Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

O fotografie în care un tânăr lector universitar de la Universitatea București poartă o fustă scurtă, un top, sandale și pălărie a iscat o adevărată isterie pe Internet. Sunt mii de comentarii, de la „e treaba lui cum se îmbracă”, la „nu-mi trimit copiii să vadă așa ceva”. Reacția lectorului.

Fotografia l-ar înfățișa pe lectorul universitar dr. Andrei Nae, care predă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universității din București.

Fotografia este făcută astăzi la Universitatea București. În imagini este lector universitar dr. Andrei Nae de la catedra de engleză. Că se identifică “she” adică “ea”, n-am o problemă.

Băh baiatule... cum să te prezinți în halul ăsta îmbrăcat la studenți? Că mai ești și în comisia de admitere. Plătește băh, o rochie de bun gust. Zici că ești ultima centuristă întoarsă-n timp!”, este mesajul postat de jurnalista Mara Bănică, mesaj care însoțește fotografia. Postarea a fost distribuită masiv (peste 6.000 distribuiri) și s-au adunat între timp peste 3.000 comentarii.

Reacția Universității București

Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”, a spus Oprea.

Pe de altă parte, a mai precizat reprezentantul Universității din București, în codul de incluziune și gen nu sunt prevăzute norme vestimentare. „Cu siguranță nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”, a adăugat Oprea.

Cine este profesorul

Conform prezentării de pe site-ul Universității București, „dr. Andrei Nae este lector la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat <<Jocurile video şi identitatea culturală>> şi cursul opţional<<Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative>> pe lângă seminare de practica limbii engleze şi literatură americană. Începând cu 2019 este directorul proiectului de cercetare "Discurs colonial în jocurile video" finanţat de UEFISCDI. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021”.

Foarte mulți dintre cei care au comentat au legat, de altfel, ținuta vestimentară în care ar fi fost surprins profesorul de tematica unora dintre cursurile pe care le predă.

Nu cred că această fotografie arată ținuta cotidiană a unui profesor universitar, într-o zi în care își susține cursurile. Dar cred că poate fi o ținută pe care domnul profesor ar fi putut să o îmbrace la unul dintre cursurile pe care le susține la Universitatea București, de exemplu, acela de Gender Crisis in Survival Horror Video Games. Părerea mea este că asistăm la un fake news, o manipulatorie scoatere din context a unei ipostaze. Cred că răspunsul Universității București va lamuri situația și îl așteptăm cu interes, să vedem pe unde ne situăm în gândirea critică de care dispunem”, este comentariul fostului secretar de stat din Ministerul Educației, prof. Marina Ștefania Manea.

„Este posibil ca un student să îi fi făcut o farsă să se răzbune! Să fi prelucrat fotografia cu Al! Trebuie sa recunoaștem că îți trebuie ceva curaj să vii în fața unui public în modul ăsta „elegant"”, este un alt comentariu.

„Și care e problema? De ce atâta ură aruncată asupra acestui om? Poate și copilul tău peste câțiva ani o să devină Costică sau ca domnul din poză! Atunci ce vei face?”, a comentat un alt cititor al postării.

„Lăsând la o parte șocul de a vedea un bărbat îmbrăcat în haine de femeie, deși e fix același șoc pe care l-au avut bărbații în trecut când femeia a trecut la pantaloni, e vorba despre un loc de muncă. Nu vii ca de pe câmp la muncă. Văd asta și la locul meu de muncă. Nu trebuie să fii îmbrăcat lux, doar decent. E o dovada de respect față de tine și față de ceilalti. Văd și la mine cu buric la vedere, fuste foarte scurte. Nu e vorba că se îmbracă în femeie, e durerea lui, sunt sigură că e un om care suferă enorm, dar nu te îmbraci așa, poți să te îmbraci decent și să transmiți un mesaj. Eu mai degrabă aș merge cu el la cumpărături să îsi aleagă niște haine frumoase, rochii, ce vrea el, dar să fie cu gust, să fie potrivite locului de muncă ”, este un fragment dintr-un alt comentariu.

Ce se discută pe grupul profesorilor

Fotografia a fost preluată și pe un grup de pe Facebook al cadrelor didactice, grup cu peste 86.000 membri. „Eu nu știu ce să mai zic... Măcar nu e la liceu sau generală. :')”, este mesajul care însoțește postarea preluată.

Toată lumea distribuie poza acestui ins care dacă azi nu se simțea „fetiță" NIMENI nu știa, nu afla de numele lui. Intenționat a abordat o manieră să se evidențieze... având în vedere că la nașterea lui pe fișa medicală era înregistrat cu sexul masculin... Altfel, firesc , NIMENI nu afla de existența lui. Acum există 56 de identități de gen identificate , în spectrul LGBTQIA++...

O minte cât ar fi ea de normală, genială, nu își imaginează 56 de feluri....de " a fi sau a nu fi"... Mâine posibil lectorul nostru să își atașeze o coadă de vulpe și să se declare un vulpoi sau vulpe și să schelălăie... englezește și nu poți să îl trimiți la psihiatrie pentru că are drepturi LGBTQIA++

„A fi sau a nu fi" aceasta este întrebarea... William Shakespeare să fi anticipat întrebarea esențială a existenței umane.

P.S. Tratatele de psihiatrie nu își mai au niciun rost”, este unul dintre comentariile pe care membrii grupului s-au grăbit să le scrie.

„Am văzut mai mulți profesori imorali îmbrăcați în pantaloni decât domnul îmbrăcat în fustă”

Nu e ce trebuie să fie! Nu mai afișați așa ceva, că nu ne face cinste nouă, majorității!”, este un alt comentariu de pe grupul profesorilor.

Este pusă în discuție LUMEA ACADEMICĂ, care prin natura ei impune anumite limite de cunoaștere și comportament. Eu cred că articolul este o ,, făcătură " a cuiva care era în criza de idei dar pe care-l ardea să posteze ceva în acel moment. Cât despre orientările și opțiunile fiecăruia, liber, dar nu încercați să le impuneți și la alții!”, a scris un alt membru al grupului.

„Îmi asum comentariile negative însă am și eu o întrebare. Am citit comentariile. Chiar daca imaginea este sau nu reală. Ce legătură are orientarea/apartenența la un anumit grup pe care o are domnul cu intelectul? Am înțeles: noi, în general, suntem un popor oripilat de transgender, gay, LGBT. I-am înfiera daca am putea uitând că până la urmă cel care judecă este Dumnezeu. În același timp suntem același popor care își acceptă vecinul adulter, închide ochii la faptul că avem cea mai mare rată de mame adolescente din UE, abandonul școlar cauzat de sărăcie este ceva normal, suntem același popor pentru care "a fura" e sinonim cu "să fii descurcăreț".

Am văzut un comentariu despre „ce valori transmite copiilor noștri?". Dar TikTok-ul, mass media (în general), un anumit gen muzical agreat de ei, ce valori le transmit? Eu știu că este responsabilitatea părinților să transmită valori. Într-adevar, nu neg, profesorul trebuie să aibă o anumită conduită morală și profesională - sau așa este de dorit. Dar am văzut mai mulți profesori imorali îmbrăcați în pantaloni decât domnul îmbrăcat în fustă. Cel puțin dumnealui este asumat!”, a postat un alt membru al grupului profesorilor un comentariu.

Iată alte câteva comentarii ale internauţilor

-Eu nu am nimic cu nimeni, poate sa fie EA, EL, AMANDOI, FIECARE, ORICINE, sa isi zica cum vrea si sa faca sex si cu praful de pe toba…la EA, EL, NIMENI acasa! Dar un cadru didactic trebuie sa inspire si sa impuna respect, sa aiba simtul ridicolului macar daca nu prestanta…Eu cred ca sunt meserii care impun o anume conduita care ar trebui sa fie OBLIGATORIE! Dascal, medic, preot, avocat…

– Cum adică,ce are?Un lector universitar să aibă o asemenea ținută ,în fața studenților?Treaba lui ce face în particular,poate să se …și cu mama drakului,dar nu să apară în fața studenților!

– hai sa nu fim ipocriti, tie ti-ar placea sa arate asa dascalul tau? Te-ai putea uita la el fara sa razi? Eu, nu! Si recunosc ca mi-e destul de greu sa am consideratie fata de cineva care nu are simtul ridicolului.

-eu am trimis-o pe una acasa pt ca s-a gandit sa vina la serviciu in pantaloni scurti si slapi, pt ca este vorba in primul si in primul rand despre respectul fata profesia pe care o ai si fata de institutia in care performezi. M-am saturat, in general, de atitudinea asta in societate in care “eu sunt cum sunt si simt cum simt si toata lumea trebuie sa accepte”. Bah, nu. In timpul tau liber fii ce vrei si fa ce vrei, nu la serviciu, nu la scoala.

-un profesor trebuie să fie în primul rând competent și empatic. Competența produce totuși oameni mai educați, mai cooperanți, mai toleranți, mai sociabili, mai empatici, nu autoritatea și prestigiul obținut prin autoritate și impus de haine după care jeliți. Respectul nu se impune prin haine, ci prin competență și prin calitatea de a fi om. Poți fi om și în salopete de muncitor și în costum Armani. Aș prefera oricând un profesor sau un medic competent decât unul îmbrăcat într-un fel anume doar ca să obțină prestanță, în lipsa de altceva. Dta te uiți mai întâi la niște haine, niște cârpe în fond, în loc să vezi omul. Jenant că unii vă mai și aplaudă.

-Într-adevăr, există un lucru revoltător în fotografia asta! Geanta nu se potrivește vreodată cu modelul ăsta de sandale! În rest, nu văd nici cea mai mică problemă cu ce poartă acest om.

-Toleranța băgată pe gât cu forța de către cultura woke se dorește a fi atât de la modă acum în toate domeniile și instituțiile, însă efectul de pendul în societate va fi pe măsură.

-Este incredibil unde s-a ajuns!!! Si gluma daca ar fi fost era ceva rau… Sa “apreciem” totusi ca s-a îmbrăcat cu ceva…

-Domnul mi-a fost profesor și să știți că este un profesor extraordinar. Predă incredibil de bine și este un om foarte deștept și foarte deschis la minte. Mereu s-a comportat exemplar cu studenții săi. Nu mai judecați doar dintr-o poză.

-Mâine poimâine vine și fără chiloți ca deh e cald afară,doar “trebuie lăsați” se se manifeste cum vor ei ca na la epatat nu îi întrece nimeni,nu am nimic cu ei dar aș prefera să nu îi văd în astfel de ipostaze,în rest trăiască libertatea și practic ești liber să spui și să faci “nimic” dacă ești drept….

-Chiar nu vă înțeleg atitudinea, de homofobie. Dacă este diferit sau mai exact, altfel, nu înseamnă ca este penibil și de neglijat. În plus, nu mi se pare de arătat cu degetul pentru ca este chiar decentă îmbrăcămintea aleasă, de bun gust, în comparație cu multe “doamne” pe care le vedem pe stradă. Însă dacă se poate compara vestimentația domnului cu cea a unei centuriste, iertați-mă, însă femeile de acum ar trebui să meargă îmbrăcate din cap până în picioare pe timp de vară ca să nu jignească “simțul estetic” al doamnei Bănică/al oricărei persoane care are un astfel de discurs homofob. Din ce am înțeles, domnul profesor este un cadru didactic foarte apreciat, ar trebui să învățăm din această poveste să distingem aparentele de esență.

-Este râsul, plânsul acestei lumi! Mă oripilez ce modele își alege tânăra generație ! Oare cei din conducerea universității sunt de acord cu individul domnișoara! Pentru că dacă o domnișoară apărea la examen așa îmbracată o taxau la maxim!

– Cred că este o gluma de prost gust! Și așa noi, profesorii, suntem breasla in care se împroașcă cu noroi mereu, cum mama naibii sa te prezinți așa în fata unor elevi, indiferent că sunt studenți ??????!!! Unde ești tu, Tepes Doamne????

Reporterii „Adevărul” contactat pe lectorul Andrei Nae pentru a-i consemna punctul de vedere. „Bună ziua, vă mulțumesc că m-ați contactat, dar momentan nu doresc să comentez” este răspunsul scurt al lectorului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”