
FOTOGALERIE Mineritul ca sport extrem: goana dură după aur din Mongolia
Relieful abrut din zona Zaamarr, la 350 de kilometri de capitala Ulan Bator, este presărat cu mii de găuri şi galerii care s-ar putea prăbuşi în orice moment, scriu corespondenţii TransterraMedia, care au publicat un fotoreportaj despre viaţa minerilor-ninja din Mongolia.
Minerii şi-au căpătat denumirea de la Ţestoasele Ninja, cu care seamană atunci când poartă în spate recipiente verzi de plastic, pe care le folosesc pentru a spăla pietrele şi a găsi metalul preţios.
În ultimii cinci ani, aproximativ 100.000 de mongoli şi-au găsit locuri de muncă în industria minieră autohtonă. Mulţi au fost forţaţi să facă asta. Şi-au pierdut locurile de muncă în timpul tranziţiei de la comunism. Mulţi dintre ei au devenit ciobani, dar două ierni devastatoare consecutive au dus la pierderea a aproximativ 30% din animalele crescute de mongoli în 2001-2002. Aşa că mulţi au intrat în hora goanei după aur.
Minerii-ninja pot câştiga până la 10 dolari pe zi, mai mult decât câştigă profesorii, doctorii şi funcţionarii publici.
Munca nu este însă deloc uşoară. „Dacă plouă, ţi-e foame. Dacă ninge, ţi-e foame. Dacă eşti bolnav, ţi-e foame. Şi, cât timp ţi-e foame, ai nevoie de bani pentru a mânca. Dacă eşti viu, poţi munci”, spune o femeie-miner.
Tuul și soțul ei au plecat din Ulan Bator, capitala Mongoliei, unde rata șomajului este ridicată, pentru a-și încerca norocul ca mineri. „Jumătate de zi suntem amorțiți până la oase”, spune ea. FOTO TransterraMedia
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
Sursa: adevarul.ro