FRAGMENT DE ISTORIE: Statuia Libertăţii din New York, 135 de ani de existenţă (28 octombrie)

FRAGMENT DE ISTORIE: Statuia Libertăţii din New York, 135 de ani de existenţă (28 octombrie)

La 28 octombrie 1886, avea loc inaugurarea oficială a Statuii Libertăţii pe Liberty Island din New York, Statele Unite ale Americii, în prezenţa preşedintelui Grover Cleveland (1885-1889; 1893-1897) şi a câtorva mii de americani. Cu acel prilej, preşedintele american spunea: ''Nu vom uita că libertatea şi-a găsit aici căminul; nici nu vom permite ca altarul ales să fie neglijat''.

Operă a sculptorului francez Frederic Auguste Bartholdi, Statuia Libertăţii a fost realizată în colaborare cu inginerul Gustave Eiffel, piedestalul pe care este amplasată fiind proiectat de arhitectul american Richard Morris Hunt, potrivit https://whc.unesco.org . Proiectarea şi construcţia sa au fost recunoscute la acea vreme drept una dintre cele mai mari realizări tehnice ale secolului al XIX-lea şi au fost considerate o punte de legatură între artă şi inginerie.

Lucrarea monumentală situată pe Liberty Island, în vecinătatea Ellis Island, insulă pe unde au trecut, de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea, mii de imigranţi către Statele Unite, a fost dăruită Statelor Unite de către statul francez, la 4 iulie 1884, ca semn de prietenie între cele două naţiuni, dar şi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea Independenţei celor 13 colonii engleze. Până în 1956, Liberty Island era cunoscută sub numele de Bedloes Island. "Statuia Libertăţii care luminează lumea" ("The Statue of Liberty Enlightening the World") a fost un cadou pentru SUA din partea poporului francez şi este recunoscută ca un simbol universal al libertăţii şi democraţiei, notează www.nps.gov .

Ideea unui monument dedicat Statelor Unite a fost avansată de politicianul francez Édouard René de Laboulaye, cunoscut, ulterior, sub numele de "Tatăl Statuii Libertăţii", notează site-ul www.libertyellisfoundation.org . Născut pe 18 ianuarie 1811 în Paris, acesta era un expert în elaborarea Constituţiei Statelor Unite şi un susţinător al preşedintelui Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil American. Édouard de Laboulaye a crezut în "legea comună a popoarelor libere", un ideal în care fiecare persoană se naşte cu un drept inalienabil, sacru la libertate.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!