Fotografii ale Soarelui la o rezoluţie inedită, realizate de un uriaş telescop american din Hawaii

Fotografii ale Soarelui la o rezoluţie inedită, realizate de un uriaş telescop american din Hawaii

Un uriaş telescop american amplasat în vârful unei insule vulcanice din Oceanul Pacific a fotografiat Soarele la o rezoluţie nemaiîntâlnită până în prezent, permiţând oamenilor de ştiinţă să vadă în interiorul astrului mai multe bule de plasmă de mărimea Franţei, informează AFP.

"Este abia începutul", a declarat administratorul telescopului. Soarele este o bulă de plasmă (gaz adus la o temperatură foarte înaltă), observată de secole de pe Terra şi de câteva decenii cu ajutorul sateliţilor. Însă rezoluţia imaginilor era limitată: un telescop spaţial japonez, Hinotori, avea de exemplu un diametru de 50 de centimetri. Noul telescop solar Daniel K. Inouye, amplasat pe insula hawaiiană Maui, are un diametru de patru metri, fiind cel mai mare telescop solar din lume.

"Aceste imagini au cea mai mare rezoluţie obţinută vreodată", a declarat Thomas Rimmele, administratorul acestui telescop construit cu un buget de 344 milioane de dolari în Boulder, unde se află National Solar Observatory, o instituţie publică americană.

Sursa foto: nsu.edu


"Acum putem vedea structuri a căror existenţă doar o bănuiam, pe baza modelelor informatice, dar pe care nu le puteam vedea pentru că nu aveam o rezoluţie suficientă", a explicat acest astronom german de aproape 60 de ani, sosit în Statele Unite la studii post-doctorale şi care s-a alăturat apoi acestui proiect în urmă cu 25 de ani, înainte de a deveni administratorul său.

În imaginile şi înregistrările video publicate miercuri, pot fi văzute mai multe bule care cresc şi urcă la suprafaţă, înainte de a-şi schimba culoarea. Sunt bule de plasmă pe cale să se încălzească şi să se răcească. Fiecare celulă, în imagine, are aproximativ aceeaşi mărime cu suprafaţa Franţei. Cel mai mare zoom reprezintă o parte a Soarelui de 8.200 kilometri pe 8.200 kilometri.

Sursa foto: nsu.edu


După o perioadă de asamblare ce a durat nouă ani, telescopul a fost pornit pe 10 decembrie. "A fost foarte emoţionat, eram foarte bucuros. Este munca mea de-o viaţă", a declarat Thomas Rimmele.

Întrucât telescopul concentrează lumina Soarelui pe o mică suprafaţă de sub domul său, temperatura urcă până la niveluri extreme. "Dacă am pune acolo o bucată de metal, aceasta s-ar topi foarte repede", a explicat acelaşi expert. O întreagă clădire a fost construită pentru a adăposti echipamente de răcire, inclusiv "o piscină de gheaţă".

Coroană şi pete

Va mai fi nevoie de încă şase luni pentru instalarea instrumentelor suplimentare. Adevăratul Graal ştiinţific: măsurarea câmpurilor magnetice din atmosfera Soarelui şi, în special, din coroana solară, partea externă a astrului care poate fi văzută în timpul eclipselor.

Câmpurile magnetice guvernează erupţiile solare, eliberări bruşte de energie şi de particule care pot să ajungă pe Terra şi să provoace pene la nivelul reţelelor electrice, echipamentelor electronice şi sateliţilor GPS. Acest fenomen se produce cu regularitate, a explicat Thomas Rimmele.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...