terestru, iar deşeurile în flăcări au traversat spaţiul aerian malaezian, fragmentele putând fi detectate în mai multe zone, mai ales când au traversat spaţiul aerian de deasupra statului Sarawak”, a precizat Agenţia spaţială malaeziană.