Fotografia unei biserici din România, virală pe Facebook. Unde se află lăcașul construit în formă de cruce
Fotografia cu o biserica zugrăvită în culori vibrante și aflată la poalele unui munte din Transilvania a strâns mii de like-uri, dar și sute de comentarii.
Biserica Ortodoxă Rimetea Sursa Facebook Cool Stuff
Imaginea, postată pe pagina de Facebook „Cool Stuff” surprinde biserica ortodoxă din localitatea Rimetea, județul Alba, una dintre cele mai frumoase zone rurale din România.
Lăcașul de cult a fost construit în anul 1936 și sfințit în 1939 de Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Clujului. Biserica este zidită în formă de cruce cu trei turle și are că ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, conform Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. Este pictată în stil bizantin și a fost recent renovată.
Fotografia a stârnit un val de reacții pe Facebook. Foarte mulți au lăudat frumusețile pitorești ale României, însă au apărut și comentarii extrem de controversate (în engleză sau în maghiară) ale unor persoane care au susținut că Transilvania nu face parte din țara noastră, dar și că biserica ortodoxă nu își are locul în localitatea în care se afla preponderent etnici maghiari.
Chiar și așa, fotografia a devenit virală pe Facebook.
Până prin 1960, satului unde a fost făcută fotografia i se spunea Trascău, iar ulterior a fost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl știu de Eisenmarkt sau Eisenburg - denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste.
„A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu titlul «Europa Nostra» (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic. «Vinovați» de peisajele mirifice montane, cu abrupturi pitorești, sunt masivii care înconjoară Depresiunea Trăscăului: Vârful Cornului (1238 metri), Dealul Băieșilor (1010 metri), Ardascheia (1250 metri) sau Piatra Secuiului (1128 metri)", conform blog.travelminit.ro.
„Distanța atât de mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să spună mândri că în satul lor, Rimetea, soarele răsare de două ori ; asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, «răsare» și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului", conform aceluiași blog de travel.
Sursa: adevarul.ro